Co je to vejce?
Zkuste si představit vajíčko. Protože u drůbeže dochází k vývoji nového jedince mimo tělo matky, vajíčko musí obsahovat všechny důležité výživné látky nutné pro vývoj nového organismu. To z něj logicky dělá velmi nutričně bohatou potravinu. Vejce obsahují všechny aminokyseliny, které člověk k životu potřebuje.
A co ten cholesterol?
Vysoký cholesterol je pro mnoho lidí velkou hrozbou. Do určité míry za něj může genetická predispozice, důležitá je ale i strava a aktivní životní styl. Někteří lidé se bojí vejce konzumovat, protože cholesterol obsahují. Většina studií ovšem ukazuje, že cholesterol ve vejcích má jen velmi malý dopad na jeho hladinu u konzumentů, a navíc častěji ovlivňuje HDL, tedy ten dobrý cholesterol.
Jak často bychom měli vejce jíst?
Vajíčka jsou velice dobrým zdrojem bílkovin, vitaminů a minerálů. To, že jsou nutričně velmi bohaté ale samozřejmě znamená, že bychom to s nimi neměli přehánět. Odborníci doporučují jíst cca 1 vejce denně, jako součást zdravého jídelníčku.
V Česku jsme v tomto směru vzorní. Podle Českomoravské drůbežářské unie totiž každý Čech v minulém roce snědl 363 kusů vajec.
Pozor, která vejce berete
Všimli jste si někdy, že každé vejce, které koupíte v obchodě, má na sobě několik čísel a písmen? Zaměřte se na to první číslo:
- 0 - Ekologická vejce: Slepičky byly chovány ve volném výběhu a měly přístup k ekologickému krmivu.
- 1 - Vejce z volného výběhu: Slepičky měly přístup k venkovnímu prostředí.
- 2 - Podestýlková vejce: Slepice byly chovány v halách s podestýlkou.
- 3 - Klecová vejce: Slepičky byly chovány v klecích.
Jestli mohu něco doporučit, snažte se vybírat vejce s co nejnižším číslem. To, že se slepičky mají dobře, velmi dobře poznáte na kvalitě, chuti i barvě vajec.
Žloutek vs bílek
Jeden z mýtů, které ohledně vajec obíhají světem, hlásí, že bychom měli jíst pouze bílky, a to právě kvůli obsahu cholesterolu ve žloutku. Avšak žloutek obsahuje většinu výživných látek vajíčka, včetně vitamínů, minerálů a antioxidantů, vejce tedy klidně smlsněte celé!
Vajíčka jsou oblíbenou součástí jídelníčku mnoha z nás. Je ovšem důležité být informován o jejich výživové hodnotě a zároveň vybírat taková vajíčka, které pochází od eticky chovaných slepic.
Zdroje:
- https://www.slepicar.cz/blog/2358-spotreba-vajec-za-rok-2022.html
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7723562/
- https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/eggs/