Běh pro naše tělo představuje nespočet dopadů, při nichž se musí vypořádat s dva- až třikrát vyšším tlakem, než je naše hmotnost. Tuto námahu je třeba kloubnímu aparátu kompenzovat.

„Každý, kdo pravidelně sportuje, by měl svým kloubům věnovat zvýšenou péči a starat se o jejich zdraví dříve, než o sobě dají vědět,“ podotýká Ondřej Vidrna, vedoucí lékárník z lékárny Green Park v Benešově.

Nejčastěji postižené bývají kolenní klouby. „Je třeba si uvědomit, že nohy nás budou nosit pořád. Průměrná délka života postupně roste. Jsou ale naše klouby schopné tak rychle evolučně dospět, aby vydržely osm až devět dekád? Prevence je základ, který nesmíme zanedbat.

V okamžiku, kdy klouby začnou bolet, nastává problém a stoupá riziko osteoartrózy,“ připomíná. Onemocněním kloubům trpí každý druhý člověk starší 65 let, mnohdy však postihuje i třicátníky. Nač by se měli rekreační sportovci zaměřit?

Zdroj: Youtube

1) Hlídejte si váhu

Když měříte 165 centimetrů, je rozdíl, jestli vaše klouby musí nosit 60 nebo 80 kilogramů. Každé kilo navíc pro ně představuje nežádoucí zátěž. „Chceme-li minimalizovat riziko onemocnění kloubů, musíme si hlídat váhu,“ podotýká Vidrna.

Běh se může jevit jako skvělý prostředek ke shození přebytečných kil. Pokud se ovšem potýkáte s vyšší nadváhou, mohl by vám spíše uškodit. Začněte přívětivější chůzí nebo nordic walkingem, vsaďte na kolo či plavání, které jsou šetrné ke kloubům.

Další věc je, že šlachy, vazy, chrupavky a klouby musí na pohyb nejprve přivyknout.

Máte-li normální hmotnost, pravidelný pohyb kloubům prospívá. „Díky němu se zlepšuje flexibilita a elasticita kloubního pouzdra, zpevňují se okolní svaly a vazy, kloub je stabilnější a odolnější,“ říká primářka Infinity Clinic Michaela Tomanová.

2) Běhejte správně

Péče o klouby znamená správný přístup k tělu. Benešovský ortoped Jakub Nabi vyzdvihuje hned několik pilířů. Začínáme výběrem správné obuvi, případně vhodnými sportovními vložkami do bot, pokud nám je fyzioterapeut či odborný prodejce obuvi doporučí. Co si pod pojmem ‚správná‘ představit?

Tak například začátečník sáhne po kvalitně tlumených objemových botách, zvlášť má-li nadváhu. Jak název napovídá, taková obuv se hodí i pro dlouhé kilometry. Naopak méně odtlumené tempové a závodní boty přísluší až pokročilejším běžcům. Jestliže není vaše technika precizní, zapomeňte na bosoběh.

Na tvrdý povrch patří silniční boty.

Pokud máte možnost, volte měkčí podklad, jako jsou lesní či polní cesty nebo atletický ovál.

Vždy poté, co uběhnete zhruba deset minut v mírné intenzitě coby úvodní zahřátí, zařaďte dynamický strečink – prostřednictvím postupného kroužení všemi částmi těla se klouby takzvaně promažou, zároveň se zvyšuje kloubní rozsah.

Zátěž dávkujte postupně, nesnažte se trhat rekordy. Pokud bylo vaší dosud nejdelší uběhnutou vzdáleností pět kilometrů, nechtějte hned pokořit deset. Rizikový může v tomto ohledu být i návrat k běhání po zimní pauze. Jestliže to s tréninkem přeženete, dopřejte si klidový režim a dejte kloubům šanci, aby se zregenerovaly.

Také se vyvarujte jednostranného zatížení, sporty střídejte. Stejně tak jsou žádoucí různé formy regenerace v čele s dostatkem spánku.

„Velmi často v praxi potkávám pacienty, kteří mají potíže s nohama, koleny, tříslem nebo páteří. Případně mají zablokované SI skloubení, které jim znemožňuje sportovat nebo je na nějaký čas vyřadí. Tyto problémy většinou vznikají právě po jednorázovém zatížení nebo změnou obuvi či terénu, na který dosud nebyli zvyklí. Dále má negativní podíl technika běhu a nedostatečný strečink před výkonem a po něm, nebo když netrpěliví lidé uspěchají návrat po nemoci. Nic z toho tělu ani kloubům neprospěje,“ vyjmenovává Nabi.

3) Dodejte kloubům živiny

Dopřávejte si pestrou stravu, dbejte na dostačný příjem tekutin. Doplňky stravy jsou nezbytné, pokud už se o slovo přihlásila artróza kloubů.

Využít je lze ale i k prevenci.

„V léčbě a prevenci onemocnění kloubů se v dnešní době používají tři základní účinné látky – kolagen, glukosamin a chondroitin. Kolagen je základním stavebním materiálem pro klouby, ze kterého je chrupavka tvořena. Obsahuje ho nepřeberné množství doplňků stravy a je vhodný pro každodenní použití prakticky pro každého v každém věku,“ vysvětluje lékárník Vidrna a pokračuje: „Glukosamin a chondroitin patří mezi látky působící přímo v kloubu a ovlivňující metabolickou rovnováhu chondrocytu, což jsou hlavní buňky vyskytující se v chrupavce. Účinek je především protizánětlivý.

Jejich užívání je vhodné zvážit při počínajících nebo vytrvalých obtížích.“ Před zahájením léčby se vždy poraďte se svým lékařem nebo lékárníkem.

Aby se kolagen do kloubu správně uložil, je potřeba zvýšit přísun vitaminu C. Je vhodné užívat jej současně nebo vybírat doplňky stravy, které ho už obsahují. Lidské tělo si ‚céčko‘ samo vytvořit nedokáže.

Stejně tak se na jeho příjem zaměřte ve stravě – formou ovoce a zeleniny.

4) Buďte ostražití

Běhu by se měli vyhnout lidé bezprostředně po operacích a úrazech kloubů dolních končetin, jedinci s nestabilními klouby – zejména koleny – a také ti, co mají výrazně ploché nohy. Zvýšenou pozornost by svému tělu měli věnovat lidé, kteří mají byť jen počínající artrózu – především v nosných kloubech.

„Kloubní chrupavka totiž není schopná regenerace a hrozí tak rychlejší rozvoj onemocnění,“ říká Tomanová. Rozhodně nevěřte trendu užívání přípravků pro koně – pro lidi jsou nevhodné.

Vyberete-li si doplněk stravy s kolagenem, hlídejte si zároveň přísun vitaminu C. Ten totiž ovlivňuje jeho ukládání do kloubu.

S prevencí začněte dříve, než se klouby ohlásí bolestí. Prospívá jim nejen pravidelný pohyb, ale i doplňky stravy.

Zdroje: