Zvolnit v tomhle předvánočním čase se někdy zdá nad naše síly. Musíme toho přece tolik stihnout! Nakoupit a zabalit dárky pro celou rodinu, napéct perníčky, vysmýčit celý byt, pozvat příbuzenstvo na návštěvu, donést stromeček. Přitom právě advent by měl být časem klidu a míru. Pokuste se odpoutat od nákupní horečky, úklidu a všudypřítomného stresu, zastavit se a vychutnat si všechny úžasné vůně, které vánoční atmosféra nabízí.
Vybrali jsme pro vás tři recepty, jež by vám s naladěním se na předvánoční pohodu měly pomoct. Obsahují prohřívací koření, které na organismus funguje téměř zázračně. Tak třeba skořice brání množení bakterií a virů, zázvorový kořen posiluje imunitu, badyán podporuje dobrý spánek, kurkuma udržuje zdravé klouby, kosti a játra a hřebíček má zase antibakteriální a dezinfekční účinky. K receptům budete potřebovat jenom pár základních surovin a zmiňované koření. Způsob přípravy je tak snadný, že ji s přehledem zvládnou i starší děti. Už víte, co uděláte jako první po návratu z dlouhé zimní procházky?
Zlatý chai
Chai latte je sladký kořeněný nápoj, který především v Indii pijí ve velkém po celý den. Chutí připomíná čaj s mlékem a někdy i hodně slabou kávu. Údajně vznikl jako očistný a léčivý nápoj a jeho příprava vychází z principu ájurvédského léčitelství. Připravte si ho doma s kurkumou, která mu dodá nejen barvu, ale i zdravotní benefity.
Na jednu porci čaje budete potřebovat:
- půl šálku vody
- sáček černého čaje
- javorový sirup
- šálek mléka
- svitek skořice
- kousek čerstvého zázvorového kořene
- 4 tobolky sušeného badyánu
- mletou kurkumu
Do malého kastrůlku nalijeme vodu, do které přidáme skořici, jeden badyán, trochu javorového sirupu a oloupaný a pokrájený zázvor. Zahříváme deset minut a občas promícháme metličkou. Když se voda začne vařit, snížíme plamen a do vody vložíme pytlík černého čaje. Louhujeme pět minut. Poté přecedíme přes sítko a nalijeme do svého oblíbeného většího hrnku. V rendlíku opět zahřejeme mléko, do něhož nasypeme bohatě kurkumu – to vytvoří krásnou zlatou barvu. Mléko našleháme pomocí ručního šlehače a přilijeme k čaji. Navrch posypeme znovu kurkumou a na ozdobu přidáme několik tobolek badyánu.
Butterbeer latte
Američané milují sladké měkké bonbony marshmallows a s oblibou je přidávají i do drinků. Tenhle mléčný nápoj si s příchodem podzimu a zimy můžete dát v mnoha útulných kavárnách napříč Spojenými státy. Pokud v receptu vynecháte kávu, jde o skvělý nápoj, který potěší i vaše děti.
Na přípravu jedné porce nápoje budete potřebovat:
- 2 bonbony marshmallows
- 2 šálky mléka
- dvojité espresso
- mletou skořici
- lžíci hnědého cukru
- 10 gramů másla
- vanilkový extrakt
Do rendlíku si dáme rozpustit máslo s cukrem, které promícháváme. Když se rozpustí, přidáme marshmallow a opět lžící mícháme, aby se rozpustil. Přilijeme šálek mléka a zasypeme mletou skořicí. Přidáme pár kapek vanilkového extraktu. V kávovaru si připravíme dvojité espresso a nalijeme do hrnce. Metličkou promícháváme. Ohřátou směs nalijeme do sklenic a ozdobíme teplým, našlehaným mlékem, skořicí a marshmallow, který můžeme opéct nad plamenem.
Medvědí krev
Hlavní roli tu hraje stolní nebo jakostní červené víno, které se zahřeje společně s typickým vánočním kořením. Cítíte tu vůni? V podstatě se jedná o vytuněný svařák. A přiznejme si – kdo z dospělých by v tomhle sychravém počasí rád nesáhl po sklenici pořádně teplého svařeného vína, které nám ve všem tom shonu navodí dobrou náladu?
Na přípravu čtyř porcí medvědí krve budete potřebovat:
- litr červeného vína
- 4 plátky pomeranče (lepší volit v biokvalitě)
- 10 kousků hřebíčku
- 4 tobolky badyánu
- 4 svitky skořice
- hrst brusinek
- 2 lžíce cukru
Víno společně s cukrem a ostatními ingrediencemi zvolna ohříváme tak dlouho, než se jeho teplota přiblíží k bodu varu a na dně hrnce se začnou objevovat bublinky. Poté necháme asi pět minut odstát. Ještě než svařák podáváme, je třeba ho procedit přes sítko a zbavit ho koření (někdo ale koření nechává na okrasu). Hotové svařené víno podáváme a pijeme, dokud je teplé, protože tak chutná nejlépe a také zahřeje.
Svařené víno zahřeje i posiluje srdce
Svařák v chladném počasí především zahřeje. A to nejen proto, že je teplý, za prohřátí může i alkohol obsažený ve víně. Ten roztahuje cévy a napomáhá rychlejšímu proudění krve v těle. Pocit tepla dodává i přidané prohřívací koření – skořice, hřebíček, badyán.
Resveratrol obsažený v červeném víně podporuje správnou činnost srdce. Červené víno tak ovlivňuje kardiovaskulární systém. Napomáhá krvetvorbě a v malém množství je prevencí srdečních onemocnění.
Obsahuje flavonoidy, které působí jako antioxidanty. Ty chrání tělo před škodlivými volnými radikály.
Třísloviny, které červené víno obsahuje, povzbuzují trávení, napravují sliznice trávicího traktu a mají antibakteriální účinky.
Zdroje:
- www.youtube.com/ Allison
- www.apetit.cz