Švihadlo představuje skvělou cvičební pomůcku: poslouží na zahřátí před tréninkem – ať už posilovacím workoutem nebo běháním, stejně tak se na něm dá postavit celý trénink. Proč skákat?

1) Skákání je pro každého

Nezáleží na pohlaví, ani na věku – se švihadlem se zabaví i děti, stejně tak jej mohou ke zlepšení kondice využít i senioři. Švihadlo dokonce není zapovězeno ani lidem s nadváhou, přestože by se mohlo zdát, že jejich klouby budou trpět.

„Nejsem lékař ani fyzioterapeut, ale ze zkušenosti vím, že s námi začínají skákat i lidé s váhou nad sto kilogramů a tento pohyb jim nevadí, pokud ho vykonávají správně a kladou důraz na precizní techniku. Nicméně je třeba zdůraznit správnou techniku – pokud se skáče technicky dobře, znamená to být nad zemí třeba jen pouhé tři centimetry a dopad na tělo je pak skutečně minimální,“ popisuje Tomáš Vaněček, trenér ze Švihej.cz. Skákejte s rozumem a vyvarujte se náročnějších technik, jako jsou například dvojšvihy. „Navíc není třeba přímo skákat přes švihadlo, stačí švihat, už během toho se spaluje,“ dodává Vaněček, přičemž má na mysli různé točení švihadlem vedle těla a otáčení se se švihadlem připomínající šerm.

2) Komplexní pohyb

Když se řekne skákání přes švihadlo, každému se „na první dobrou“ vybaví posílení nohou. Není to ale celá pravda. Ve skutečnosti se půl na půl zapojuje vrchní i dolní polovina těla. Skákání přes švihadlo tak představuje komplexní aktivitu, která prověří a posílí celé tělo včetně ramenou a paží, zádových svalů a břicha. Pozitivně se podepíše na typických „problémových partiích“ jako jsou lýtka a hýždě.

Navíc díky dovednosti spojit pohyb a rukou pracujete i na celkové koordinaci těla.

3) Hubnutí a tvarování postavy

Skákání přes švihadlo patří mezi energeticky náročnější aktivity. „Je to díky množství zapojených svalů,“ vysvětluje Tomáš Vaněček. Lidé, co se do skákání pustili, se mohou pochlubit pěknými výsledky co se týče redukce hmotnosti i vyrýsování postavy – proměny si můžete prohlédnout na www.svihej.cz. Nicméně i tady musí jít sportovní aktivita ruku v ruce s úpravou jídelníčku.

Dalším přínosem je celkové zlepšení kondice – se švihadlem se dají kombinovat různé typy tréninků od velmi lehkých, až po ty nejtěžší, záleží pouze na technické a fyzické vybavenosti jedince. Od aerobních až po velmi náročné vysoce intenzivní intervalové tréninky.

4) Sportovat kdekoliv

Skákat přes švihadlo lze prakticky kdekoliv, protože to je věc, která se snadno sbalí do batohu. Co se týče povrchů, je vhodnější volit měkčí povrchy, jako je gumová podlaha, tartan, tatami nebo parkety. Na betonu trenéři nedoporučují skákat hlavně těm, kteří se švihadlem začínají a mají nesprávnou techniku. Hrozí zranění i rychlejší opotřebení lanka. Díky nízkým dopadům není skákání zapovězeno ani doma. Případně si lze pořídit speciální podložku nebo využít například jóga matky – pokud by rušilo „ťukání“ lanka o zem.

5) Je to zdravá zábava

Skákání má pozitivní vliv na kardiovaskulární systém a snižuje také riziko osteoporózy. Díky nutnosti koordinace a soustředění se se zlepšuje funkce mozku. A je to zábava! Dá se pracovat na práci nohou, na rychlosti, skákat pozadu, do strany, lze skákat do rytmu na hudbu. Po osvojení si základní techniky zkoušet různé triky a celé sestavy – dělat otočky, dvojšvihy, švihadlo vyhazovat, chytat, kreativitě se meze nekladou a švihadlo vás jen tak neomrzí.

Lednová charitativní švihadlová výzva 2023

Lednová charitativní švihadlová výzva 2023

Skákejte celý leden přes švihadlo a pomozte dvěma handicapovaným holčičkám Ariance a Pavlínce. Třetí ročník výzvy probíhá ve spolupráci se spolkem Srdce na pravém místě a cíl je jasný: 1 milion korun a 100 milionů přeskoků. Více na svihej.cz.

Zdroj:

Svihej.cz