Pravidelně se přezouvejte

Někdy máme tendenci se po příchodu do práce ani nepřezout a hned se vrhnout do plnění pracovních úkolů. Máme-li navíc sedavé zaměstnání, chodidla se ani pořádně neprokrví a to ještě umocní celodenní pobyt v uzavřené obuvi. Dílo zkázy je dokonáno. Výsledkem jsou časté mykózy, popraskaná kůže na patách i prstech a samozřejmě také nepříjemný zápach. Přitom stačí tak málo a vaše nohy mohou vypadat jako ze škatulky. Jak na to?

Především si zvykněte na pravidelné přezouvání. Po příchodu do práce si nasaďte pohodlné pantofle. Po delším sezení u počítače nohy procvičte. Stačí se zhruba každé dvě hodiny projít, případně si zacvičit. Nebojte se i v práci sundat ponožky a zvedat jen prsty u nohou nějaký drobný předmět. A samozřejmě dopřejte svým nohám také pravidelnou koupel.

V čem koupat chodidla

Na koupel chodidel si vyhraďte alespoň půlhodinu času. Napusťte si lavor plný horké vody a přidejte do ní epsomskou sůl doplněnou o vhodné bylinky a esenciální oleje. Můžete si připravit kombinaci na míru z bylinek, které máte po ruce. Na nohy je ideální extrakt z grapefruitových jader, který omezuje pocení. Doplnit jej můžete o tymián s antiseptickými a antimykotickými účinky.

Vhodná je též dubová kůra se svými svírajícími účinky a také stahující šalvěj lékařská, která se postará i o příjemnou vůni koupele a následně i vašich nohou. Abyste zamezili množení bakterií a plísní na chodidlech, nakápněte do lázně pár kapek tea tree oleje nebo cajeputového oleje. Svěží vůni i vlnu stimulace pak chodidlům zajistí máta peprná.

Podvečerní rituál

Zařadíte-li pravidelnou koupel chodidel spíše na pozdní odpoledne či večer, pomůžete tak podpořit také funkci svých ledvin, kterým teplo od nohou rozhodně prospěje. Ihned po koupeli opečujte svoje paty. Pemzou odstraňte zrohovatělou kůži a vše dolaďte jemnými pilníky. Předejdete tak popraskání kůže, která se pak dlouho hojí.

I na nohy je potřeba pravidelně používat kvalitní hydratační krém či mast. Vyrobit si ji můžete klidně sami doma podle našeho návodu ZDE. Nebojte se připravit si z lanolinové masti i zábal na noc. Natřete nohy dostatečně silnou vrstvou krému a takto ošetřené oblečte do ponožek. Překryjte další vrstvou suchých ponožek s gumičkou, abyste neznečistili ložní povlečení, a ráno se budete moci radovat z nožek jedna báseň.

Jak se k nohám chovat přívětivě

Jakmile máte možnost, zujte se. Sundejte si ponožky a nechte pokožku nohou dýchat. Zredukujete tak pocení i nepříjemný zápach. Střídejte boty. Nechoďte dva dny za sebou v jednom modelu. I kvalitní koženou obuv po použití odložte a nechte vyschnout alespoň po celý následující den. Aby se do bot ve zvýšené míře nedostávala vlhkost z vašich chodidel, je potřeba je pravidelně impregnovat. Když už budete u ošetřování obuvi, můžete její vnitřní část také nastříkat dezinfekčním prostředkem. Předejdete tak nadměrnému množení bakterií.