Kondiční plavání se vám může na první pohled zdát trochu skličující, zvláště pokud jste zvyklí jen tak se brouzdat ve vodě se psem nebo relaxovat u bazénu. Pokud si ale najdete svůj způsob plavání a své tempo, které vám bude příjemné, budete se divit, kolik benefitů vám to přinese. Tak popadněte ručník a pojďte si s námi užít letní počasí.

1. Plavání podporuje kardiovaskulární systém

Od první chvíle, kdy se ponoříte do vody a uděláte tempo, se vaše srdce a plíce maximálně zapojí. Je to neuvěřitelný a skvělý způsob, jak zlepšit své kardio zdraví a celkově svou kondici, navíc díky dechovým vzorcům potřebným pro plavání můžete také zjistit, že se vám zlepšuje kapacita plic, lépe a snadněji se vám bude dýchat.

Ať už je vaše kondice vysoká, anebo právě začínáte s kondičním cvičením, plavání vás ze začátku může vyčerpávat, stanovte si proto menší cíle a plavte klidným tempem, které vám bude příjemné, uvidíte sami, jak se během chvilky budete zlepšovat.

2. Plavání podporuje a zároveň zlepšuje celkové zdraví

Podle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí mohou pouhé dvě a půl hodiny týdně aerobní aktivity, jako je plavání, snížit riziko chronických onemocnění a předčasného úmrtí a také mohou vést ke zlepšení zdraví u lidí s cukrovkou a srdečními chorobami.

Například v roce 2017 British Journal of Sports Medicine (https://blogs.bmj.com/bjsm/2017/06/23/major-new-study-health-benefits-swimming-released/) poukázal na studie s důkazy na podporu zdraví a blahobytu včetně benefitů plavání. Studie a následná zpráva vysvětlila, že voda je přímo perfektním místem pro cvičení napříč věkovými kategoriemi, a zejména pro ty, kteří mají dlouhodobé zdravotní problémy. Také však může pomoci starším lidem zůstat fyzicky i duševně fit.

3. Plavání posiluje svaly

Ačkoli mají lidé tendenci považovat plavání jen za druh kardio cvičení, lze je považovat i za cvičení celotělové, kdy člověk zapojuje veškeré svaly, buduje svalovou sílu a také vytrvalost. Bez ohledu na to, jaký plavecký styl zvolíte, většinu svých svalových skupin budete používat k pohybu těla pod vodou.

Paže a celá horní část těla budou pracovat na tom, aby vás popoháněly vpřed proti odporu vody, zatímco vaše jádro neboli střed těla zůstane zapojeno, aby udrželo vaši polohu rovně, zefektivnilo plavání, a spodní část těla bude zaneprázdněna kopáním.

4. Plavání má nízký dopad na tělo

HIIT, chůze anebo běh jsou fantastické formy cvičení, ale jejich nevýhoda spočívá v tom, že mají velký dopad na organismus, protože mohou zatěžovat vaše klouby a kosti. Pokud tedy hledáte něco šetrnějšího ke svým kloubům nebo se ke cvičení vracíte po nějakém zranění, plavání pro vás bude skvělou volbou.

5. Plavání zvyšuje flexibilitu

Plavání může pomoci zlepšit vaši flexibilitu včetně pohyblivosti, což bude mít velmi pozitivní vliv na váš tréninkový plán. Řekněte sami: kdo z vás, kteří cvičíte, byste nechtěli zvětšit rozsah svého pohybu? A přesto, že pravidelně neplavete, příležitostné plavání může být skvělým typem a procedurou pro vaši aktivní regeneraci.

6. Plavání zvedá náladu a pomáhá odstraňovat stres

Stejně jako všechny formy cvičení a fyzických aktivit i plavání uvolňuje endorfiny a snižuje napětí i stres. Mnoho lidí také považuje plavání za příjemnou meditační formu.

7. Plavání zlepšuje spánek

Kvalitní a dostatečný spánek je nezbytnou součástí každého zdravého životního stylu, stejně tak jako aerobní cvičení, které je spojováno s lepším spánkem. Odborníci také poukazují na to, že cvičení může pomoci rychleji usnout a zlepšit kvalitu vašeho spánku. Stačí pouze 30 minut mírné fyzické aktivity každý den.

8. Plavání je zadarmo

Koupání v rybníku, moři nebo v jezeře vás nebude stát ani korunu. Takže pokud hledáte cvičení, které není nákladné, plavání v létě bude pro vás to pravé ořechové.


Neumím plavat, je možné se to naučit? Ano!

Bez ohledu na svůj věk nikdy nebudete staří na to, abyste se plavat naučili! Najděte si bazénový komplex ve svém okolí a přihlaste se na lekce plavání pro dospělé. Instruktoři vám poskytnou veškeré informace a pokyny, které potřebujete k tomu, abyste se naučili základy a vybudovali si k vodě důvěru.

Pár tipů pro bezpečnost u vody

  • Ať už plavete v bazénu, nebo v rybníku, je velmi důležité dbát na bezpečí své i ostatních, třebaže jste zkušení a sebevědomí plavci.
  • Pokud plavete venku na slunci, pamatujte si, že voda nepůsobí jako ochrana před slunečními paprsky. Pokaždé tedy používejte opalovací krém.
  • Vždy si k vodě berte láhev s vodou, abyste tělu doplnili potřebnou tekutinu. Voda vás sice ochladí, ale hydratace je důležitá zejména zevnitř těla.

Zdroj:
https://www.healthline.com/health/benefits-of-swimming#benefits
https://blogs.bmj.com/bjsm/2017/06/23/major-new-study-health-benefits-swimming-released/