Dlouhé zimní (prokýchané) večery

Těšíte se na to, jak si konečně užijete trochu odpočinku, který vám umožní brzké stmívání v období blížících se Vánoc, ale nakonec vám představy překazí nepříjemné nachlazení? Nedejte se. Podpořte svoje zdraví na míru namíchanou směsí esenciálních olejů, která nejen podpoří dýchací cesty a uvolní ucpaný nos, ale také pomůže k celkovému zklidnění a harmonizaci těla i mysli. Jako základ směsi můžete použít například antibakteriální tea tree olej, který ale nemusí vyhovovat každému. Mnohem jemnější vůní, ale o to silnějšími účinky se vyznačuje méně známý cajeput, který sice pochází ze stejného rodu jako australský čajovník, ale kromě Austrálie na něj narazíte také na Dálném východě a v Malajsii.

Domácí vonná kompozice proti rýmě

Jako základ domácího vonného esenciálního oleje si pořiďte v lékárně kvalitní alkohol. Odměřte asi 10 ml a začněte postupně přidávat jednotlivé složky. Kromě cajeputu, u něhož byly prokázány účinky proti rýmě, bronchitidě či nachlazení a který působí příznivě při zánětech močového měchýře, si připravte také esenciální olej z cedru. Ten zklidňuje psychické napětí a usnadňuje vykašlávání hlenu. Cedr se do vonných kompozic používá jako základ, tedy spodní tón. Nechcete-li, aby ve vašem vonném oleji aromaticky převažoval, přidejte jej maximálně pět kapek. Cajeput je naopak používán jako hlava neboli horní tón, proto si můžete dovolit přidat až 15 kapek. Proti bolestem hlavy, které často nachlazení provází, doplňte svoji kompozici o esenciální olej z rozmarýnu. Stačit ho bude asi deset kapek, tím vytvoříte střední tón vůně neboli její srdce. Rozmarýn se postará o psychické zklidnění a uvolní napjaté svaly šíje způsobující migrény. Kvůli tomu, že zvyšuje krevní tlak, ovšem není vhodný pro děti a těhotné ženy. Pro zlepšení nálady doplňte 15 kapek silice z pomeranče nebo citronu. Svěží citrusová vůně působí ve vonných směsích jako horní tón, osvěží, uvolní a navodí příjemný spánek. Odpočatí a s dobrou náladou se pak snáze překlenete přes ono potemnělé období roku.

Jak vonnou směs používat?

Aby se všechny složky dobře propojily a vůně spolu splynuly, je potřeba nechat lahvičku s připravenou kompozicí alespoň dva až tři dny odstát. Občas ji můžete protřepat. Tím podpoříte rychlejší propojení jednotlivých složek. Pak již jen stačí přidat několik kapek vaší vlastní vonné kompozice do aromalampy anebo do masážního oleje a užít si její blahodárné účinky.