Poznáte chřipku od nachlazení?

Abyste se stali obětí nachlazení, stačí opravdu málo. Jednou se hůře oblečete, prostydnete a druhý den musíte ulehnout do postele. Příznaky chřipky se ale od symptomů doprovázejících běžné nachlazení v mnohém odlišují. Obvykle jsou mnohem výraznější. Patří mezi ně především horečka, která se objeví znenadání a dosahuje běžně až 39 °C. Přidávají se bolesti kloubů a svalů a opravdu nepřekonatelná únava, která obvykle zůstává přítomna ještě několik dnů či týdnů po útlumu hlavních příznaků. Chřipka bývá často spojena také s velmi úpornou bolestí hlavy, která však obyčejně není doprovázena silnější rýmou. Ta je naopak typická pro nachlazení. Při chřipce však musíte počítat s intenzivním dráždivým kašlem a pálením v krku. Chřipku od nachlazení zkrátka rozeznáte a rozhodně není radno ji přecházet.

Jakými prostředky si při chřipce ulevit?

Kromě návštěvy lékaře a domácího klidu si můžete naordinovat také přírodní léčbu. Jako základ zvolte zázvorový čaj s medem a citronem, který celý organismus důkladně prohřeje a zároveň uvolní ucpaný nos. Pro usnadnění vykašlávání jej můžete průběžně střídat s osvědčeným čajem z lípy srdčité, kterou lze v sypané sušené podobě zakoupit ve většině lékáren. Pro ztlumení pálení v krku zařaďte také pravidelné, nejlépe ranní kloktání odvaru z šalvěje lékařské doplněné o mateřídoušku či podběl. Ostatně podbělový čaj lze konzumovat i samostatně. Pomůže ztlumit dráždivý i suchý kašel a naředit hlen v dýchacích cestách.

Bezový čaj pro posílení obranyschopnosti

Černý bez je králem všech bylin posilujících imunitní systém. Ne nadarmo naše babičky říkávaly: „Před heřmánkem smekni, před bezem klekni.“ Čaj ze sušených kvítků bezu báječně posílí obranyschopnost, zlepší kondici tolik zkoušených dýchacích cest, a dokonce i uvolní ucpané dutiny. Chcete-li si dopřát prevenci, která bude navíc skvěle chutnat, nasbírejte si v létě trochu červených bezových kuliček a připravte si výborný bezový likér.

Klidový režim by měl být samozřejmostí

Aby si vaše tělo s chřipkou rychle poradilo a onemocnění zůstalo bez následků, pomozte mu alespoň tím, že v období nejhorších obtíží zůstanete v posteli. K tomu přidejte dostatečný příjem tekutin a případně srážejte horečku. Ta může být ale i prospěšná a znamená, že se vaše tělo virům brání. Pokud se pohybuje okolo 38 °C a neroste, nechte ji klidně pracovat. Bude-li vyšší, začněte ji srážet nejprve zábaly či chladnou sprchou.

Doplňujte průběžně vitaminy

Nezapomeňte na podporu svého těla dostatečnou dávkou vitaminů, zejména těch skupiny C. Využít můžete samozřejmě preparáty v tabletách, které koupíte v lékárně. Vaše tělo ale mnohem lépe vstřebá jejich přírodní formu. Dostatek čerstvých potravin s přirozeným obsahem vitaminu C, tedy pomerančů, listové zeleniny, červené papriky, ale i kiwi či papáji, je základem pro účinný boj s chřipkou. Jestliže jste byli na podzim prozřetelní a nasušili jste si plody šípků, můžete si nyní dopřát posilující šípkový čaj anebo výtečnou šípkovou marmeládu, plnou „céčka“. V případě šípku se totiž stejně jako třeba u květů pampelišky většina vitaminů a minerálů varem nezničí.