Jak působí alkohol v těle

Z jednoho gramu alkoholu získáte energii 30 kJ (z 1 g sacharidů 17 kJ, stejně tak z 1 g bílkovin a z 1 g tuků je to 38 kJ). Není to málo. Jedná se ale o „prázdné kalorie“, které našemu tělu nedodávají žádné živiny. Jakmile se napijeme a alkoholický nápoj skončí v našem žaludku, ihned se začne část vstřebávat do krevního oběhu (asi 20 %). Následně se dostává do jater, mozku a slinivky, kde se začíná štěpit. Zbytek alkoholu se vstřebává ve střevech. Tělo vyhodnocuje alkohol jako toxin, a proto ho začíná ihned odbourávat. Játrům trvá zhruba hodinu, než zpracují jednu jednotku alkoholu. V důsledku odbourávání alkoholu tělo pozastavuje metabolismus ostatních makroživin, zejména sacharidů a tuků, což může vést k jejich snadnějšímu ukládání do tukových zásob.

Další neblahá věc, kterou alkohol způsobuje, je snížení hladiny hormonu leptinu, který je zodpovědný za pocit sytosti. S tím souvisí hlad nebo chuť si ke sklence vína či piva něčeho zobnout. Alkohol působí také jako diuretikum, takže tělo se dehydratuje. Bohužel společně s močí odchází z těla i sodík a draslík, které jsou nezbytné pro správnou funkci nervů a svalů, a také glukóza a elektrolyty, které jsou důležité pro udržení stálosti vnitřního prostředí organismu. Alkohol rovněž negativně ovlivňuje kvalitu našeho spánku. To celé vede druhý den ke kocovině, která nastává tehdy, kdy byl již všechen alkohol metabolizován. Kocovinu vnímáme jako únavu, žaludek na vodě nebo nevolnost, točení či bolest hlavy. To vše může trvat až 24 hodin.


Víte že…

  • Tělu trvá asi tři hodiny, než zpracuje alkohol z 250 ml vína?
  • Alkoholické nápoje obsahují vedlejší produkty fermentačního procesu, tzv. kongenery, ty jsou ve větší míře obsažené v červeném víně a v tmavých likérech. Čiré nápoje jako víno, vodka nebo gin obsahují kongenerů méně, a proto je po jejich konzumaci (pokud nápoje nemícháme) menší kocovina.
  • Bezpečné množství alkoholického nápoje představuje pro ženu sklenka vína nebo malé pivo či panák.
  • Za každou sklenici vína je dobré vypít dvě sklenice vody. Zmírníte tak pocity dehydratace.
  • Alkohol zpomaluje regeneraci.

Jak na večírku konzumovat alkohol a nepřibrat?

Když už se přes všechny uvedené nevýhody popíjení alkoholických nápojů přesto rozhodnete pro jejich konzumaci a nechcete po nich přibrat, nezbývá vám nic jiného než si započítat jejich energetickou hodnotu do svého denního kalorického příjmu. I s alkoholem totiž při hubnutí platí udržet si negativní energetickou bilanci (vyšší výdej energie než příjem). Dáte-li si například dvě sklenky suchého bílého vína, přijmete zhruba 250 kcal, což je zhruba 1050 kJ. Přidáte-li k tomu 50 g 30% sýra eidam (551 kJ), 50 g krůtí šunky (178 kJ), 15 tmavých oliv (281 kJ), jste na celkových 2789 kJ, což je hodnota velmi slušné večeře. Vy ale budete mít pocit, že jste skoro nepila a taky skoro nic nejedla. Pokud zůstanete u této konzumace, pravděpodobně nepřiberete a ani nebudete mít druhý den kocovinu.

Jestliže se však s alkoholem neudržíte, zřejmě přešvihnete svůj stanovený denní kalorický příjem nejen kvůli alkoholu, ale také jídlu, které následně sníte. Pravděpodobně si nepolepšíte ani druhý den, kdy vás dožene kocovina a donutí vás dát si něco na spravení žaludku. A většinou to bohužel nebývají zdravá jídla. Jestliže máte takový večírek jednou za čas, vaše tělo i mysl to ustojí i v rámci hubnoucího procesu. Připomeňme si pravidlo 80 ku 20 % (zdravé stravování versus nezdravé). Pokud ale „večírkujete“ každý týden, je vaše hubnutí v ohrožení. Dostáváte se do koloběhu hubnutí, večírek, srovnání se, hubnutí, večírek… Proto bych těm, kteří se snaží zhubnout, doporučila alkoholické nápoje v prvních týdnech či měsících vynechat. Třeba zjistíte, že alkohol pro dobrou zábavu nepotřebujete.


Tipy na večírek

  • Sodovka s citronem ve sklenici s brčkem může vypadat jako gin s tonikem.
  • Pokud se rozhodnete pro alkohol, pijte čiré nápoje a důkladně je prokládejte vodou.
  • Na večírek jděte už lehce najezení, nebudete mít pak potřebu po první sklence vína vyluxovat mísu canapek.
  • Nepijte koktejly, kromě alkoholu obsahují i nadměrné množství cukru.
  • Jezte s rozmyslem, abyste měla přehled o tom, kolik toho sníte. Lepší je dát si porci večeře na talíř než neustále ochutnávat. Ztratíte tak přehled o tom, co sníte.
  • Alkohol už obsahuje velké množství sacharidů, proto dejte přednost bílkovinám, například šunce a sýrům.
  • S konzumací alkoholu budete mít chutě na tučná a nezdravá jídla, proto než se do nich pustíte, zkuste tomu vědomě zabránit.
  • Bublinky v šumivých vínech a alkoholických koktejlech napomáhají tělu vstřebávat do krve alkohol rychleji.

Co na kocovinu

  • Za prvé tělo důkladně hydratujte. Nejlépe čistou vodou.
  • Myslete na to, že káva odvodňuje, proto nemá smysl ji pít. Navíc vám může podráždit žaludek.
  • Bolest hlavy vám může pomoci zmírnit aspirin.
  • Ztrátu elektrolytů je možné doplnit iontovým nápojem pro sportovce.
  • Dobře vám udělá i silný nemastný vývar, který je bohatý na enzymy a minerály.
  • Nemá cenu si na tento den plánovat jakýkoli sportovní výkon. Zbytečně byste tím zatížili kardiovaskulární systém.

Zdroj: magazín Kondice