Jaké projevy menopauzy vaše pacientky nejvíce trápí?

V pořadí závažnosti jsou to problémy psychické a pak ty neurovegetativní, mezi něž patří třeba pocení, návaly horka, bušení srdce či nespavost. Obzvlášť ty druhé ženám vadí, protože jsou vidět a společensky je hendikepují. Kvůli psychickým potížím pak více než třetina žen bohužel končí na antidepresivech. Dalším projevem menopauzy může být nechuť k sexu. Ženy o tom většinou samy nemluví, ale když se jich cíleně zeptáte, dozvíte se to. Pro mě je to velmi důležitá informace, protože nejpřesněji signalizuje působení zbytku estrogenů v těle. Má-li žena na sex chuť a užije si ho, je na tom dobře. Pokud chuť nemá, ale i tak si sex užije, je to také v pořádku, protože snížená chuť může být dána stereotypem ve vztahu. Třetí skupina žen, která chuť na sex nemá a ani si ho neužije, už na tom ovšem s hladinou estrogenů není dobře.Dá se dopředu odhadnout, která žena bude mít náročnější průběh menopauzy?V zásadě nedá, ale ze zkušenosti vím, že hodně záleží na povaze. Čím pozitivnější žena je, tím lépe menopauzu snáší. Samozřejmě pohyb je lék na všechno, tedy i na potíže spojené s přechodem. Platí to zejména, cvičíte-li v kolektivu. Naopak stres obecně vždy všechno zhoršuje. Proto je namístě zaměřit se na věci, které vám v životě dělají radost.

Co se v našem těle děje z fyziologického pohledu?

Menopauza je definitivní a nevratné ukončení hormonální činnosti vaječníků a je konečným bodem přechodu čili klimakteria (premenopauzy). Nepředstavujte si to ovšem tak, že by vaječník spáchal sebevraždu a ukončil tak svoji činnost ze dne na den. Dělá to postupně. Čím postupnější tohle utlumování činnosti je, tím je adaptace organismu na nové podmínky lepší a příznaky mírnější.

Umí si naše tělo snížení hladiny hormonů nějak samo kompenzovat?

Částečně ano. Látky podobné estrogenům se totiž tvoří i v tukové tkáni, takže silnější ženy mají průběh často lehčí. Na druhou stranu se u nich ale častěji objevuje karcinom endometria. Nadváha také ústí v celou řadu zdravotních problémů, takže je otázka, zda jsou kila navíc opravdu výhrou.Důležité je ovšem zdůraznit, a to bych třikrát podtrhnul, že menopauza není nemoc, ale určité období života, které může být provázeno diskomfortem, o kterém už jsme mluvili. Ten obvykle nejde objektivizovat ani změřit, jde o prožitek každé ženy. Podle mého názoru by se tedy neměl automaticky ovlivňovat léky. Už proto, že to může způsobit skutečné zdravotní komplikace, například trombózu. Já to dělám pouze na přání pacientky a po důsledné edukaci nebo jako součást léčby osteoporózy.

Některé ženy se možná hormonální substituci brání a předem ji zavrhují. Dávají přednost spíš přírodní cestě. Jak postupujete vy? Víte, jaký je trend v Česku?

Vzhledem k tomu, že menopauza není nemoc, nemohu ženám v tomhle ohledu nic navrhovat. Pacientka si sama musí říci, jestli chce pro ni nepříjemné projevy menopauzy řešit nebo ne. Pak jí mohu nabídnout celé portfolio prostředků od substituce až po dobré slovo.Samozřejmě že ženy dlouhodobě užívající hormonální antikoncepci žádný přechod nemají, protože jejich hormony jsou již dávno vyřazeny z provozu a fungují na těch v tabletách. Bohužel je to asi jediná cesta, jak se přechodu vyhnout. Trendem u nás i ve světě je řešit nepříjemné projevy farmakologicky, protože je to velký byznys.

Souvisí s hormonální substitucí nějaká rizika, nebo je to mýtus?

Jako každá hormonální léčba má i tato svoje vedlejší účinky a rizika. Proto si po mém vysvětlení o tento druh léčby musí pacientka sama říci. Co se týče fytoterapie, nepokryje vám nikdy celé portfolio problémů. Některé byliny, například kotvičník, maka peruánská, jetel, sója, děhel čínský nebo třeba drmek obecný, ovšem mohou neurovegetativní příznaky, zejména návaly, příznivě ovlivnit. Jiné, jako meduňka, třezalka, kozlík lékařský, ale i CBD, zase působí příznivě na psychiku a spánek. Hodně populární je homeopatie, čínská medicína a ájurdvéda, ale v těchto oblastech nejsem kvalifikovaný. Možná je i psychoterapie, i když to je kapitola sama pro sebe. Někdy mám pocit, že každý druhý je psychoterapeut, přičemž funguje většinou jako vrba nebo dříve zpovědník. Co byste ženám v období menopauzy poradil?Aby se smířily se stárnutím a zkvalitnily si ho sportem, pozitivní náladou a radostí ze života. Aby se co nejméně zaobíraly nepodstatnými věcmi, jak to někdy dělají. Není proč se stydět za menopauzu ani její projevy. Bohužel společnost v Evropě a Americe tomu moc nenahrává, spíš naopak.

Zdroj:

MUDr. Tomáš Bednář. Od roku 1994 provozuje s kolegou gynekologickou praxi Rotta–Bednář. Zaměřuje se zejména na chronické pánevní bolesti a infekce v kontextu psychosomatické medicíny.