NOVÉ BRAMBORY

Brambory jsou nedílnou součástí našich jídelníčků a právě v březnu se na pulty dostávají takzvané nové brambory. Ty obsahují řadu prospěšných látek, zejména vitaminy A, B nebo C a minerály jako hořčík, draslík nebo železo.

KAPUSTA

Ač to tak nemusí na první pohled působit, podle kalendáře se k nám pomalu ale jistě blíží jaro. Konečně se můžeme opět vymanit z těžkých a hutných jídel a přejít na trochu odlehčenou stravu. Kapusta je k tomu jako dělaná. Obsahuje vitaminy typu B a C nebo vitamin E. Navíc pomáhá posilovat imunity a zároveň obsahuje i příjemné množství vlákniny.

ČEKANKA

Zdroj: Youtube

Čekanka je blahodárná potravina, která bývá velmi často opomíjená. Její pravidelná konzumace vede k zlepšení stavu zažívání a částečně působí i jako antioxidant, který pomáhá vylučovat z těla škodlivé látky. Mimo jiné také obsahuje řadu minerálních látek jako je hořčík, železo, draslík nebo fosfor.

BATÁTY

Batáty mají svou typicky nasládlou příchuť, díky čemuž si vysloužily přezdívku „sladké brambory“. Jsou bohaté na rozpustnou vlákninu a pokud je budete konzumovat i se slupkou, tak do svého těla dostanete i výborné množství vlákniny nerozpustné, která má blahodárné účinky na střevní mikroflóru.

POLNÍČEK

I v břenu se stále hodí udržovat aktivní imunitní systém a polníček je jako stvořený k tomu, aby vám s tím pomohl. Tato pochoutka je zdrojem hořčíku, železa, beta-karotenu, kyseliny listové a vitaminu A, C a E čímž se z něj stává superpotravina, která by rozhodně neměla být zapomenuta.

ŘEŘICHA

Řeřicha je bylinka výborná do salátů nebo jako doplněk na chleba s máslem nebo tvarohovou/fazolovou pomazánkou. Dá se jednoduše pěstovat doma, díky čemuž můžete mít při sobě efektivní posilovač imunity, zdroj vlákniny a antioxidant.

Zdroj:
https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/sweet-potatoes/
https://www.medicinenet.com/13_impressive_health_benefits_of_watercress/article.htm