Vyzkoušejte bazalku

Bazalku má řada z nás v mysli ukotvenou především coby oblíbenou přísadu v kuchyni. Aromatická rostlina se využívá jakožto koření. Většina z nás ji navíc má po ruce spíše v létě. Využívat ji ovšem můžete celý rok. Přebytky třeba i vlastnoručně vypěstované bylinky můžete pohodlně uchovat zmrazené. V zimním období chřipek se vám to jednoznačně vyplatí. Bazalka se totiž označuje jako přírodní antibiotikum, které dokáže doslova nastartovat imunitní systém díky svým antimikrobiálním účinkům. Tato bylinka zároveň umí účinně mírnit příznaky kašle, nachlazení a chřipky. Pomůže vám taktéž při začínající rýmě. Přidávat bazalku můžete například do salátů a polévek, případně si uvařte i bazalkový čaj.

Rozmarýn nejen na rozmary

Šalvěj rozmarýna je též známa pod názvem Rozmarýn lékařský. Jde o rostlinu, jejíž typické větvičky se opět velmi dobře uplatňují v kuchyni coby vyhledávané koření. Osvěžující chuť velmi dobře ladí především k masu. Vyplatí se však se s ní „vyzbrojit“ i pro případ nemoci. Rozmarýna je bylina, která je známa především coby prostředek, který dokáže mírnit bolesti v krku, ale umí ulevit i při příznacích nachlazení. Používá se při zahlenění průdušek a plic a zvládne zmírnit otok sliznic. Při počínající rýmě můžete vyzkoušet inhalace. Účinným prostředkem je v období nemocí rovněž čaj, který můžeme popíjet dvakrát denně.

Přečtěte si také: Cvičit nebo necvičit při nachlazení?

Ochutnejte tymiánový čaj

Tymián bychom našli v mnoha kuchyních a jednoznačně potvrzuje tezi, že spolehlivé bojovníky s nachlazením není třeba hledat pouze na pultech klasických lékáren. Tymián obecný se vyznačuje silně protizánětlivými a antibakteriálními účinky. Vyzkoušet ho můžete při nachlazení, skvěle si totiž poradí s rýmou a kašlem, ale i při onemocněních, která doprovází bolest v krku nebo infekci v dutině ústní. Pokud si navíc dopřejete tymiánový čaj, případně budete tuto bylinku používat ve formě odvaru, podpoříte tím i svoji imunitu. Pakliže do tymiánového odvaru přidáte navíc trochu majoránky, získáte tím i vynikající prevenci proti klasickým podzimním neduhům.

Citronová tráva

Správně se jmenuje česky Voňatka citronová. Většina lidí ji ale bude znát jednoduše pod názvem citronová tráva. Jde o tropickou trávu, která vyniká intenzivní citronovou vůní. Původně pochází z Asie, zdomácněla ale i u nás. Se svými antibakteriálními a protizánětlivými účinky je přímo ideálním pomocníkem ve chvíli, kdy vás „přepadne“ klasické nachlazení. Přináší totiž účinnou úlevu při horečkách, bolestech v krku a při kašli.

Čaj z citronové trávy navíc ulevuje od symptomů stresu. I výraznější psychická pohoda je jednoznačně cestou, jak si dopomoci k rychlejšímu uzdravení, potvrzují lékaři. Klid na lůžku a snaha o to, aby se pacient nadměrně nerozrušoval, mohou proto jednoznačně pomoci i při běžné chřipce a nachlazení.

Zdroje:

1. zdravi.euro.cz

2. ALLEN, Susan. Jídlo léčí: převratná stravovací strategie boje proti nemoci od nachlazení po osteoporózu. Praha: Reader's Digest, 2010. ISBN 978-80-7406-107-3.