Mezi typické podzimní příznaky způsobené vnitřní nerovnováhou tří dóš podle ajurvédy patří nervozita, úzkost, či dokonce panika, nervové záškuby, tiky, třes, křeče, suchá nebo popraskaná kůže. Zácpa, plynatost, nadýmání, suchá, tvrdá stolice, hubnutí či naopak přibírání, nechuť být tam, kde je chladno. Někteří lidé také hůře než jindy snášejí hlasitý hluk, ostré světlo, objevit se mohou i potíže se soustředěním a někteří lidé také hůře spí.

Jednou z cest, jak se těchto potíží zbavit, je podzimní ajurvédská dieta, která doporučuje, abyste vsadili především na pokrmy s následujícími vlastnostmi:

  • sladké, slané i kyselé
  • s vysokým obsahem bílkovin a zdravých tuků
  • vařené s povzbuzujícím kořením (zázvor, kurkuma, kmín, koriandr, fenykl)
  • měkké, jako je kaše, vyrobené z ovsa nebo tapioky a ochucené máslem nebo olejem
  • dušená zelenina, dušená jídla a polévky jsou velmi uzemňující a vnitřně zvlhčující, což je dobře; vždy je potřeba, aby byla veškerá zelenina dobře uvařená a nejlépe podávaná s máslem nebo zdravými oleji
  • Pokud nemáte potíže s trávením a zvládáte i těžší jídla - podle ajurvédy máte silný vnitřní trávicí oheň zvaný agni – můžete si bez obav dopřát i celá zrna či semena, maso, vejce, ořechy a mléčné výrobky. Lidé s citlivějším zažíváním by však v případě těchto potravin měli být opatrnější, zvláště v chladné část roku.

V chladnějších měsících byste neměli jíst následující potraviny:

  • studené a mražené potraviny
  • syrová zelenina
  • brukvovitá zelenina, jako je zelí, kapusta, brokolice, květák, růžičková kapusta
  • suché potraviny, jako jsou toasty, krekry a sušené ovoce.

Během podzimu je běžné, že lidé zvyšují příjem potravy, ale i tak je dobré vyhnout se přejídání.

K tomu, abyste se celkově cítili dobře, i když za okny venku panuje nečas, může významně přispět i denní rutina. Ta může mít třeba podobu toho, že každé ráno vstanete ve stejnou dobu a krátce si zacvičíte. I večer choďte spát pravidelně, nejpozději v deset. Ke zlepšení nálady může podle ajurvédy přispět nejen to, že se obléknete teple, ale že zároveň zvolíte povzbuzující barvy oblečení vhodné pro toto roční období, jako je oranžová, červená, žlutá a bílá. Parfémy by měly obsahovat vůně z pelargónie, vetiver a citrusové esenciální oleje.

Nejlepší čas na cvičení je ráno, mezi 6. a 10. Hodinou, ale krátce protáhnout se můžete i večer, pomáhá to odbourat denní stres. Jemné večerní cvičení je také dobré pro odbourání stresu ze dne. Vyhněte se pohybovým aktivitám ve vysokém tempu, vhodná je chůze, cyklistika, turistika, tai chi a samozřejmě jóga. Pokud jde o jídlo, měli byste jít v klidu a také pravidelně, vždy ve stejnou denní dobu.

Zdroj:

https://www.banyanbotanicals.com/info/ayurvedic-living/living-ayurveda/seasonal-guides/autumn-guide/

https://vibrantayurveda.com.au/ayurvedic-guidelines-for-autumn/