Durian je v Asii velice populární, po celém světě však vzbuzuje dost intenzivní emoce. Může za to jeho velmi specifický pach, který je popisován jako kombinace síry, ovoce, medu, odpadních vod a hnijící cibule. Ano, čtete správně. Málokdo ovšem ví, že se jedná o nutričně velice bohatou surovinu, která má na naše zdraví mnoho benefitů. V čem tedy tkví kouzlo durianu?

Král ovoce

Durian, známý jako 'král ovoce', je oblíbený především v Thajsku, Malajsii a Indonésii. Toto exotické ovoce, které roste v tropických lesích již po staletí, se vyznačuje tvrdou, bodlinatou slupkou a může vážit mezi 1 a 3 kilogramy. Jeho sběr může být kvůli velikosti, hmotnosti a ostrým hrotům na povrchu ovoce poměrně nebezpečný. 

Zdroj: Youtube

Pod robustní slupkou se skrývá měkká dužina, která nabízí asi dva šálky jedlé dužiny, připomínající svou texturou pudink. Přestože její zápach může být pro někoho odpudivý, chuť je často popsána jako příjemně sladká a pro mnohé uspokojivá.

Využití durianu

Durian není konzumován jen samotný, je součástí mnoha tradičních asijských receptů. V Thajsku se z něj připravují dezerty, jako je durianová „sticky rice”, kde je kombinován s kokosovým mlékem a sladkou rýží. V Malajsii je oblíbený v podobě „tempoyak”, což je fermentovaná pasta z durianu, která se používá jako příloha k různým pokrmům. Dále se z durianu připravují polévky, bonbóny, zmrzliny nebo džus.

Jedno z nejvýživnějších ovocí

Kromě své jedinečné chuti a vůně je durian známý také tím, že patří mezi jedno z nejvýživnějších ovocí na světě. Jedna porce durianu (přibližně jeden šálek dužiny) obsahuje:

Kalorie: 357

Tuk: 13 gramů

Sacharidy: 66 gramů

Vláknina: 9 gramů

Bílkoviny: 4 gramy

Toto ovoce je také výjimečně bohaté na vitamín C, který pokrývá 80 % doporučené denní dávky, a je skvělým zdrojem vitamínů skupiny B, včetně thiaminu a riboflavinu. Obsahuje také minerály jako draslík, mangan a měď.

Prevence rakoviny i srdečních chorob

Kromě vitamínů a minerálů, durian obsahuje zdravé rostlinné sloučeniny, jako jsou anthokyany, karotenoidy, polyfenoly a flavonoidy. Tyto látky působí v těle jako antioxidanty, které pomáhají bojovat proti volným radikálům a snižují oxidativní stres. Mají také potenciální antikarcinogenní a protizánětlivé účinky, Několik sloučenin v durianu může pomoci snížit hladinu cholesterolu a riziko vzniku aterosklerózy - kornatění tepen. Konzumace durianu také pomáhá snižovat cukr v krvi. 

Kultury a zákazy

Durian je v mnoha kulturách brán jako symbol štěstí a prosperity. Na druhou stranu se s jeho silným zápachem pojí také určité zákazy. V mnoha státech jihovýchodní Asie nesmíte s durianem vůbec vstoupit do hromadné dopravy, na letiště nebo do hotelu. Nápisy „No durian” najdete například v Japonsku, Thajsku, Singapuru nebo v Hongkongu. 

Zdroje: https://www.healthline.com/nutrition/durian-fruit#benefits https://economictimes.indiatimes.com/magazines/panache/web-stories/every-time-durian-the-stinky-fruit-made-news-flight-bans-gift-for-in-laws-space-trip/slideshow/101723298.cms https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5429338/