Zázračný nápoj kombucha

Premium
Zdroj: Shutterstock
Název kombucha vám zřejmě nebude zcela neznámý. Není se čemu divit. Číňané i Japonci již před dvěma tisíci lety připravovali nápoj s čajovou houbou. Vznik tohoto zázračného nápoje není zcela jasný, protože houba kvasí ve spojení cukru a vody, což v přírodě není úplně běžný úkaz. Dle pověstí ale Číňané a Japonci narazili v přírodě na tůně plné vody a medu, který stékal z úlů horských včel. Na hladině těchto tůní se vznášela tato zvláštní rostlina – kombucha. Po několik desetiletí byla zcela upozaděna, ale nyní nastává doba, kdy se lidé opět začínají zajímat o východní medicínu a smýšlení, proto o této čajové houbě můžete slýchat docela často.
Co to kombucha vlastně je
Je to čaj, houba nebo rostlina? Standardně se říká, že kombucha je houba. Ve skutečnosti se jedná o symbiózu kvasinek a bakterií. Pokud bychom ji tedy chtěli opravdu k něčemu přirovnat, měl by to být lišejník. Pro upřesnění, jedná se o kvašený čajový nápoj. Kombucha vypadá jako houbový rosol, který se vytváří na hladině oslazeného čaje. Kvašení trvá většinou několik dní – nejlépe týden. Čím déle necháte kombuchu kvasit, tím bude kyselejší. Delší kvašení totiž snižuje obsah cukru a zvyšuje podíl kyselin. Pokud byste kvašení protáhli na delší čas, může vám vzniknout dokonce kombuchový ocet.
Jak to funguje
