Zázračný nápoj kombucha

Zázračný nápoj kombucha
Název kombucha vám zřejmě nebude zcela neznámý. Není se čemu divit. Číňané i Japonci již před dvěma tisíci lety připravovali nápoj s čajovou houbou. Vznik tohoto zázračného nápoje není zcela jasný, protože houba kvasí ve spojení cukru a vody, což v přírodě není úplně běžný úkaz. Dle pověstí ale Číňané a Japonci narazili v přírodě na tůně plné vody a medu, který stékal z úlů horských včel. Na hladině těchto tůní se vznášela tato zvláštní rostlina – kombucha. Po několik desetiletí byla zcela upozaděna, ale nyní nastává doba, kdy se lidé opět začínají zajímat o východní medicínu a smýšlení, proto o této čajové houbě můžete slýchat docela často.

Co to kombucha vlastně je

Je to čaj, houba nebo rostlina? Standardně se říká, že kombucha je houba. Ve skutečnosti se jedná o symbiózu kvasinek a bakterií. Pokud bychom ji tedy chtěli opravdu k něčemu přirovnat, měl by to být lišejník. Pro upřesnění, jedná se o kvašený čajový nápoj. Kombucha vypadá jako houbový rosol, který se vytváří na hladině oslazeného čaje. Kvašení trvá většinou několik dní – nejlépe týden. Čím déle necháte kombuchu kvasit, tím bude kyselejší. Delší kvašení totiž snižuje obsah cukru a zvyšuje podíl kyselin. Pokud byste kvašení protáhli na delší čas, může vám vzniknout dokonce kombuchový ocet.

Jak to funguje

Loading
ZAVŘÍT REKLAMU
Ikona
Ale ne! Používáte zastaralou verzi prohlížeče, kterou náš videoportál Kondice nepodporuje!
Pro sledování cvičebních videí, poslouchání meditací a čtení nejnovějších článků, receptů i speciálů Kondice si prosím aktualizujte svůj prohlížeč.