Právě teď je ten nejlepší čas vyrazit na ostružiny! Ať už si je nasbíráte v přírodě, nebo si je vypěstujete na zahradě, jejich sezónní chuť a bohatství léčivých látek by neměly chybět na vašem podzimním menu.

Zdroj: Youtube

Ostružiny: Historie a jejich cesta k nám

Ostružiny, známé po celém světě, se staly oblíbeným ovocem v evropských zahradách už v dobách antického Říma. Původně plané keře se díky svým plodům rozšířily po celé Evropě a časem se začaly šlechtit pro vyšší výnosy a sladší chuť. Dnes je najdeme nejen v lesích a na mezích, ale také v našich zahradách, kde se těší velké oblibě.

Léčivé látky a účinky ostružin

Ostružiny jsou doslova nabité zdravím! Obsahují vysoké množství vitamínů C a K, které podporují imunitní systém a zdraví kostí. Flavonoidy a antioxidanty, přítomné v ostružinách zase hrají klíčovou roli v ochraně těla před volnými radikály, které způsobují stárnutí buněk a různé choroby.

Jaké jsou hlavní léčivé účinky ostružin?

  • Podpora imunity: Díky vysokému obsahu vitamínu C ostružiny pomáhají v boji proti nachlazení a infekcím.
  • Zdraví srdce: Antioxidanty obsažené v ostružinách snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění.
  • Trávení: Vláknina v ostružinách podporuje zdravé trávení a pomáhá proti zácpě.
  • Zdraví kůže: Ostružiny přispívají ke zdraví pokožky a díky vysokému obsahu vitamínu K mohou pomáhat při hojení ran.

Plané ostružiny: Poklad z přírody

Plané ostružiny, které často najdeme v lesích a na okrajích cest, jsou možná menší a kyselejší než ty zahradní, ale rozhodně stojí za ochutnání. Obsahují totiž ještě vyšší množství některých léčivých látek a jsou skvělou volbou pro výrobu domácí marmelády nebo sirupu.

Jak nejlépe ostružiny zpracovat?

Sezóna ostružin není příliš dlouhá, ale to neznamená, že si jejich chuť nemůžete užívat i mimo ni. Tady je několik tipů, jak ostružiny zpracovat a uchovat:

  • Marmeláda: Ostružinová marmeláda je klasika, která nesmí chybět na žádném stole. Přidáním citronové šťávy zvýrazníte chuť ostružin.
  • Mražení: Pokud máte přebytek ostružin, jednoduše je zamrazte. Skvěle se hodí do smoothies, na koláče nebo jen tak do jogurtu.
  • Sirup: Ostružinový sirup je lahodným doplňkem do limonád nebo jako sladidlo do čaje.
  • Ostružinový čaj: Sušené ostružiny jsou skvělým základem pro přípravu čaje. Tento nápoj je nejen chutný, ale také blahodárně působí na trávení a zklidňuje tělo i mysl. Navíc můžete využít i ostružinové listy, které jsou bohaté na léčivé látky a dodají čaji ještě více prospěšných účinků.

Pozor na chemické látky

Pokud nemáte ostružiny ze své zahrádky, je velmi důležité myslet na to, že komerčně pěstované ostružiny mohou být ošetřeny různými chemickými látkami, jako jsou insekticidy, pesticidy, herbicidy, vosky a pryskyřice. Tyto látky chrání plody před poškozením během přepravy a zlepšují jejich vzhled. Proto je vždy důležité ostružiny před konzumací důkladně umýt, abyste minimalizovali riziko konzumace těchto látek.

Zdroj: