Premium obsah

Zlatý chai nebo medvědí krev? Najděte svého favorita na poli vánočních drinků

Zlatý chai nebo medvědí krev? Najděte svého favorita na poli vánočních drinků
Vánoce nejsou jenom stromeček, výzdoba a dárky, je to i charakteristická vůně, kterou ze všech stran cítíme právě v adventním čase. Line se k nám z voňavého koření, které přidáváme do svařáku, punče nebo dalších horkých nápojů. Co se zachumlat do deky, pustit si oblíbený film a ruce si zahřívat o hrnek s lahodným drinkem, připomínajícím zimní pohádku?

Zvolnit v tomhle předvánočním čase se někdy zdá nad naše síly. Musíme toho přece tolik stihnout! Nakoupit a zabalit dárky pro celou rodinu, napéct perníčky, vysmýčit celý byt, pozvat příbuzenstvo na návštěvu, donést stromeček. Přitom právě advent by měl být časem klidu a míru. Pokuste se odpoutat od nákupní horečky, úklidu a všudypřítomného stresu, zastavit se a vychutnat si všechny úžasné vůně, které vánoční atmosféra nabízí.

Vybrali jsme pro vás tři recepty, jež by vám s naladěním se na předvánoční pohodu měly pomoct. Obsahují prohřívací koření, které na organismus funguje téměř zázračně. Tak třeba skořice brání množení bakterií a virů, zázvorový kořen posiluje imunitu, badyán podporuje dobrý spánek, kurkuma udržuje zdravé klouby, kosti a játra a hřebíček má zase antibakteriální a dezinfekční účinky. K receptům budete potřebovat jenom pár základních surovin a zmiňované koření. Způsob přípravy je tak snadný, že ji s přehledem zvládnou i starší děti. Už víte, co uděláte jako první po návratu z dlouhé zimní procházky?

Zlatý chai

Chai latte je sladký kořeněný nápoj, který především v Indii pijí ve velkém po celý den. Chutí připomíná čaj s mlékem a někdy i hodně slabou kávu. Údajně vznikl jako očistný a léčivý nápoj a jeho příprava vychází z principu ájurvédského léčitelství. Připravte si ho doma s kurkumou, která mu dodá nejen barvu, ale i zdravotní benefity.

Na jednu porci čaje budete potřebovat:

  •  půl šálku vody
  •  sáček černého čaje
  •  javorový sirup
  •  šálek mléka
  •  svitek skořice
  •  kousek čerstvého zázvorového kořene
  •  4 tobolky sušeného badyánu
  •  mletou kurkumu

Do malého kastrůlku nalijeme vodu, do které přidáme skořici, jeden badyán, trochu javorového sirupu a oloupaný a pokrájený zázvor. Zahříváme deset minut a občas promícháme metličkou. Když se voda začne vařit, snížíme plamen a do vody vložíme pytlík černého čaje. Louhujeme pět minut. Poté přecedíme přes sítko a nalijeme do svého oblíbeného většího hrnku. V rendlíku opět zahřejeme mléko, do něhož nasypeme bohatě kurkumu – to vytvoří krásnou zlatou barvu. Mléko našleháme pomocí ručního šlehače a přilijeme k čaji. Navrch posypeme znovu kurkumou a na ozdobu přidáme několik tobolek badyánu.

Butterbeer latte

Američané milují sladké měkké bonbony marshmallows a s oblibou je přidávají i do drinků. Tenhle mléčný nápoj si s příchodem podzimu a zimy můžete dát v mnoha útulných kavárnách napříč Spojenými státy. Pokud v receptu vynecháte kávu, jde o skvělý nápoj, který potěší i vaše děti.

Na přípravu jedné porce nápoje budete potřebovat:

  •  2 bonbony marshmallows
  •  2 šálky mléka
  •  dvojité espresso
  •  mletou skořici
  •  lžíci hnědého cukru
  •  10 gramů másla
  •  vanilkový extrakt

Do rendlíku si dáme rozpustit máslo s cukrem, které promícháváme. Když se rozpustí, přidáme marshmallow a opět lžící mícháme, aby se rozpustil. Přilijeme šálek mléka a zasypeme mletou skořicí. Přidáme pár kapek vanilkového extraktu. V kávovaru si připravíme dvojité espresso a nalijeme do hrnce. Metličkou promícháváme. Ohřátou směs nalijeme do sklenic a ozdobíme teplým, našlehaným mlékem, skořicí a marshmallow, který můžeme opéct nad plamenem.

Medvědí krev

Hlavní roli tu hraje stolní nebo jakostní červené víno, které se zahřeje společně s typickým vánočním kořením. Cítíte tu vůni? V podstatě se jedná o vytuněný svařák. A přiznejme si – kdo z dospělých by v tomhle sychravém počasí rád nesáhl po sklenici pořádně teplého svařeného vína, které nám ve všem tom shonu navodí dobrou náladu?

Na přípravu čtyř porcí medvědí krve budete potřebovat:

  •  litr červeného vína
  •  4 plátky pomeranče (lepší volit v biokvalitě)
  •  10 kousků hřebíčku
  •  4 tobolky badyánu
  •  4 svitky skořice
  •  hrst brusinek
  •  2 lžíce cukru

Víno společně s cukrem a ostatními ingrediencemi zvolna ohříváme tak dlouho, než se jeho teplota přiblíží k bodu varu a na dně hrnce se začnou objevovat bublinky. Poté necháme asi pět minut odstát. Ještě než svařák podáváme, je třeba ho procedit přes sítko a zbavit ho koření (někdo ale koření nechává na okrasu).  Hotové svařené víno podáváme a pijeme, dokud je teplé, protože tak chutná nejlépe a také zahřeje.

Svařené víno zahřeje i posiluje srdce

Svařák v chladném počasí především zahřeje. A to nejen proto, že je teplý, za prohřátí může i alkohol obsažený ve víně. Ten roztahuje cévy a napomáhá rychlejšímu proudění krve v těle. Pocit tepla dodává i přidané prohřívací koření – skořice, hřebíček, badyán.

Resveratrol obsažený v červeném víně podporuje správnou činnost srdce. Červené víno tak ovlivňuje kardiovaskulární systém. Napomáhá krvetvorbě a v malém množství je prevencí srdečních onemocnění.

Obsahuje flavonoidy, které působí jako antioxidanty. Ty chrání tělo před škodlivými volnými radikály.

Třísloviny, které červené víno obsahuje, povzbuzují trávení, napravují sliznice trávicího traktu a mají antibakteriální účinky.

Zdroje:

  • www.youtube.com/ Allison
  • www.apetit.cz
Ikona
Ale ne! Používáte zastaralou verzi prohlížeče, kterou náš videoportál Kondice nepodporuje!
Pro sledování cvičebních videí, poslouchání meditací a čtení nejnovějších článků, receptů i speciálů Kondice si prosím aktualizujte svůj prohlížeč.