Játra jsou důležitý a nedoceněný orgán. Jako první přichází do styku s látkami přijatými z potravy. Prochází jimi veškerá krev ze střev, vše, co do těla nepatří (zbytky pesticidů, antibiotika, hormony), musí játra zpracovat a poslat žlučí pryč. Právě na jaře mají co dělat, aby tělo očistila a připravila na teplejší část roku. Jarní alergie, nachlazení, rýmy a chřipky jsou typickými symptomy jara, kdy se organismus snaží zbavit přebytků nahromaděných přes zimu. My mu v tom můžeme pomoci tak, že podpoříme činnost jater.

Játrům udělá dobře vše zelené, co právě v přírodě raší – klíčky, ředkvičky, divoké byliny (kopřiva, bršlice, sedmikráska, medvědí česnek), pažitka, rukola, listové saláty, kedlubny, zelený chřest, pórek, koriandr… Ulevuje jim přirozeně kyselá a pikantní chuť (kysané zelí či pickles). Po ránu je uvolní voda s citronem či lžičkou jablečného octa nebo mátový čaj s medem. Velmi dobrou službu nejen jim, ale celému organismu uděláte, když zařadíte do svého jídelníčku klíčky.


Vitaminová bomba


V semenech dřímá vysoké množství živin, které za příznivých podmínek zajistí nastartování růstu celé rostliny. Při procesu klíčení se v semenech aktivují metabolické děje, několikanásobně vzroste obsah vitaminů, minerálů, enzymů a stopových prvků. Při klíčení se bílkoviny štěpí na aminokyseliny a sacharidy na jednoduché cukry, tuky a mastné kyseliny. Naklíčená semena jsou tak nejen silně obohacená o hodnotné výživové složky, ale také jakoby předtrávená, a tudíž dobře stravitelná. Jsou také zdrojem důležité vlákniny. Všechny klíčky léčí naše tělo tím, že doplňují deficit vitaminů, který vzniká po zimě konzumací méně vhodných potravin, přejídáním a nedostatkem čerstvé zeleniny. Pokud chcete ještě zvýšit léčebný účinek klíčků, nechte je o pár dní déle na světle, až vám vyrostou lístečky. V nich je obsažen chlorofyl, který má detoxikační účinky.


Proč jíst klíčky


Konzumace klíčků napomáhá snižování hladiny cholesterolu v krvi, chrání před anémií, přispívá k posílení srdce, mozku, pokožky, svalů i kostí. Pomáhá také udržovat plodnost. Vitamin E podporuje tvorbu spermií a ovulaci, je nápomocná při neplodnosti. Vitamin B je dobrý proti únavě a stresu. Uvádí se také, že svým antioxidačním působením pšeničné klíčky zastavují degenerativní buněčné procesy, stárnutí a aterosklerózu. Klíčky se doporučují zejména sportovcům, při psychickém vypětí, v těhotenství a během kojení. Užitek z nich ale bude mít každý, kdo je zařadí jako pravidelnou součást svého jídelníčku. Při výběru klíčků platí pravidlo pestrosti. Nebojte se experimentovat a střídat různé druhy semen.

První jarní zelenina


Než seženete na trhu první jarní zeleninu, vypěstujete si doma na parapetu vlastní. Vyzkoušejte klíčky! Jsou nenáročné, chutné a nabité živinami.


Co klíčit?


Z luštěnin jsou ke klíčení vhodné fazole mungo, červená čočka (pouze celá, loupaná nevyklíčí), zelená čočka, tmavě zelená čočka, cizrna. Začněte čočkou nebo fazolemi mungo – ty vyklíčí do dvou dní. Pak zkuste cizrnu nebo hrách – ty trvají o něco déle, cca 4–5 dní.

Z dalších plodin je velmi oblíbená vojtěška alfa alfa, hořčice, řeřicha, brokolice, ředkvička, pískavice. Prodává se i směs těchto různých plodin.

Méně tradiční jsou klíčky ze semen červené řepy, cibule, česneku nebo rukoly.

Luštěniny i semena kupujte v bio kvalitě ve zdravé výživě nebo přes internet, máte tak jistotu, že neobsahují pesticidy ani nebyly jinak chemicky ošetřeny.


Co nenakličovat


K nakličování se nehodí velké druhy fazolí, jako je bílá fazole, červená ledvina, pinto… I naklíčené jsou tvrdé a špatně stravitelné. Rovněž jakákoli loupaná, půlená a tepelně upravená semena nevyklíčí. Len a chia semínka po namočení vytvoří gel, a nakličování je tudíž obtížné. Vyhněte se nakličování semen určených k výsevu, bývají chemicky ošetřena.


Jak na to?

Nejdříve semena důkladně propláchněte. Vezměte k ruce obyčejnou zavařovací lahev. Dejte do ní cca jednu až dvě hrsti semen, zalijte je vodou a nechte 8–12 hodin (ideálně přes noc) nabobtnat. Důkladně propláchněte a nechte na kuchyňské lince nebo na parapetu mimo přímé sluneční záření. Lahev na chvíli postavte dnem vzhůru, aby odtekla přebytečná voda. Minimálně dvakrát denně (ráno a večer) pravidelně proplachujte, vodu vždy sceďte mezi prsty nebo přes sítko, kterým zakryjete hrdlo zavařovačky. Během dvou až tří dnů budete mít klíčky připravené ke konzumaci.

Pokud si klíčení zamilujete, můžete používat i speciální nakličovací misky – prodávají se skleněné, keramické nebo plastové a mohou být jednovrstevné nebo několikapatrové pro klíčení více druhů semínek.