UŠETŘÍTE PENÍZE I ČAS

Minimální náklady jsou největší výhodou domácí posilovny. Na první pohled to může znít trošku přehnaně, ale je to pravda. Členství ve fitcentru se může vyšplhat i přes tisíc korun měsíčně. Ačkoli některé řetězce nabízejí výhodná roční členství, stále vás přijdou návštěvy posilovny na několik stovek za měsíc. Ušetříte ale i čas strávený dojížděním na veřejné lekce nebo do fitka.

SOUSTŘEDĚNÍ JEN NA SEBE

Pokud nepatříte mezi hrstku nadšenců s vyrýsovaným sixpackem a ideální křivky jste měli naposledy na základní škole, může vám cvičení mezi ostatními lidmi být nepříjemné, byť stud není opodstatněný. Namísto ztráty času hodnocením vlastního těla či výkonu nebo přemýšlením o patřičném outfitu, se v soukromí vašich domácích lekcí můžete věnovat tomu opravdu podstatnému. Užít si cvičení bez okukování, studu a napětí. Klidně ve vytahaných legínách.

CVIČÍTE, KDYŽ MÁTE ČAS

Do domácího cvičení se můžete pustit, kdykoli se vám zachce – ráno, v poledne i večer. Odpadá sledování rozvrhu a otevíracích hodin ve fitku. O to těžší ale může být se skutečně rozhoupat k činu. Rozhodněte se, kdy budete cvičit. Ideálně si naplánujte pevné 3–4 dny v týdnu, kdy odcvičíte plnohodnotnou lekci (30–40 minut). Cvičit méně než tři dny v týdnu není moc efektivní. Růst fyzičky a zlepšení postavy se totiž při nižší četnosti nedostaví vůbec nebo jen velmi pomalu. I kratší, zato každodenní cvičení se ovšem počítá. Má hlavně zdravotní benefity.

ZLEPŠÍTE SI SVOJI FYZIČKU

Domácí cvičení se odrazí na vašem těle. Vaše křivky se zpevní, možná zmizí pár přebytečný kil a také se budete cítit fit a plní energie. Klíčem k úspěchu je rozmanitost – charakter cvičení proto v rámci týdne střídejte. Pro hubnutí si vybírejte aerobní aktivity, u kterých se lehce zapotíte. Vyzkoušet můžete HIIT – vysoce intervalový trénink je vhodný pro všechny, kdo chtějí hubnout. Pro posilování dobře poslouží trénink s vlastní vahou, s činkami nebo odporovou gumou. Vytvarovat postavu vám mohou pomoci i pravidelné lekce jógy nebo pilates. Široký výběr lekcí najdete v rubrice videolekce.

VYKOMPENZUJETE PRACOVNÍ NASAZENÍ

Práce nás poutá k židlím, ale už pár minut domácího tréninku denně to může tělu vynahradit. Kromě toho nás domácí cvičení učí disciplíně a sebelásce. Když si dáte za cíl začít pravidelně cvičit, bude to pro vás výzva. Časem si osvojíte pevný režim a s ním trpělivý a laskavý přístup k sobě samým. Začnete víc rozumět svému tělu, mít se raději a spolu s tím nejspíš budete i více přemýšlet o tom, co a kdy jíte. Pozitivní změna zvenčí i zevnitř zaručena!

NAUČÍTE SE DĚLAT VĚCI PRO SEBE

Je přirozené, že se chceme líbit druhým. Jedinou účinnou motivací, která zaručí, že u cvičení vydržíte, je ale začít cvičit pro sebe. Ne kvůli tomu, že chcete být štíhlá do plavek, ani kvůli manželovi, kamarádce nebo dětem, ale kvůli sobě. Vyberte si takový druh pohybu, který vás bude bavit. Když cvičíte kvůli sobě a s radostí, cvičení vám prospěje a díky tomu budete mít lepší náladu, dobrý pocit, zdraví a kondici. Po nějaké době z toho budete profitovat nejen vy, ale i všichni kolem vás a třeba tím někoho dalšího inspirujete.

OBLEČENÍ JAKO MOTIVACE

OBLEČENÍ JAKO MOTIVACE

Přesvědčit se k domácímu cvičení je obtížnější, než když vás čeká trenér ve fitku. Pomůže, když se budete důsledně převlékat do oblečení na cvičení. Že vás u toho vidí jen vaše kočka, nehraje roli. Správné sportovní oblečení patří ke cvičení. Převlečení z domácích legín nebo tepláků určených jen na sport dá vašemu mozku jasný signál: Jde se cvičit! Tělo se připraví a začne se těšit. I to vám pomůže vytvořit si pevný návyk.

BEZPEČNOST PŘEDEVŠÍM

Aby byla vaše praxe bezpečná, pořiďte si kvalitní podložku na cvičení, která se nesmeká. Cvičit bez ní na koberci nebo kluzké podlaze není dobrý nápad – snadno tak můžete přijít k úrazu. Kvalitní podložka dokáže tlumit i případné otřesy při poskocích, které nepříznivě působí na klouby a páteř. Tlumí také hluk, takže na vás v průběhu domácí lekce nebudou zvonit sousedi, že děláte rány.

KONEC VÝMLUV

Všichni odkládáme, sami sobě říkáme: Začnu cvičit až… zhubnu, koupím si nové legíny, dodělám tuhle práci, budu mít míň stresu… Hledáme důvody, proč to nejde. Přestaňte hledat výmluvy, neodkládejte a začněte. I deset minut denně se počítá! Vytváříte tak nový návyk a otevíráte cestu k vnitřní transformaci...

Zdroj: magazín Kondice