Cvičení imunitu posiluje i oslabuje

První důležitou informací pro správné rozhodnutí, jestli vynechat trénink, je ovlivnění imunitního systému. Obecně má pravidelné cvičení o přiměřené intenzitě dlouhodobé pozitivní dopady na přirozenou obranyschopnost. Na druhou stranu intenzivní trénink představuje pro tělo stres, což během procesu regenerace dokáže imunitu oslabit. Tím pádem je velmi důležité nastavení tréninkového plánu s dostatečným odpočinkem a vhodnou stravou.

Kdy lehké cvičení neublíží?

Jestli máte pocit, že se bez cvičení neobejdete, a necítíte se až tolik nemocní, můžete zvolit jednodušší trénink. Při slabé rýmě, bolestech ucha či zubů bez teploty nebo při ucpaném nosu si dejte lehčí cvičení zhruba do 30 minut. Dobrými variantami jsou lehčí chůze, protahování, jóga nebo cviky s vlastní vahou.

Pokud se však přeci jenom rozhodnete cvičit i ve chvíli, kdy se necítíte nejlépe, důsledně se zaměřte na příjem vitaminů a minerálů. Nebojte se jednorázově zvýšit dávku vitaminu C z ovoce a zeleniny i případného doplňku stravy. Pomůže také dostatečný pitný režim a kvalitní spánek.

Signály, že bude lepší trénink úplně vynechat

Cvičení určitě vynechejte při zvýšené teplotě, horečce, kašli, žaludečních problémech a chřipce. V takovém případě by zvýšená pohybová aktivita vedla jenom k dalšímu vyčerpání a pro tělo by se jednalo o nepříjemnou zátěž navíc. Dopřejte si raději pár dní v klidovém režimu s dostatečně pestrým a nutričně vyváženým jídelníčkem. Při horších příznacích navštivte lékaře a opatrní buďte s návratem k intenzivnímu cvičení i po vyléčení.

Důvody, proč si dát tréninkovou pauzu a necvičit i při malém náznaku nachlazení

Vynecháním tréninku během nachlazení, kdy je potřeba veškerá energie pro efektivní činnost imunitního systému, si mnohdy prokážete výrazně lepší službu, než kdybyste šli cvičit téměř za každé situace. Zvažte následujících několik bodů, které vás mohou přesvědčit o tom, že klidový režim může být tou správnou strategií:

  • žádná další zátěž pro imunitní systém
  • organismus se soustředí na regeneraci
  • jeden vynechaný trénink (nebo několik) vás nepřipraví o výsledky
  • když se začnete léčit dříve, můžete se rychleji vrátit zpátky do režimu

Už jen samotný fakt, že se během začínající nemoci necítíme dobře, máme málo energie a nechce se nám do cvičení, je jasným signálem, co si tělo žádá. Vždy pamatujte na to, že zdraví je mnohem důležitější než dokonalé dodržování tréninkového plánu.