Pálení žáhy se dá vyřešit i bez léků

Občasné pálení žáhy je běžné a není důvodem k obavám. Tyto nepříjemné pocity většinou samy odezní i bez návštěvy doktora a léků na předpis, stačí jen udělat pár změn, týkajících se úpravy jídelníčku a životního stylu. Začněte tím, že budete jíst v klidu, na jídlo si uděláte dostatek času, abyste mohli každé sousto pořádně rozžvýkat. Den si plánujte tak, abyste se pokud možno vyvarovali stresovým situacím. Právě stres je obvyklým spouštěčem nepříjemných pocitů souvisejících s trávením. Proto lidé, kteří trpí na pálení žáhy, pociťují často úlevu o víkendech nebo během dovolené. Jestli kouříte a pijete alkohol, zkuste s tím přestat, protože tyhle faktory pálení žáhy jen zhoršují. A omezte také pití kávy, která žaludek zbytečně dráždí a překyseluje (na povzbuzení můžete vyzkoušet zelený čaj nebo matchu). K pálení žáhy taky výrazně přispívá nadváha a obezita, pokud se vás to tedy týká, je na čase shodit přebytečná kila.
Podle doporučení lékařů z prestižní americké kliniky Mayo Clinic byste měli jíst potraviny bohaté na antioxidanty jako je zelenina, ovoce a naklíčená semena, které v puse budete dlouho žvýkat. Žádné hltání, jezte pěkně pomalu a polykejte až rozmělněná sousta. Večer si dejte jen lehkou večeři a vyhněte se i přebytečným tekutinám – sklenička vína pozdě večer vám na podrážděný žaludek dobře neudělá. Preferujte vaření v páře a omezte smažení a grilování. A nejezte více než dva mléčné výrobky denně. Vyhnout byste se podle amerických odborníků z Mayo Clinic měli potravinám jako jsou rajčata a kečup, citrusy, cibule, čokoláda, máta nebo smažené a tučné pokrmy. Co pít? Pomoct mohou minerální vody bohaté na hydrogenuhličitan sodný. Pokud si to můžete dovolit, dejte si po jídle alespoň 15 minut pauzu a nespěchejte, zatímco vaše tělo tráví. A sáhněte po žvýkačce. Žvýkáním se totiž v puse tvoří více slin, které pak putují do žaludku, kde následně neutralizují jeho kyseliny.
Kdy jít k doktorovi
Obezřetní buďte v případě, kdy je pálení žáhy častější nebo narušuje váš denní režim. To může být už signálem vážnějšího zdravotního stavu, který vyžaduje lékařskou péči. Někdy může jít o refluxní choroby jícnu, při nichž uniká žaludeční obsah opačným směrem, tedy nahoru do jícnu. Pokud je dráždění sliznice jícnu žaludečními kyselinami dlouhodobé, může dojít k jejímu vážnému poškození. Za pálením žáhy může stát také akutní nebo chronický zánět žaludku či žaludeční vředy. S pálením žáhy mohou být spojena taky jiná onemocnění nesouvisející s trávicím traktem, jako je onemocnění srdce nebo plic, například infarkt myokardu. Buďte tedy obezřetní, pokud jsou vaše bolesti chronické.
Čemu se vyhnout, pokud trpíte na pálení žáhy
Nepředklánějte se těsně po jídle (například při zavazování tkaniček), zvyšuje se tím břišní tlak.
Pocity pálení se častěji projevují vleže, proto si po jídle nelehejte (odpolední šlofíček po nedělním obědě zvládnete i v křesle).
Vyhněte se kyselým nebo kořeněným jídlům, kávě, alkoholu a syceným nápojům.
Nestresujte se. Stres a únava zvyšují sekreci žaludeční kyseliny, navíc snižují množství trávicích enzymů, což vede k poruchám trávení.
Pálení žáhy mohou vyvolat některé protizánětlivé léky nebo aspirin. V takovém případě je nutné přestat je užívat a vyhledat lékařskou pomoc.
Nekuřte – kouření má přímý negativní dopad na žaludeční sliznici.
Nejezte večeři těsně před spaním a na noc se nepřejídejte.
Babské rady na pálení žáhy
Po jídle žvýkejte semínka fenyklu, kardamomu nebo kmínu.
Při potížích vypijte sklenici vody s trochou jedlé sody.
Pokud je vám po jídle těžko, snězte kousek čerstvého ananasu. Enzymy v ananasu štěpí bílkoviny na aminokyseliny a tím napomáhají trávení, působí protizánětlivě a preventivně před vznikem žaludečních vředů.
Ochucujte pokrmy rozmarýnem, který dokáže podporovat tvorbu i vylučování žluči, a tím zlepšuje trávení.
Šťáva ze syrových brambor sice není chutná, ale je zásaditá a může ulevit. Připravte si ji v odšťavňovači a popíjejte ji mezi jídly. Pro lepší chuť můžete k bramboře přidat mrkev.
Dobrou službu vám prokáže i hořčice. Rozmíchejte lžičku plnotučné hořčice ve sklence vody a vypijte. Bolest odezní během chvilky.
Citrusové plody se jíst nedoporučují, co ale pomůže, je šťáva z citronu, která je zásaditá (ačkoli má kyselou chuť) a přirozeně tak neutralizuje nadměrnou produkci kyseliny solné v žaludku. Po obědě si dejte sklenku s půlkou vymačkaného citronu.
Pomocníkem je i obyčejný jablečný ocet, který urychluje proces trávení a pomáhá potlačit bolest spojenou s pálením žáhy. Rozmíchejte 2 lžičky jablečného octa ve sklenici vlažné vody a upíjejte po doušcích.
Zdroje:
- www.klubzdravi.cz
- www.santemagazine.fr
- https://www.mayoclinic.org