Pot nabízí ideální podmínky pro množení bakterií a vznik pupínků. Po běhu nebo jiném intenzivnějším pohybu se proto pokožku vyplatí odlíčit a vyčistit, máte-li tu možnost. "Pleť dopručují vyčistit i v případě, že při sportu nepoužíváte make-up. Pro pokožku je jinak samozřejmě vhodnější a zdravější sportovat bez nánosu líčidel, které mohou ucpávat póry,"radí kosmetička Nikol Bárová, která pracuje také jako školitelka kosmetické značky Syncare.

Zdroj: Youtube

V tom mají výhodu podvečerní lekce a tréninky, po kterých už vás nic důležitého nečeká. Ráno to nutně dělat nemusíte, zejména pokud jste si dopřála jen lehkou aktivitu, při níž se člověk příliš nezapotí. „Výhodnější je v tomhle směru používat přírodní péči i dekorativní kosmetiku, které pleť nezatěžují například silikony. Ta pak může volněji dýchat,“ doporučuje vášnivá běžkyně a beauty redaktorka Soňa Hrabec Kotulková, která se svým manželem Michalem stojí za blogem Running2.

Odlíčenou pokožku můžete zklidnit sprškou termální vody - to doporučujeme zejména v případě, že má vaše pleť sklon k podráždění a zarudnutí. A následně doplňte vláhu, tekutiny totiž potřebuje stejně jako zbytek vašeho těla. Vklepejte hydratační sérum a naneste hydratační krém. I to kůži pomůže zklidnit se.

A nezapomeňte na sprchu! Nejenže z pokožky spláchnete pot, ale zároveň tak napomůžete i regeneraci svalů. Zejména pokud na sebe alespoň chvíli necháte proudit studenou vodu. Využít při tom můžete i bylinné sprchové přípravky pro regeneraci svalů – zabírá rozmarýn, kafr nebo třeba arnika. Máte-li na sebe po tréninku čas, zkuste si dopřát také lehkou masáž celých nohou. I při ní můžete využít zmíněné bylinky, často bývají součástí masážních olejů na uvolnění namožených svalů.

Zdroj: www.running2.cz, www.syncare.cz