Čichové receptory ústí přímo do mozku

Díky tomu je účinek vůně na lidský mozek tak intenzivní. Od aromaterapie ale nemůžete očekávat zázračné odstranění všech svých neduhů. Jejím smyslem je spíše zpříjemnění akutně nepohodlného stavu a zvýšení kvality života, řešení chronických obtíží nechte raději na svém lékaři.

Jak vonné esence používat?

Většina lidí si při představě aromaterapie vybaví lampu na vložení svíčky s horní miskou určenou k nakapání vonné esence. Voňavé silice ale můžete se stejným úspěchem přidat také do koupele nebo se jimi nechat namasírovat. Mezi nejefektivnější způsoby využití aromaterapie patří přímá inhalace. K té budete potřebovat speciální inhalační přístroj anebo si můžete esenci nakapat do hrnku s horkou vodou, ze které stoupá pára. Aby vám cenné molekuly neunikly do okolního ovzduší, zahalte si hlavu lehkou pokrývkou.

Jakými vůněmi navodíte příjemné uvolnění?

Možná už intuitivně cítíte, že půjde o přírodní rostlinné silice. Synonymem pro uvolnění a zbavení se stresu je levandule. Tu byste měli mít doma v každém případě. Překvapivě pozitivně na zmírnění psychického vypětí účinkuje ale i santalové dřevo. Počítat musíte s jeho intenzivně kořeněnou vůní, a proto jej použijte opravdu jen pár kapek. Příjemná vůně heřmánku navodí vzpomínky na léto zalité sluncem a prázdniny u babičky. Právě heřmánek je nejčastěji využívanou bylinkou pro zklidnění u malých dětí. S odplavením stresových látek z krve ale pomůže i dospělým.

Potřebujete-li se zbavit stresu, ale zůstat ještě několik hodin aktivní, sáhněte po grepu, jasmínu či růži. Všechny tyto éterické oleje se vyznačují spíše těžšími intenzivními vůněmi, které ale dokážou odplavit stres a příjemně uvolnit tělo. Přitom vám nenavodí spánek. Mějte na paměti, že zejména jasmín nabízí i mírné afrodiziakální účinky. Jak tedy strávíte uvolněný čas, v němž na vás už nebude útočit stres, ale ještě se vám nebude chtít spát, je čistě na vás.

Základní uvolňující vůní je levandule, která si báječně poradí se stresem i bolestmi hlavy.

První pomoc v podobě Bachových esencí

Bachovy esence jsou zvláštní kapitolou prostředků navozujících psychickou úlevu. Jedná se o celkem 38 základních vonných kompozic, které mají tu moc harmonizovat psychické i tělesné vyladění člověka a zmírňovat jeho negativní emoce. Bachovy esence si můžete pořídit v podobě předem namíchaných směsí, které jsou určeny na problém, který vás trápí, případně si nechat připravit osobní mix na míru. Druhá varianta je samozřejmě mnohem efektivnější. Na rozdíl od přírodních silic se Bachovy esence užívají vnitřně. Stačí přidat pár kapek do vody a popíjet během dne. Jako první pomoc při stresující situaci funguje výborně například esence Rescue remedy, která dokáže zmírňovat strach, úzkost a vyčerpání.

Provoňte si domácí kancelář

Jste nuceni pracovat z domova a neustálá starost o rodinu vám nedovolí se na práci plně soustředit? Dříve než si toho všimne i váš nadřízený, začněte s napjatým domácím prostředím bojovat sami. Lepší náladu a intenzivnější soustředění vám navodí směs pomeranče a rozmarýnu. Osvěžení přinese také máta, citron či bergamot. Pro větší účinek vůní na váš mozek je vhodné je čas od času prostřídat. Jinak hrozí, že si tělo zvykne a původně velmi příjemně působící esence na něj už přestane zabírat.

Vonné tyčinky umístěte na frekventované místo

Nechcete-li každý večer myslet na to, že je potřeba nakapat do inhalátoru nebo aromalampy uvolňující vůni, vybavte se vonnými tyčinkami. Ty jsou obvykle dlouhodobě namočeny do vonného oleje, kterým jsou prosyceny. Odpařováním pak proniká do okolí příjemná vůně, jež nenásilně provoní váš domov a připraví z něj klidné místo, které oceníte už v okamžiku, kdy se za vámi zabouchnou vchodové dveře.

Zklidnění navodí i příjemně teplý voňavý čaj s přírodními bylinkami.