Myjte si ruce správně

Správnou techniku mytí rukou se lékaři a zdravotní pracovníci učí již na škole. Postup je natolik účinný, že zbaví ruce většiny bakterií a virů, což je důležité nejen před operačním výkonem, ale také v běžném životě především v období zvýšeného výskytu chřipek, nachlazení a dalších chorob virového a bakteriálního původu. Správný postup mytí rukou spočívá nejprve v důkladném rozetření mýdla na dlaně obou rukou. V dalším kroku zaklesněte prsty jedné ruky mezi prsty té druhé ze strany hřbetu ruky a důkladně promněte meziprstní prostor. Ruce vyměňte. Tento krok opakujte i s dlaněmi k sobě. Pak do sebe zaklesněte prsty a třete hřbet prstů jedné ruky o dlaň druhé ruky. Nakonec omývejte krouživým pohybem palec jedné ruky v dlani druhé a ruce opláchněte a pečlivě osušte.

Kdy a proč si mýt ruce

Ruce byste si měli mýt vždy, když přijdete z venku, po cestě v hromadné dopravě nebo po návratu od lékaře, ale také po použití toalety či před přípravou jídla. Na účinnost mytí rukou má vliv také kvalita použitého mýdla. Antimikrobiální složky mají schopnost porušit obal bakterií a virů a tím je prakticky zabít. A to je přesně to, co potřebujeme. Kvalitní antibakteriální mýdlo si můžete samozřejmě koupit, ale velmi kvalitní, a navíc z přírodních surovin si dokážete udělat i sami doma. Jak na to?

Jak na výrobu antibakteriálního mýdla

Základem většiny tekutých přírodních mýdel je kastilské mýdlo, které koupíte již hotové. Jde o mýdlový základ, který nenarušuje pH pokožky a neobsahuje žádné složky, které by mohly způsobit alergie nebo ekzémy. O péči o citlivou pleť se pak postará olej, ideálně meruňkový nebo mandlový. Ten druhý je vhodný především pro suchou pokožku. O zhojení drobných prasklin a ranek se postará měsíčkový extrakt a šťáva z aloe vera. Výrobu mýdla zvládne i začátečník a zabere maximálně pár minut.

Na výrobu 250 ml si připravte tyto suroviny:

  • 220 ml kastilského mýdla
  • 10 ml meruňkového nebo mandlového oleje
  • 10 ml šťávy z aloe vera
  • 5 ml měsíčkového extraktu
  • 5 ml glycerinu
  • 5 kapek tokoferolu
  • esenciální olej s antibakteriálními účinky – například tea tree, cajeputový olej, šalvěj, skořice, citron, levandule, eukalyptus apod.

Jak postupovat

Nejprve si lihem důkladně vydezinfikujte všechny pomůcky, které budete používat, a připravte si lahvičku, do které výsledný produkt naplníte. Poté v menší nerezové misce smíchejte olej se šťávou z aloe vera a měsíčkovým extraktem. Do druhé větší misky odměřte kastilské mýdlo a do něho připravenou směs za stálého míchání vlijte. Nakonec přidejte zvláčňující glycerin a jako konzervující složku tokoferol. Celý postup zakončete nakapáním esenciálního oleje a vše dobře protřepte, aby se jednotlivé složky důkladně propojily.