Z minerálních látek je v tvarohu nejvíce zastoupen vápník, jeho množství je 250 mg na 100 g tvarohu. Vápník z tvarohu se dobře vstřebává díky tomu, že obsahuje mléčný cukr, tedy laktózu, který se mění na kyselinu mléčnou, a ta zvyšuje vstřebávání vápníku. Vstřebatelnost vápníku z mléka a mléčných výrobků je 20 až 40 %, záleží na množství přítomné laktózy, fosforu a vitaminu D.

Zdroj: Youtube
  • Je vhodný při redukční dietě, zasytí na několik hodin.
  • Lze jej využít jako masku na obličej, jelikož má hydratační a regenerační schopnosti.
  • Tvaroh má vysoký obsah mléčných bílkovin, které přispívají k růstu svalové hmoty.
  • Pomáhá při zánětech.
  • Ulevuje od bolesti kloubů.
  • Podporuje trávení a urychluje metabolismus.
  • Zlepšuje pravidelnou stolici a čištění trávicího traktu.
  • Regeneruje a pomáhá budovat svalstvo.
  • Tvarohový zábal lze použít při angíně, vhodný je i na bolest kloubů, šlach a svalů.
  • Funguje jako prevence před osteoporózou a snižuje kyselost v žaludku.
  • Zlepšuje kvalitu pokožky, nehtů a vlasů a vyživuje kosti, klouby a zuby.
  • Snižuje vysoký cholesterol v krvi a působí jako prevence kardiovaskulárních chorob.
  • Tvaroh je také skvělou surovinou při pečení. Lze ho přidat do bábovky, buchet, řezů, snídaní, jako jsou třeba ovesné kaše. Nebo si připravte něco méně tradičního jako jsou tyto toustíky.

ZAPEČENÉ TOUSTY S TVAROHEM

Suroviny

  • 6 plátků celozrnného toustového chleba
  • 1 vejce
  • 3 polévkové lžíce tvarohu
  • 2 čajové lžičky medu
  • 10 g čokolády
  • 15 g čokopeciček
  • 30 g marmelády bez cukru
  • ovoce (maliny, jahody, borůvky)
  • 1 polévková lžíce medu
  • 2 polévkové lžíce vody

Postup

Střed každého plátku chleba zmáčkneme tak, abychom měli uprostřed prohlubeň.

Vejce smícháme s tvarohem a medem. Můžeme také přidat nastrouhanou čokoládu.

Vytvořenou prohlubeň v toustech naplníme tvarohovou směsí.

Navrch dáme marmeládu nebo ovoce nebo čokoládu.

Okraje potřeme medem smíchaným s vodou.

Tousty dáme péct na 180 °C asi 30–35 minut dokřupava.

Zdroj:

  • magazín Kondice
  • autorský text
  • https://www.webmd.com/diet/health-benefits-cottage-cheese
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3781772/
  • https://www.sciencedaily.com/releases/2012/03/120320161318.htm