Ženská obřízka je částečné nebo úplné odříznutí vnějších ženských pohlavních orgánů. V některých částech Afriky praktikuje již po staletí, obvykle jako součást přechodového rituálu připravujícího mladé dívky na ženství a manželství. Ženská obřízka, je často prováděná bez anestetik v šílených podmínkách laickými lékaři a může způsobit smrt nebo trvalé zdravotní problémy.

Přesto je stále praktikována v 92 zemích světa a 200 milionů žen je „zmrzačených.“ Jen Evropě je 600 tisíc žen, které mají obřezané genitálie. A nejsou to země Afriky či Blízkého východu, které své ženy mrzačí, ale i státy na východ od nás, například jako je Gruzie nebo Rusko.

Obřízka se také praktikuje v rámci komunit v mnoha západních zemích, včetně Austrálie, Kanady, Nového Zélandu, USA nebo Velké Británie.

Sex je hřích

Ačkoli obřízka může být provedena v kojeneckém věku, během dospívání nebo dokonce během prvního těhotenství ženy, zákrok se obvykle provádí u dívek ve věku od čtyř do 12 let, uvádí web Guttmacher. Svým peklem si prošla i Omnia Ibrahim, bloggerka a filmařka z Egypta, říká, že mrzačení ženských pohlavních orgánů je strašné a poškozuje vztahy žen a jejich sebevědomí. "Jste jako kostka ledu. Necítíte, nemilujete, nemáte touhu," říká. Omnia dále uvádí, že s psychickým dopadem mrzačení ženských pohlavních orgánů bojuje celý svůj dospělý život. Říká, že ji její komunita naučila, "že tělo znamená sex a že sex je hřích. Pro mou mysl se mé tělo stalo prokletím".

Druhy ženské obřízky

Existují čtyři typy mrzačení ženských pohlavních orgánů

Typ 1: Úplné nebo částečné odstranění citlivého klitorisu a okolní kůže.

Typ 2: Částečné nebo úplné odstranění klitorisu plus odstranění malých stydkých pysků neboli vnitřních kožních záhybů obklopujících pochvu.

Typ 3: Odříznutí a změna polohy malých a velkých stydkých pysků - vnějších kožních záhybů obklopujících pochvu. Součástí tohoto postupu je často sešití, aby zůstala jen malá mezera.

Tento postup je nejen velmi bolestivý a obtěžující, ale představuje také trvalé riziko infekce: po uzavření pochvy a močové trubice zůstává ženám velmi malý otvor, kterým prochází menstruační tekutina a moč. Někdy může být tento otvor tak malý, že je nutné jej rozříznout, aby byl umožněn pohlavní styk nebo porod - což často způsobuje komplikace, které poškozují matku i dítě.

Typ 4: Zahrnuje všechny další škodlivé zákroky, jako je propichování, propichování, nařezávání, škrábání a kauterizace klitorisu nebo genitálií.

Bylo tam tolik krve

Se svým příběhem se svěřila pro server Brook 14 letá dívka, která aktuálně žije ve Spojeném Království.

Bylo mi šest let, když se to stalo. Věděla jsem, že mě budou řezat, protože spousta mých kamarádek si to nechala udělat a říkaly, že to opravdu bolí, že je to hrozné, takže jsem se bála. Stalo se to, když byla moje matka pryč a příbuzní hlídali mě a mou sestru.

Ráno, když jsem byla ve škole, mi řekli, že je "můj čas". Ze školy si pro mě přišli strýc a teta. Byl to i čas mé sestry - bylo jí osm let. Žena, která nás řezala, byla sestra mé babičky - a chystala se nás řezat ve stanu u obrovského stromu. Provazy nám svazovali nohy od sebe a bylo tam hodně a hodně dívek. Slyšela jsem křik, spoustu strašného křiku a bylo tam tolik krve. Dívky plakaly. Svázali mě, bránil jsem se, jak jsem mohla. Křičela jsem. Použili žiletku - byla čistá a nová, ale když mě řezala, neměla jsem žádné anestetikum.

Vzpomínám si, jak mě babička odvedla domů a řekla mi, že musím čůrat, byla jsem vyděšená. Protože jsem měla svázané nohy, nemohla jsem si sednout, abych se vyčůrala, tak jsem se naklonila na jednu stranu a ta bolest byla nesnesitelná.

Když jsem přijela do Anglie a začala jsem mít menstruaci, začaly problémy. Musela jsem jít k lékaři a otevřeli mi to, takže je všechno mnohem lepší, ale pořád jsou nějaké problémy. Spousta lidí z mé komunity věří, že když nemáš obřízku, žádný muž si tě nebude chtít vzít, a pořád mi to říkají.

Proč se to dělá?

Nejčastěji uváděnými důvody pro provádění mrzačení ženských pohlavních orgánů jsou společenská přijatelnost, náboženství, mylné představy o hygieně, způsob, jak zachovat panenství dívky nebo ženy, učinit ženu "vhodnou k sňatku" a zvýšit sexuální potěšení mužů. V některých kulturách je mrzačení ženských pohlavních orgánů považováno za obřad přechodu do dospělosti a je považováno za podmínku pro uzavření manželství.

Přestože obřízka nemá žádné hygienické výhody ani zdravotní přínosy, praktikující komunity věří, že je třeba ženám prořezat vagínu – a ženy, které ji nepodstoupily, jsou považovány za nezdravé, nečisté nebo nehodné.

Často se provádí proti jejich vůli a zdravotníci po celém světě ji považují za formu násilí na ženách a porušování jejich lidských práv. Pokud je obřízka prováděna u dětí, je rovněž považována za formu zneužívání dětí.

Zdroj: Brook, Wikipedia, BBC, Guttmacher,Unfpa, Endfmg