CO BYSTE MĚLI VĚDĚT

Než poprvé vyrazíte do fitka, je dobré si uvědomit pár věcí:

1) Každý někdy začínal

Nikdo, ale opravdu nikdo nezahájil svou sportovní kariéru v super formě, překypující znalostmi a schopnostmi bezchybného provedení cviků. Tak jako na sobě máte co vylepšovat vy, museli na svojí figuře zamakat i ostatní. A všem nějakou dobu trvalo, než se naučili, k čemu který stroj a cvik slouží.

2) V jednoduchosti je síla

Dostat se do formy není nijak složité. Ty nejlepší výsledky vám zajistí základní cviky, které nejspíš všichni velmi dobře znáte. Pozor – neřekli jsme, že to bude snadné! Jen tvrdíme, že není třeba pojímat to příliš komplikovaně.

3) Děláte to pro sebe

Nebo byste přinejmenším měli. Ne nadarmo se říká, že jediný člověk, kterému byste měli něco dokazovat, se na vás dívá každé ráno v zrcadle. Vnitřní motivace vycházející z vás samotných je opravdu nejefektivnější. Když vám bude životní partner donekonečna opakovat, že byste měli víc cvičit a méně jíst (což v překladu znamená, že potřebujete zhubnout, ale jestli má aspoň špetku pudu sebezáchovy, takhle to neřekne), jsou zhruba tři možnosti, jak to může dopadnout:

a) Zkusíte ho poslechnout, ale nevydržíte to dlouho.

b) Budete se tvářit, že ho posloucháte, ale nevydržíte to dlouho.

c) Pošlete ho vy-víte-kam hned.

Když ovšem daného cíle budete chtít dosáhnout vy sami, půjde to nakonec překvapivě dobře. Nezvládnete jen to, v co sami nevěříte (když to bude v souladu s fyzikálními zákony a vaším bankovním kontem).

CO SI SBALIT S SEBOU

1) sportovní oblečení

Vůbec nemusí být přiléhavé, není třeba, aby odpovídalo módním trendům. Zato byste se v něm měli dobře cítit a snadno hýbat.

2) sportovní obuv

Ideálně takové boty, které nenosíte ven, skvělou volbou je speciální fitness obuv, ale dobrou službu odvedou i jiné typy sportovních bot. Fitka, která mají v některých zónách speciální podlahu, mohou požadovat, aby návštěvníci nosili obuv s podrážkou, co nezanechá na krytině šmouhy.

3) ručník

V některých fitness centrech ručníky půjčují bezplatně, jinde si za tuto službu něco účtují a pak jsou posilovny, kde automaticky předpokládají, že si ručník nosíte svůj. Tohle je dobré vědět předem.

4) lahev s pitím

Opět se vyplatí získat včas informace, jak je to v dané provozovně – zda můžete mít svoje pití, nebo provozovatel trvá na zakoupení u baru. Stejně tak někde můžete nosit lahev s sebou po fitku, jinde vyžadují, abyste ji odložili na předem určené místo a chodili se napít tam.

NA CO SE PŘIPRAVIT

Co se týče vnějších faktorů, pak především na:

1) nezvyklé zvuky

Zvlášť v posilovnách, kde se schází skalní příznivci činek, musíte počítat s určitými hlasovými projevy, které provází trénink těchto „hardcore“ borců.

2) menší zájem o vaši maličkost, než jste čekali

Báli jste se, že na vás budou upřeny zraky všech návštěvníků? Obavy nejsou namístě. Sami brzy zjistíte, že když chcete cvičit správně a kvalitně, nemáte mnoho času na pozorování svého okolí.

3) sportovce různých úrovní

Jestli si myslíte, že fitko je plné osvalených šampionů a štíhlých krasavic s pevným pozadím, tak jste na velkém omylu. Jistě se tam najdou i tací, ale cesta k vysněné figuře je náročný proces, počítejte s tím, že určitě potkáte i někoho, kdo buď zrovna vyrazil, nebo evidentně zatím není ani na půli cesty.

Ohledně faktorů vnitřních potřebujete především:

1) trpělivost

Moderní svět nabral tempo, na které není lidský organismus tak úplně připravený. Naše tělo ovšem nefunguje jako počítačový program, jen máloco změníme pouhým kliknutím. A neděje se to nakonec ani v řadě jiných aktivit. O tom, kolik dřiny stojí za hotovým dílem, by vás dokonale přesvědčil filmový režisér James Cameron. Za jednou vteřinou oslavovaného Avataru se skrývá neuvěřitelných 2 400 hodin práce. Ještě pořád jste přesvědčení, že těch pár nadbytečných kilogramů zhubnete během několika dnů?

2) motivaci

Bez chuti pustit se do práce, která nebude snadná, bez odhodlání překonávat překážky a bez přesvědčení, že najdete cestu, která vás bude bavit, nejsou vaše šance na úspěch příliš velké. Nezapomeňte, že cvičení je oslavou toho, co tělo dokáže, nikoli trestem za to, co jíte.

3) odbornou pomoc

Člověk, který si v pravý čas dokáže přiznat, že v daném oboru není žádným velkým odborníkem, a využije služeb profesionála, svůj boj z poloviny vyhrál. Nebojte se požádat o konzultaci a dohled zkušeného trenéra. Bude pro vás zárukou efektivních a bezpečných tréninků.

ZÁKLADNÍ PRAVIDLA

1) rozcvičení

Tělo musíte na náročný výkon připravit. A těch 10–15 minut věnovaných rozcvičení a rozehřátí za to stojí. Tréninku tak zajistíte dostatečnou účinnost a sobě snížení rizika zranění.

2) ve dvou se to lépe táhne

Když budete vědět, že na vás ve fitku čeká kamarádka, nebudete hledat výmluvy, proč dnes cvičení vynechat. Tréninkový partner by měl být spolehlivý, motivující a mít podobné cíle.

3) trénink celého těla

Začátečníkům se doporučuje v jednom tréninku procvičit celé tělo. Ideálně byste měli zařazovat tři takové tréninky týdně (i dva ale budou zpočátku stačit) ve dnech, které nejdou za sebou (např. pondělí–středa–pátek).

4) neporovnávejte se

Každé tělo je jiné, odlišně reaguje na trénink i stravu, má individuální genetické dispozice. Klaďte si za cíl zlepšovat svoje výkony a svoji figuru, nikoli podobat se nějakému vysněnému vzoru.

5) reálné cíle

Zde vlastně navazujeme na předchozí bod. Cíl je pro úspěšnost celého snažení zcela zásadní, měl by být ovšem dosažitelný. I v tomto ohledu vám hodně pomůže názor trenéra.