Zásady vyváženého jídelníčku

Opakování je matka moudrosti, a i když se může zdát, že některé zásady vyváženého jídelníčku už není potřeba zmiňovat, stává se, že stále dokola děláme ty samé chyby. Proto určitě není na škodu, pokud si jich pár zopakujeme. Vždy si hlídejte, aby váš energetický příjem nebyl o dost vyšší než energetický výdej. Jen díky tomu se vyhnete nárůstu tělesné hmotnosti. Hlídejte si také velikost porcí – nemusíte sníst to, co máte na talíři. Jezte pomalu a vědomě. Jen tak si dokážete včas uvědomit pocit zasycení a nesníte tak zbytečné kalorie navíc, o které si tělo ani neříká. Do svého jídelníčku zařazujte co nejvíc ovoce a zeleniny. I když nemají vysokou energetickou hodnotu, podporují trávení a přispívají také k hydrataci těla. V neposlední řadě nezapomeňte na pravidelný pitný režim. Pro správnou funkci metabolismu byste měli vypít 2-3 litry neslazených tekutin denně.

Co si dát před cvičením

Správná volba stravy před tréninkem je důležité především proto, že správné živiny zajišťují kvalitnější přísun krve do svalstva, a nikoliv jen do trávicího traktu. Sáhněte tedy po lehce stravitelných potravinách, jako je například vařená zelenina – brambory, batáty, dýně, cuketa, celozrnné pečivo, arabský chléb, nemastné polévky, rýže, kuřecí nebo krůtí maso. Pokud chcete dopřát to nejlepší svým svalům, určitě sáhněte také po bílkovinách – například v podobě libové šunky nebo mléčného tvarohu. Vhodné jsou také celozrnné vločky nebo syrovátkový protein. Takové jídlo je dobré konzumovat 60-90 minut před samotným cvičením. Krátce před tréninkem si potom můžete dopřát proteinový nápoj, müsli tyčinku nebo ovoce.

Nezapomeňte na pitný režim

To, jak je pitný režim důležitý, opakujeme stále dokola a asi nikdy nepřestaneme. Je to opravdu důležité! A při cvičení toto pravidlo platí dvojnásob. Tekutiny totiž slouží v organismu jako rozpouštědlo pro živiny, odpadní látky i hormony. V případě nedostatku tekutin se dostaví předčasná únava nebo dokonce i vyčerpání. Při cvičení se ale vyhněte slazeným nebo perlivým nápojům. Ty jsou hůře stravitelné pro váš žaludek a zatěžují tak váš organismus během cvičení.

Čemu se před cvičením vyhnout

Určitě je dobré vědět i to, čemu se před cvičení naopak zcela vyvarovat. Jak asi dobře tušíte, budou to těžká a mastná jídla. Pokud se chystáte na redukční kardio cvičení jako je například intenzivní běh, určitě se vyhněte jídlu s vysokým obsahem vlákniny. Zároveň se vyhněte pokrmům s vysokým obsahem cukru a příliš pálivým a kořeněným jídlům.

Možná se to zdá trochu jako věda. Při aktivním stylu života je důležité nejen složení jídelníčku, ale také správné načasování. Stačí si každý den dopředu aspoň trochu promyslet, kdy budete mít čas na cvičení a co během dne budete jíst tak, abyste vašemu organismu prospěli co nejvíce. Uvidíte, že po pár týdnech plánovaní už vám to půjde samo.

Zdroje:

https://www.inkospor.cz/

https://www.fitness4u.cz/

https://factorypro.cz/