Díky tomu, že budete v přítomném okamžiku při jedení a budete se plně soustředit na kousání, polykání a vychutnávání si jídla, budete mít snáze jídlo pod kontrolou.

Tato praktika může zabraňovat přejídání, lépe se naučíte naslouchat signálům, kdy máte ještě hlad a kdy už jste nasyceni, ale také si pokrm mnohem lépe vychutnáte a získáte výrazně větší uspokojení z dobrého jídla. Vědomé jedená může pomoci při obezitě, přejídání, problémech s nepravidelným jedením apod.

Jak trénovat vědomé jedení

Nejdůležitější je najít si čas na jídlo. Nesnažte se jíst za jízdy, za běhu, při chůzi, při práci. Udělejte si čas a jezte pomalu. Snažte se soustředit pouze na jídlo. Nemyslete na nic okolo, na problémy, nebavte se s ostatními, ale svou plnou pozornost věnujte jídlu.

Také je důležité jíst u stolu, nikoli na gauči u televize. Jezte v tichém prostředí, kde nebudete nikým a ničím rušeni. Užívejte si každé sousto a vychutnávejte si pokrm všemi smysly – nejen chutí, ale také čichem a zrakem.

Rozhodně to neznamená, že už byste nikdy nemohli jíst v restauraci. Vědomě nemusíte jíst každé jídlo, stejně jako jinde také zde platí, že všeho s mírou. Proto se snažte soustředit na své jídlo, pokud vám to čas a situace umožňují. Ale nemusíte se bát, že už se nenajíte v restauraci s přáteli.

Také nemusíte hladovět, pokud nemáte čas si dopřát klidné jedení. Raději se najezte, než abyste hladověli několik hodin.

Zdroj:
https://www.ulekare.cz/clanek/vite-jak-jite-seznamte-se-s-mindful-eating-430476