Se zdravým zažíváním získáte více energie a kila dolů půjdou bez námahy a zbytečného hladovění. Inspirujte se v ájurvédě, prastaré východní medicíně. Tady jsou čtyři pravidla pro zdravé zažívání:

1. Oběd – nejdůležitější jídlo dne

V poledne jste nejvýkonnější, a proto odbydete nebo zcela vynecháváte oběd? Pracujete od rána do večera bez přestávky a večer se přejíte? Uzobáváte celý den nesoustředěně, takže ani nemáte páru o tom co jste všechno za den spořádali? Dojídáte po dětech? Jíte ve stoje, za chůze, u počítače, u tabletu či mobilu...

To vše narušuje trávení a oslabuje sílu vašeho metabolismu. „Největší nešvar, který dnes lidé mají, je že nejedí pravidelně dostatečně velký oběd, nejedí ho vůbec, jedí nepravidelně nebo ve spěchu,“ říká objasňuje ájurvédská lékařka MUDr. Martina Zisková. Bez ohledu na naší vrozenou konstituci oběd by měl být největší jídlo dne a měli byste po něm cítit energii, nikoli únavu. „Tato energie by vám měla vydržet podle vašeho individuálního nastavení 4 až 6 hodin bez hladu. Máte-li hlad mezi tím, znamená to, že jste se nenajedli adekvátně, zhltli jste jídlo ve spěchu, takže se nestrávilo,“ objasňuje ájurvédská lékařka.

Podle vaší individuální konstituce je zdravé dát si další jídlo k večeru a ráno. Móda jíst pětkrát denně naopak naše trávení přetěžuje, nikdy se necítíme dostatečně sytí a nedovoluje mu odpočinout si.

2. Vynechte stimulanty.

Chcete-li uzdravit zažívání, vyhněte se obloukem i všem stimulantům, jako jsou káva, cigarety, energy drinky a alkohol, které falešně prudce zvyšují náš metabolismus. Samostatnou kapitolou jsou i bublinkové nápoje, které rozhodně není zdravé pít denně. Pro některé typy lidí či při zažívacích obtížích, jako je plynatost, uděláte zažívání lépe, když bublinkové nápoje zcela vynecháte.

3. Jezte opravdové jídlo.

Vyhněte se hotovkám, fast foodu, ale i všem vysoce průmyslově zpracovaným potravinám. Mají minimum živin a hodně ‚prázdných‘ kalorií. Dávejte přednost co nejčerstvějším základním potravinám – zelenina, ovoce, obiloviny, luštěniny, maso, vejce, mléko... a jídlům uvařeným z nich. Při výběru potravin berte ohled na sezonnost a lokálnost. Vybírejte potraviny, které rostou kolem vás v danou roční dobu. Pokud můžete, raději kupte českou zeleninu a ovoce, než plody dovážené ze zahraničí – bývají utržené nezralé, aby přežily, než k vám doputují na stůl, a tak obsah živin není plnohodnotný, nehledě na ekologickou stopu, kterou kvůli daleké přepravě zanechávají.

4. Když jíte, tak jezte.

U jídla neesemeskujte, nekoukejte na televizi, nečtěte tablet, nepomáhejte dětem s domácími úkoly, to vše oslabuje trávení. Pro dobré trávení je zásadní udělat si na jídlo čas – sednout si k němu, eliminovat rušivé vlivy z okolí a jídlo si vychutnat.