Kulaté plody dozrávají od srpna do října a následně se suší, zamrazují nebo zavařují. Brusinky patří mezi nejvýznamnější rostlinné antioxidanty (stejně jako například borůvky). Dále se mohou pochlubit vitaminy A, C a E, vlákninou, železem, vápníkem a draslíkem. Díky svým vlastnostem a obsahu živin pomáhají posilovat imunitu, snižují pravděpodobnost kardiovaskulárních onemocnění, příznivě působí na krevní tlak a podporují hubnutí. Najdete v nich také látky, které jsou schopné vázat se na bakterie a zabránit jejich proniknutí do močových cest, což ocení všichni, kdo jsou k těmto potížím náchylní. Navíc mají jen minimum kalorií, takže si je ani nemusíte vyčítat.

Čerstvé, sušené, zmražené

Jak zařadit tuto chutnou superpotravinu do jídelníčku? Snadno! Stačí si vyrobit domácí zavařeninu z čerstvých či mražených bobulí anebo si sušené brusinky na podzim pravidelně přidávat do ranních kaší, smoothie či je přisypat do oblíbených sladkých receptů.

Recepty:

Brusinkové muffiny s mákem a citronovou polevou

Suroviny:

  • 200 g polohrubé mouky
  • 150 g třtinového cukru
  • 150 g másla, změklého
  • 200 g sušených brusinek
  • 2 vejce
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/4 lžičky soli
  • 300 g podmáslí
  • 60g máku

Na polevu:

  • 1 polévková lžíce horké vody
  • 100 g cukru moučka
  • 1 polévková lžíce šťávy z bio citronu
  • sušené nebo mrazem sušené brusinky na ozdobu

Připravte si velkou mísu, do které prosijte mouku, přidejte mák, prášek do pečiva, sodu, sůl a pořádně promíchejte. V jiné nádobě prošlehejte vejce s cukrem, změklým máslem a podmáslím.

Do tekuté směsi pomalu přimíchejte směs suchou a nechte buďto zpracovat robotem, anebo promíchejte ručně tak, aby v těstu nebyly hrudky. Těstem naplňte formu na muffiny a vložte na 20–25 minut do trouby předehřáté na 180 stupňů.

Než se muffiny upečou, připravte si polevu. Vodu smíchejte s cukrem a citronovou šťávou do husté hmoty. Po vychladnutí muffiny potřete polevou, nakonec můžete ozdobit sušenými nebo lyofilizovanými brusinkami.

Brusinková marmeláda

Suroviny:

  • 250 g čerstvých brusinek
  • 200 g třtinového cukru
  • 1/2 kůry z biocitronu
  • 200 ml vody
  • 1 hřebíček

Brusinky propláchněte v sítku vodou a proberte, špatné bobule vyhoďte. Připravte si hrnec, nalijte do něj vodu a promíchejte ji s cukrem. Přiveďte k varu a přidejte brusinky. Vařte tak dlouho, dokud brusinky nepopraskají, následně ploténku stáhněte na střední plamen a přidejte kůru z půlky bio citronu a hřebíček.

Vařte na mírném ohni zhruba 20 minut za občasného promíchání. Horkou brusinkovou směsí plňte vysterilované zavařovací skleničky, uzavřete a obraťte dnem vzhůru. Zavařeninu servírujte k palačinkám, lívancům, sýrům, masu nebo svíčkové.

Zdroje:

Kondice 12/2020