Bez pečlivého vážení to nepůjde

Základem mýdlové hmoty jsou oleje, voda a louh neboli NaOH. U mýdla – stejně jako u dalších druhů domácí kosmetiky – hraje roli přesné navážení všech ingrediencí. Těmi budou v našem případě olivový olej, kokosový olej, bambucké máslo, destilovaná voda a louh. Je možné samozřejmě použít i jiné druhy olejů a přizpůsobit si tak vlastnosti vyrobeného mýdla na míru své pokožce. Pro začátek se ale raději držte připraveného receptu. Každý olej se totiž ve směsi chová jinak a je ho potřeba tedy i jiné množství.

Doma si můžete vyrobit i další druhy kosmetiky. Zkuste třeba peeling na tvář i tělo.

Jak na vaše první mýdlo?

Nejprve si připravte ingredience. Práci s mýdlovou kalkulačkou prozatím odložte na později a držte se předem připraveného receptu. Poprvé si vyrobíme celkem 200 g mýdla. Při běžné velikosti získáte tedy dvě kostky. Pokud mýdlo hned napoprvé pokazíte, nic se při tomto množství neděje. Tak hurá do toho. Odvažte 100 g olivového oleje, 50 g kokosového oleje a 50 g bambuckého másla. Vše dejte do misky, kterou je ideální zanořit do rozehřáté vodní lázně. Nechte tuky rozehřívat tak dlouho, dokud nebudou všechny složky důkladně propojené. Poté sejměte z ohně a nechte chladnout.

Louhu se nemusíte bát

Měli byste ale při zacházení s ním být opatrní. Pořiďte si ochranné brýle, rozhodně si na ruce nasaďte gumové rukavice a na tělo oděv, v němž nebudete mít nezakrytý ani malý kousek kůže. Pro manipulaci s louhem si vyhraďte speciální prostor, ideálně venkovní. Po vnoření do vody se uvolňují dráždivé páry, které doma v kuchyni opravdu mít nechcete. Do nerezového hrnce si nejprve odvažte potřebné množství destilované vody. V případě našeho receptu to bude přesně 52 g a do misky vedle odsypte 27 g louhu. Jakmile budete mít ingredience připraveny, smíchejte je tak, že budete sypat louh do vody. Možná si ještě z hodin chemie vzpomínáte na poučku „dražší do levnějšího“. Ta platí i v tomto případě. Měli byste být připraveni na to, že vodný roztok louhu může dosahovat teploty blížící se bodu varu. Proto při smíchávání nemějte obličej přímo nad nádobou. Jakmile bude louh ve vodě, začne pomalu chladnout. Pro urychlení jej můžete nechat například na parapetu a jít si připravit formičky.

Silikonové, kovové, dřevěné nebo plastové?

Při pořizování formy na mýdlo narazíte zcela jistě na celou řadu typů z různých materiálů. Volba je čistě na vás. Asi nejpraktičtější z hlediska následného vyjímání jsou ale formy silikonové. Připravené byste je měli mít ještě předtím, než se pustíte do smíchání olejů s roztokem louhu. Ten správný okamžik pro tuto akci nastane, když se teplota obou roztoků dostane pod 35 °C. Vždy se snažte dodržet pravidlo, že tuky by měly být o několik stupínků chladnější než louh. Připravte si tyčový mixér a začněte pomalu vlévat louh do olejů, přitom směs na nejnižší stupeň mixujte. V tom pokračujte až do doby, než se na povrchu směsi vytvoří tzv. stopa. To znamená, že po vyjmutí mixéru z nádoby po něm zůstane dlouhotrvající obrys. Jakmile máte stopu, můžete přestat s mixováním a mýdlovou hmotu pomocí stěrky přemístit do formiček.

Mýdlo potřebuje teplo

Nyní je potřeba mýdlu zajistit optimální podmínky, aby prošlo tzv. gelovou fází a všechny složky se dokonale spojily. Asi nejsnazší způsob je zabalení do igelitu a dalších izolačních materiálů a umístění ke zdroji tepla (bohatě postačí i radiátor). Takto nechte mýdlo alespoň 24 hodin. Poté by už mělo být ztuhlé a neměl by být problém jej opatrně vyjmout z formy.

Trpělivost mýdlo přináší

Hotové mýdlo stále ještě nemůžete použít, obsahuje totiž příliš velké množství louhu. Nechte jej tedy na dobře větraném místě alespoň 4 týdny „větrat“. Lakmusovým papírkem, který seženete v lékárně, můžete kontrolovat měnící se pH mýdla. To lze bezpečně použít, jakmile hodnota klesne pod 8. Jestliže jste nedočkaví, nemusíte se už při této hodnotě obávat mýdlo použít, lepší je ale počkat ještě alespoň 2 týdny. Získá mnohem lepší vlastnosti.

Zdá se vám domácí výroba mýdla složitá a raději sáhnete po komerčních produktech? Na co si dát pozor při koupi přírodní kosmetiky, prozradíme v tomto audio článku.