Dovolené jsou typickou zkouškou naší pevné vůle, zvlášť čeká-li vás pobyt all inclusive. Zde více než kdy jindy platí pravidlo 80 : 20, tedy z 80 procent jíst zdravě a ze zbývajících dvaceti bez výčitek hřešit. Není třeba být na sebe přehnaně přísní. S trochou přemýšlení a hlavně s pohybem si můžeme některá jinak odpíraná jídla a dobroty dopřát. Je ale zbytečné ‚vyrobit‘ si na dovolené kila navíc, která se navrch mohou plíživě zvyšovat. Jejich zhubnutí nás totiž bude stát podstatně víc námahy než jejich nabrání. Jak tedy hřešit s rozumem?

JEZTE, JAK JSTE ZVYKLÍ

Jestliže už máte svůj systém stravování najetý a zafixovaný, nemusíte mít o své tělo a zdraví až takové obavy. Prostě pokračujte v režimu, na který jste zvyklí. Snídani začněte sklenkou vlažné vody (ne sladkého umělého nápoje z postmixu), zatím se obloukem vyhněte stolu se sladkým a pokračujte výběrem vhodné bílkoviny. Mohou to být vajíčka, sýr nebo šunka. Téměř v každém hotelu vám připraví na přání omeletu. Přidejte si do ní sýr či šunku anebo obojí. Výborné jsou v omeletě i nasekaná čerstvá rajčata a šalotka nebo špenát. K tomu přidejte celozrnné pečivo jemně namazané máslem a čerstvou zeleninu. Snídani jezte pomalu a vědomě. Vypijte čaj a dopřejte si 10 minut povídání s rodinou či přáteli. Na dovolené přece nikam nespěcháme.

Máte-li pocit, že chce snídaně sladkou tečku, dejte si espreso a k tomu opravdu malý kousek něčeho sladkého. Může to být například domácí koláč. Stejný účel ale splní i ovoce: půlka banánu, nektarinka, kiwi, meruňka, kousek melounu, ananasu či menší trs hroznového vína. Upřednostňujete-li sladkou formu snídaně, vyberte si bílý jogurt s müsli nebo ovesnou kaši, do které si přidejte dvě polévkové lžíce jogurtu nebo tvarohu a trochu oříšků. Bílkovina a zdravé tuky vám zajistí delší pocit sytosti. Jídlo doplňte čerstvým ovocem. Ze snídaně byste měli odcházet příjemně najezení, nikoli přejezení. Najíte-li se vyváženě, nebudete mít problém vydržet 3 až 4 hodiny jakýchkoli prázdninových aktivit.

PŘI POHYBU SVAČINA

Pokud je vaše dovolená aktivnější, například chodíte po horách nebo jezdíte na kole, a máte pocit, že se bez svačiny jednoduše neobejdete, přibalte si do batohu krabičku s oříšky a kousky hořké čokolády, jablko nebo jiný kousek ovoce a porci sušeného masa. A samozřejmě lahev s vodou.

Voda je zcela nezbytná hlavně v letních měsících. Na dovolené nám obvykle nedělá problém vypít více vody než v práci u počítače. Ne nadarmo se říká, že hlad je převlečená žízeň. Zkuste žízeň rovnou nezahnat pivem nebo sladkými nápoji, i když jsou lákavě vychlazené, a dejte si obyčejnou neperlivou vodu. Ušetříte si tak spoustu zbytečných kalorií.

PESTRÉ OBĚDY A VEČEŘE

Snažte se nepřijít k obědu a k večeři s vlčím hladem. Stává se, že jakmile se usadíte u stolu a položí před vás ošatku s pečivem a máslem, vše bez zaváhání sníte, aniž byste si na tomto vcelku nezajímavém pokrmu příliš pochutnali. Zkuste to prostě vydržet, i když je to těžké. Pomůže vám, když se napijete stolní, ne příliš studené vody. Na úvod si jako předkrm dejte zeleninový salát nebo trošku polévky. Žaludek bude vědět, že už má co zpracovávat, a hlava vás nebude nutit do první pomoci v podobě jednoduchých sacharidů (pizza, těstoviny, pečivo).

Teď když máte zdravý základ, můžete se soustředit na druhý chod. Platí stále stejná pravidla: bílkovina, hrst přílohy a zelenina. Jste-li u moře, byl by hřích nedat si k hlavnímu jídlu ryby nebo mořské plody s grilovanou či čerstvou zeleninou. Nyní si jako přílohu můžete dát i zmíněné pečivo z ošatky. Pokud přece jen italské pizze, těstovinám nebo rizotu neodoláte, dejte si je k obědu a pohlídejte si, aby byla v jídle zastoupena bílkovina. I tak si tento druh jídla kvůli nadbytku sacharidů dejte radši s někým napůl. Jestliže jste neměli salát jako předkrm, je pro něj právě teď ta správná chvíle. Nemusí to být ohromný salát po dávaný jako hlavní jídlo, stačí menší – přílohový. K večeru je totiž dobré sachari dy ubírat.

Za ideální večeři se proto dá považovat jakékoli libové maso nebo ryba s grilovanou zeleninou či velký salát opět doplněný bílkovinou, která může mít i podobu luštěnin. Máte-li k večeři na výběr ze švédských stolů, postupujte podobně jako u snídaně: sklenka vody, předkrm s převahou zeleniny doplněný různými druhy sýrů, mořskými plody nebo libovým masem, vhodný je i vývar. Následuje hlavní jídlo s menším zastoupením sacharidů. Pokud neodoláte, i po večeři si můžete dát malou sladkou tečku. Nejlepší je kopeček sorbetu, kousek ovoce nebo jeden malý zákusek.

DEJTE SI ČAS VYTRÁVIT

Aby mělo tělo čas dokonale využít všechny živiny z jídla a zpracovat přijatou potravu, potřebuje na to minimálně 12 hodin času. Ideální je spíš 13 až 14. To se dá někdy těžko dodržet, zvlášť naplánujete-li si například pozdější večeři s přáteli. Pokud opravdu víte, že budete jíst později, než jste zvyklí, jděte spát nejdříve tři hodiny po jídle. Ráno pak nejspíš ani nebudete mít pocit hladu. Nechte tělo odpočívat a vyrazte před snídaní na lehkou půlhodinovou procházku. Jestliže i pak budete mít pocit, že snídani nepotřebujete, dejte si jen něco lehkého, například kávu a jogurt s ovocem, a počkejte do oběda, kdy už hlad určitě mít budete.

Zdroj: dejzmenu.cz