Strach a úzkost. To jsou dvě emoce, které nejčastěji provázejí aktuální dobu, kdy je omezené stýkání, vycházení, jsou zavřené obchody či služby. Lidé se chtě nechtě musí sociálně distancovat, v případě nemoci se uzavřít do dlouhé karantény. Takového času, co trávíme doma, někteří z nás ještě nikdy netrávili a z toho často pak plyne dilema: co budeme dělat v době, kdy jsme se normálně chodili bavit ven?

Něco hezkého, terapeutického

Pečení chleba, skládání puzzle, háčkování dek, skládání origami, keramika, zvelebování zahrádky nebo bytu. Je hned několik domácích prací, které si lidé v tomto nelehkém čase velmi oblíbili. Rozptýlení rukodělnými pracemi může člověku rozptýlit negativní myšlení, úzkosti i deprese, tvrdí odborníci. A dělat něco „hezkého“ je skvělým způsobem a strategií, jak zvládat tyto náročné časy.

Specialisté na psychické zdraví povzbuzují, abychom se vrátili ke svým starým koníčkům. Spousta z nich může pomoci zbavit se jiných, o pozornost se pokoušejících démonů, například alkoholu či nezdravého jídla.

Nejlépe se relaxuje u jednotvárných činností, jako je pletení, háčkování, vybarvování obrázků a dalších. Mysl je a musí být naprosto zaměstnána postupem a tak se zcela oprošťuje od věcí jiných, myšlenek a konverzací, které ji naopak vyčerpávají.

Uvažujete, že byste přeci jen něco doma zkusili vytvořit? Směle do toho. Ruční práce jsou opravdu účinnou obranou proti stresu, člověk se vymaní z kruhu depresivních myšlenek a stresujících deadlinů. Dennodenní problémy se na chvíli rozplynou a přichází pocit uspokojení a štěstí z provedené práce. Není náhodou, že v psychiatrických zařízeních je arteterapie pacienty jednou z nejoblíbenějších aktivit.

Jaké jsou nejoblíbenější rukodělné práce letošního roku?

1. Háčkování a pletení

Domácí karanténa proměněná v pletenou šálu, háčkovanou deku nebo svetr? Díky internetu, a především YouTube, si stačí pustit návod a učit se.

2. Malování

Výtvarná činnost stimuluje kreativní centra v mozku. Nejvíce letí takzvané antistresové omalovánky.

3. Vyšívání

Na jaře rozhodně stouply prodeje šicích strojů. Kdo měl ruce a mohl, šil roušky. Nemusíte být vyučenou švadlenou, stroj většinu práce odvede za vás.