Traduje se, že tajemství bublinek ve víně objevil v roce 1693 mnich Dom Pierre Pérignon, který se stal správcem sklepů benediktinského opatství v Hautvillers, v kraji Champagne ve Francii. Druhá pověst tvrdí, že se bublinky naopak snažil z vína dostat, když se v něm vytvořily přirozenou cestou druhotným kvašením (pravděpodobně při převozu „šampaňských“ vín z Francie do Anglie). Spousta lahví ve sklepě totiž – kvůli bublinkám a silnému tlaku – explodovala. Podle některých odborníků přes vína se prý první sekt zrodil už o sto let dříve. Každopádně Dom Pérignon je značka šampaňského, kterou vyrábí firma Moët & Chandon coby svůj nejluxusnější výrobek. Označení sekt je převzato z Německa, kde bylo používáno od 18. století. Název sekt je občas zaměňován s názvem šampaňské víno, kterým se ale mohou honosit pouze vína z oblasti francouzské oblasti Champagne. Od roku 1908 se totiž jedná o chráněnou značku.
Žlutá Mimosa
Mimosa je elegantní a přitom velmi jednoduchý koktejlový nápoj, který je svěží a příjemně perlivý. Tento populární koktejl, který se servíruje ve vysoké sklenici na šampaňské, dostal jméno po tropické květině s jasnou žlutou barvou. Má lehkou ovocnou chuť, kterou ocení zejména ženy. Mimosa je také oblíbený drink k pozdní snídani neboli brunchi a dobře slouží i jako vyprošťovák po náročném večeru. Poprvé byl koktejl Mimosa údajně namíchán v roce 1925 v pařížském hotelu Ritz při příležitosti svatby a hosté si ho okamžitě zamilovali.
Potřebujete:
• 10 cl sektu (doporučujeme demi)
• 10 cl pomerančového džusu
• 0,5 cl koňaku s pomerančovou příchutí
Do skleničky nalijte sekt, který dolijte dobře vychlazeným pomerančovým džusem. Na hladinu nalijte pomerančový koňak a ozdobte přepůleným plátkem pomeranče.
Barracuda
Teplá chuť rumu se krásně snoubí se štiplavým ananasem a limetkou a kruh uzavírá lechtivý dotek bublinek. Tento koktejl dokonce figuruje na seznamu koktejlů Mezinárodní barmanské asociace. A proč jméno Barracuda? Traduje se, že jméno dostal tento drink po rybě s velmi ostrými zuby. A to proto, že je prý stejně ostrý a zrádný jako ryba sama! Pravda je, že kořeny koktejlu skutečně leží na otevřeném moři. V 50. letech minulého století věhlasný italský barman Benito Cuppari tento nápoj vynalezl, když pracoval na výletní lodi. V roce 1965 recept na koktejl zdokonalil a přejmenoval ho na Barracuda. Tak se totiž jmenoval i jeden z nejslavnějších plážových klubů v 50. a 60. letech provozovaný blízkým přítelem Cuppariho, což pravděpodobně sehrálo roli při výběru nového jména.
Potřebujete:
• 2 cl tmavého kubánského rumu
• 2 cl ananasového džusu
• šťáva z 1 limetky
• 10 cl sektu (doporučujeme brut)
Do sektové skleničky vložte led. Přidejte rum, zalijte džusem a lehce zakápněte limetkou. Doporučujeme servírovat společně s míchátkem.
French 75
Koktejl se skládá ze šumivého vína, ginu, citronu a cukru. Tradičně se servíruje ve sklenici určené pro šampaňské, tedy ve flétně. Koktejl je velmi lahodný, má skvělý říz a není složitý na přípravu. Vznik se datuje do 20. let minulého století, kdy jej v pařížském baru New York Bar namíchal barman Harry MacElhone. Jeho název odkazuje na kombinaci, která prý měla takový říz, že se člověk cítil, jako by ho ostřelovali z výkonného francouzského 75mm polního děla. Podle některých historek byl koktejl vytvořen už dříve, a to britskými vojáky ve Francii během první světové války, kteří ho míchali v použitých dělostřeleckých nábojnicích.
Potřebujete:
4 cl ginu • 1,5 cl citronové šťávy • 1 cl cukrového sirupu
• šumivé víno na doplnění
Do šejkru nalijte gin, citronovou šťávu a cukrový sirup. Přisypejte několik kostek ledu a pořádně promíchejte. Opatrně přelijte do sklenice a doplňte šumivým vínem. Na závěr můžete ozdobit kůrou z citronu.
Zdroje:
https://www.alkoholium.cz/sumivy-koktejl-mimosa-nejen-svatebni-vyprostovak/ https://cocktail-society.com/recipes/barracuda/ https://wineplanet.cz/blog/203_oblibene-drinky-z-prosecca
https://www.vychutnavej.cz/n/prosecco-french-75