Co do bramborového salátu patří a co do něj nepatří, to bývá alespoň v naší rodině každoroční vánoční téma. Někdo tam potřebuje kukuřici, někdo šunku nebo uzené, někdo v něm nesnese jogurt a někdo ho zase zalívá studeným vývarem. Ať už bramborový salát připravujete jakkoliv, naprosto zásadní je ideální konzistence uvařených brambor. Nesmí se drolit, nesmí být moc tvrdé ani moc měkké. Jak ale takové brambory do salátu uvařit?

Dokonalé brambory na salát

Na bramborový salát se nejlépe hodí brambory typu A. Mají tu správnou strukturu i slupku, vybírejte tedy výhradně ty. Ideální také je, když jsou všechny brambory v podobné velikosti, vyhnete se tím tomu, aby se ty menší převařily, nebo ty větší naopak nebyly stále tvrdé.

Brambory nechte v celku a ve slupce a dobře je omyjte pod tekoucí vodou. Vložte je do velkého hrnce a zalijte vodou tak, aby byly úplně ponořené. Přidejte lžičku soli a trochu kmínu, chcete-li. Přiveďte k varu a podle velikosti brambor vařte cca 15-20 minut pod pokličkou. Do brambor by měla jít snadno zabodnout vidlička ale brambora by se u toho neměla rozpadnout. Zároveň by měla jít vidlička z brambory lehce vytáhnout. To je dokonalá konzistence brambor. Následně brambory přeceďte a nechte úplně vychladnout.

Zdroj: Youtube

Pozor na slizké brambory

Brambory je nejlepší nechat vychladnout do druhého dne, a až pak je oloupat a krájet do salátu. Kdybyste použili ještě horké brambory, rozpadnou se vám v ruce a budou z nich spíš šťouchané brambory.

Důležité ovšem je, aby brambory do dalšího dne přečkaly suché. Kdyby byly mokré, vytvoří se na nich nežádoucí sliz. Dobrým trikem je, když po vylití horké vody z brambor dáte mezi pokličku a hrnec papírový ubrousek. Přebytečná voda a pára se nasákne do papíru a brambory zůstanou suché.

Zdroje:

https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/jak-uvarit-brambory-na-salat.html

https://www.aspicyperspective.com/make-best-potato-salad-recipe/

https://tastesbetterfromscratch.com/traditional-potato-salad/