Výskyt nemoci

Objevuje se asi u 3 % lidí starších 65 let. Riziko jejího výskytu se zvyšuje s věkem. Objevuje se velmi nenápadně. Jakmile se objeví první příznaky, mozkové buňky jsou již napadené. Onemocnění se tedy objevuje mnohem dříve, než se příznaky objeví.

Jaké jsou rizikové faktory?

Nejčastěji je to vyšší věk. Svoji roli hrají také dědičné indispozice. U blízkých příbuzných je to až 50 % pravděpodobnost výskytu, pokud se dožijí věku přes 80 let. Mezi další faktory patří životní prostředí, závažné poranění hlavy nebo strava.

Příznaky

První příznaky jsou velmi nenápadné. Objevují se obtíže spojené s pamětí a učením nových věcí. Postupem času jsou to problémy, které jsou spojované s běžnými činnostmi. Nemocný potřebuje na všechno více času, zapomíná, hůře se vyjadřuje, hledá vhodná slova, ztrácí orientaci v čase a prostoru. To vše pak vyúsťuje v úzkost, stres a depresi. S postupem času se ztráta paměti zhoršuje a dostavuje se zmatenost. U postiženého se objevují problémy spojené s rozpoznáváním rodinných příslušníků i přátel. Mění se jeho chování a dokonce může být agresivní. Mezi běžné příznaky patří ztráta chuti k jídlu a úbytek váhy. Pacienta trápí i těžká nespavost. Ztrácí úsudek a neumí se rozhodovat o důležitých věcech. Objevují se také obtíže fyziologické – problémy s koordinací, polykáním nebo udržením moči a stolice.

Strava

Více ohroženy jsou osoby, které mají nižší příjem ovoce a zeleniny. U pacientů, kteří mají tuto chorobu rozvinutou, je strava velmi důležitá. Mohli by se snadno dostat do podvýživy.

Může konkrétní strava předcházet výskytu této choroby? To co jíme, může ovlivnit stárnoucí mozek. Jakým způsobem? Konzumace určité stravy ovlivňuje biologické mechanismy, jako je oxidační stres a zánět, které jsou základem Alzheimerovy choroby. Konzumace určité stravy může zvyšovat specifické živiny, které chrání mozek. Potenciální přínos pro zdraví mozku mají středomořská strava a MIND dieta.

Středomořská strava klade důraz na konzumaci většího množství ovoce a zeleniny, zdravých tuků, celozrnných produktů, luštěnin, ryb a malého množství vajec, sladkostí a červeného masa.

Dieta MIND představuje spojení středomořské stravy a DASH diety. Léčba vysokého krevního tlaku může pomáhat snížit riziko výskytu demence. Tato dieta obsahuje velké množství zeleniny, bobulového ovoce, celá zrna, olivový olej, ryby a luštěniny

Klinická studie zařadila starší dospělé s rodinnou anamnézou demence do skupiny osob, kteří dodržovali MIND dietu. Došlo u nich ke zlepšení kognitivních schopností.


Zdroje:

NZIP, CPZP, NIA, PubMed,