Jaké účinky má nevhodná strava na náš organismus?

Špatná výživa způsobuje celou řadu zdravotních obtíží. Tyto jsou nejčastější.

Nadváha nebo obezita

Nadváha a obezita nás vystavují velkému riziku srdečních onemocnění, cukrovky 2. typu a dokonce i některým druhům rakoviny. Nadváhu a obezitu snižuje konzumace zdravé stravy a dostatku pohybu.

Srdeční choroby a mrtvice

Mezi hlavní příčiny těchto zdravotních komplikací patří vysoký krevní tlak a vysoká hladina škodlivého cholesterolu v krvi. Krevní tlak a riziko srdečních chorob zvyšuje konzumace přílišného množství sodíku. Velké množství sodíku se nachází v balených a zpracovaných potravinách. Vysoký krevní tlak a cholesterol eliminuje konzumace stravy s nižším obsahem sodíku a vyšším obsahem zdravých tuků a vlákniny.

Cukrovka typu 2

Vyšším riziko vzniku cukrovky typu 2 mají lidé, kteří trpí nadváhou a obezitou. Jejich tělo totiž není schopno dostatečně využívat inzulín.

Rakovina

Nezdravá strava může zvyšovat riziko vzniku některých druhů rakoviny. Za její vznik může konzumace vysoce zpracovaných potravin. Ta vede k nárůstu hmotnosti a obezitě a dalším chronickým stavům, které mají negativní vliv na naše zdraví.

Tipy pro zdravé stravování

Zdravé stravování se dá velmi snadno zvládnout. Podívejte se na naše jednoduché tipy, které vám s ním pomohou.

Domácí strava

Ideální je, pokud si stravu můžete připravovat doma. Víte, co do jednotlivých pokrmů dáváte a můžete si vybírat kvalitní suroviny od prověřených dodavatelů. Omezíte tak nezdravé pokrmy připravované v rychlém občerstvení. Domácí příprava pokrmů dostane do jídelníčku více ovoce a zeleniny a dalších zdravých složek stravy. Kromě toho s domácím vařením ušetříte i nemalé finanční prostředky.

Konzumace většího množství bílkovin

Bílkoviny patří mezi nejvíce sytící potraviny. Jejich vyšší příjem představuje účinný způsob omezení konzumace nezdravé stravy. Také zabráníte přejídání. Vyšší příjem bílkovin pomáhá snižovat chuť k jídlu. Bílkoviny více zasytí.

Zvládání stresu

Chronický stres ovlivňuje hormony, které regulují stravovací chování a výběr potravin. Má negativní dopad na fyzické i duševní zdraví. Chronický stres obecně podporuje zvýšenou chuť k jídlu a příjem vysoce nezdravých potravin. Jak snížit stres? Může pomoci meditace, jóga nebo další formy pohybových aktivit. Také je dobré trávit více času na čerstvém vzduchu.

 

Zdroje:

Health, CDC