Najděte si každý den chvilku pro sebe a šálek čaje – může to být 15 minut ráno hned po probuzení, odpoledne nebo večer. Tento drobný rituál vnese do vašeho dne klid a nadhled. Je to jistý druh duševní hygieny, kdy stavíte hranice mezi sebe a veškeré pracovní či rodinné povinnosti a na první místo dáváte sebe. Rozhodně tím podpoříte svoji sebelásku a vnitřní klid.

Váš ranní rituál. Jak na něj?

Ideální je vyhradit si chvilku pro sebe hned ráno po probuzení, kdy ještě ostatní členové domácnosti spí. Uvařte si šálek opravdu dobrého čaje a vezměte k ruce sešit. Psaní deníku je skvělý nástroj psychohygieny, tři stránky hned po ránu čistí myšlenky i emoce, do nového dne vám umožní vykročit lehčeji a s čistou hlavou. Nemusíte přitom být spisovatel, naopak, cílem ranních stránek není napsat slohové cvičení, ale zaznamenat proud myšlenek, tak jak se valí z hlavy na papír, bez cenzury. Jen chvíli naslouchat sami sobě. Nemáte co psát? Klidně pište stále dokola: „Ach, bože, zase další ráno a já nemám CO psát…“ stále dokola, dokud nepopíšete tři listy, uvidíte, co překvapivého se vynoří.

Co nasypat do čajového šálku?

Následující výběr bylin pro vás připravila bylinkářka Renáta Jahodová. Je vhodný do chladnější části roku, kdy sluníčka ubývá, starostí a chmur přibývá a práce máme až nad hlavu. Byliny si kupte sušené a připravte z nich nálev, můžete je popíjet zvlášť nebo v kombinaci s jinými bylinami. Všechny níže zmíněné byliny se dají spolu také zkombinovat: 2 díly dobromysli, 1 díl meduňky, půl dílu fenyklu a půl dílu lékořice. Příjemná podzimní ‚uvolňovačka‘ pro klid a nadhled.

Dobromysl

Pro harmonii srdeční čakry

Bylinka číslo jedna této doby, pokud vás trápí nervové vypětí, tlak a vyčerpání. Používá se při nachlazení, bolestech hlavy z nervového vypětí. Usnadňuje vykašlávání, působí potopudně. Zlepšuje celkové prokrvení srdečního svalu. Na psychiku působí antidepresivně. Uklidní, zlepší náladu a rozjasní srdeční čakru.

Fenykl

Bylina očisty a ochrany

Uklidní nervy, podpoří duševní činnost. Skvělý pomocník pro všechny, kteří trpí nadýmáním z nervozity. Posiluje žaludeční a střevní činnost, uvolňuje křeče hladkého svalstva.

S čím kombinovat

V kombinaci s kmínem a koriandrem tvoří osvědčenou ájurvédskou směs tří zchlazujících koření podporujících trávení (známou jako K2F čaj). Maximální denní dávka fenyklu činí dvě čajové lžičky. Spolu s brutnákem podpoří vytrvalost a odvahu.

Lékořice

Regeneruje a omlazuje

Vyživuje mozek, podporuje spokojenost a harmonii. Podle ájurvédy je to omlazující bylina, která zlepšuje hlas, zrak, vlasy, pleť a dává sílu. Má výborné regenerační účinky na slinivku – orgán spojovaný se všemi sliznicemi v těle. Při potížích s žaludkem, střevy, sliznicí jícnu, dýchacími obtížemi je tedy nutné posílit slinivku – a na to je lékořice úžasná.

S čím kombinovat

V kombinaci s čerstvým zázvorem je vhodná při nachlazení a onemocnění dýchacích cest. „Osobně ji mám nejradši s puškvorcem, hlavně v době velkého duševního zápřahu,“ radí bylinkářka Renáta Jahodová. Lékořici užívejte maximálně osm týdnů, pak si dejte dvouměsíční pauzu.

Meduňka

Vede k nadhledu

Velmi nám uleví, pokud nás ovládá strach, stres a deprese. Umí nás ‚vést k nadhledu‘. Pomáhá pochopit různé emoce, porozumět jejich příčinám, jejich vzplanutí a jejich cyklům. Po únavném nebo skličujícím dni je meduňkový čaj výtečný pro osvěžení ducha.