Co prozradí váš hlad? Tři otázky pro zdravé zažívání

„Hodně lidí neumí rozeznávat, jaký hlad vlastně mají. Když se jich zeptám, kdy mají hlad, odpoví: pořád, nikdy, já nevím… nebo řeknou, že jí, aby hlad neměli,“ vysvětluje ájurvédská lékařka MUDr. Martina Zisková. To, že hlad přichází v pravidelný čas, který odpovídá základním přírodním zákonitostem, je podle ájurvédy znakem toho, že trávicí oheň – agní – v žaludku funguje dobře a trávení zvládá jídlo zpracovat a vstřebat z něj živiny. „Nízký agní poznáme tak, že člověk nemá ten správný hlad. Buďto má chutě, nebo má hlad pořád, nebo má hlad málokdy, nebo ho má v nepravidelný čas.“ Nízký agní stojí za hromaděním většiny toxinů a nedostatkem živin v těle. Souvisí s většinou alergií a nakonec může vést k selhání trávicího procesu a vzniku mnoha chorob, jako je obezita, artritida, diabetes, hypertenze, zvýšený cholesterol a respirační choroby.
