Zelenina

Rozmixovat do jídla pár kousků zeleniny je jedním z nejlepších způsobů, jak nahradit jíšku. Jídlo navíc získá nejen mnohem intenzivnější chuť, ale dostanete do něj i spoustu vitamínů, minerálů a dalších živin. Konzistence navíc bude sametově krémová. A jakou zeleninu si připravit?

Klasikou všech klasik je obyčejná cibule. Hodí se k zahuštění tmavých omáček a polévek, gulášů nebo šťávy k masu. Cibulku či šalotku nakrájejte najemno a na oleji osmahněte dohněda. Trvá to i několik desítek minut, tak buďte trpěliví a smažte ji na malém plameni, abyste ji nepřipálili. Až bude mít zlatavou barvu, přilijte teplý zeleninový nebo masový vývar, provařte doměkka a rozmixujte.


Dobře vám poslouží i najemno nastrouhaná cuketa nebo mrkev. Už naše babičky používaly na zahuštění místo mouky nastrouhanou bramboru. Pokud tedy vaříte třeba bramboračku, oloupejte o dvě tři brambory navíc, dejte je vařit stranou a zbytek v polévce rozmixujte tyčovým mixérem.

Tip: Nastrouhanou bramborou můžete dobře zahustit i dušené zelí, kedlubny nebo mrkev k masu.

Vejce

Když do polévky rozklepnete vajíčko, obohatíte ji o cenné bílkoviny a zároveň zahustíte bez zbytečných sacharidů a lepku. Použít můžete i jen samotné žloutky – dobře je rozmíchejte v troše vlažného vývaru, masové šťávy nebo smetany. Jakmile se vám uvaří polévka nebo omáčka, přimíchejte do ní po lžících žloutkovou směs a stále míchejte. Pak už stačí jen pokrm prohřát, ale nevařit. Dobrou chuť!

Luštěniny

Před pár lety jsem objevila, jak chutná zeleninová polévka zahuštěná červenou čočkou, a mohu vám říct, že od té doby ji dávám, kam to jen jde. Výhodou červené čočky je, že ji nemusíte předem namáčet. Prostě jen do hrnce společně se zeleninou, vývarem a bramborami přidáte hrst propláchnuté čočky a po zhruba dvaceti minutách je skvělá polévka na stole! Navíc jsou luštěniny hodně zdravé, protože obsahují kromě vlákniny a bílkovin i „pomalé sacharidy“, které mají vysoký sytivý efekt.

Hraška

Znáte tuto zdravou alternativu strouhanky vyrobenou z rozemletého hrachu, obilovin, soli a koření? Chutná skvěle a ve vaší kuchyni zastane zdravého pomocníka nejen při zahušťování jídel, ale i při obalování a následném smažení. Jen je třeba mít na paměti, že hraška má specifickou, nasládlou chuť, která může lehce změnit výslednou chuť pokrmů. S jejím množstvím to proto nepřehánějte. Nutné je ji v omáčce či polévce alespoň dvacet minut provařit.

Celozrnný chléb

Tohle je jednoduchý tip, který vás zachrání vždycky, když vaříte například brokolicovou, česnekovou, hráškovou nebo tomatovou polévku a zdá se vám moc řídká. Aby byla krásně hustá, přidejte do ní asi pět minut před dovařením nalámaný toustový vícezrnný nebo žitný či celozrnný chléb a poté dobře promixujte tyčovým mixérem. Kůrku odkrojte a použijte jen měkký střed. Získáte vlákninu navíc!

Obiloviny

V kuchyni sáhněte po obilovinách, jako jsou ovesné vločky, které patří právem mezi superpotraviny. Mají skvělou schopnost absorbovat tekutiny a zahustit pokrm a obsahují velké množství vlákniny, bílkovin, beta-glukanů a nenasycených mastných kyselin. Nejrychleji jídlo zahustíte jemnými vločkami, a pokud chcete dokonale hladký krém nebo omáčku, doporučuji je rozmixovat. Další skvělou volbou je použití rostliny quinoy, která má konzistenci maličkých kuliček a je doslova nabitá zdravými aminokyselinami.

Jáhly, kroupy a pohanka

„Kroupy nejsou hloupý,“ říkávaly už naše babičky, které tyto bezlepkové suroviny často používaly na zahuštění místo drahé smetany a másla. Důležité je předem je proprat stejně jako rýži a poté v polévce povařit asi pět minut a nechat ještě čtvrt hodiny „dojít“. Lepší jsou pro svoji jemnou konzistenci jahelné či pohankové vločky.

Rýže

Někomu rýže v polévce vadí, jiný ji uvítá. Pokud patříte k druhému typu, máte rázem z obyčejné zeleninové polévky nebo vývaru vydatnou večeři! Propláchnutou rýži uvařte stranou, rozmixujte nebo přepasírujte a po částech přidávejte do jídla.

Zdroje:

  • www.instagram.com/varime_jinak
  • https://www.recepty.cz/clanek/know-how/6-osvedcenych-tipu-jak-zahustit-polevku-nebo-omacku-1298