Mozzarelle to výborně sluší s rajčaty, bazalkou a olivovým olejem. Vynikající je zní ale také smažený sýr! Zároveň má sýr mozzarella i pozitivní účinky na naše zdraví. Obsahuje vitaminy B2, B3 a B7. Je skvělým zdrojem bílkovin a vápníku a zinku. Jedinou nevýhou mozzarelly je ovšem její cena.

V České republice se v supermarketech nejčastěji setkáme s mozzarellou z kravského mléka, která má zhruba 45 % tuku v sušině a s nízkotučnou variantou (light) s 30 % tuku.
Mozzarella se vyrábí z čerstvého mléka, které se zahřívá a nechá za pomoci syřidla srazit. Vzniklá sýřenina či tvaroh (cagliata) se odděluje od syrovátky. Syrovátka se někdy dál zpracovává na ricottu.
Cagliata se následně rozřeže na malé kousky, čemuž se v italštině říká „mozzare“. V horké vodě se pak kousky hnětou, vytahují a překládají jako těsto, dokud se hmota nepromění na hutnou a lesklou. Ta se pak dobře tvaruje, nejčastěji do bochánků a kuliček.
Právě proto, že se mozzarella výrábí v horké vodě, označuje se jako sýr pařený,
Zhlazená mozzarella se nakládá do mírně slaného nálevu, ve kterém se dostává až k zákazníkovi.
Mozzarella podle tradiční italské receptury neobsahuje nic jiného než čerstvé mléko, mléčné kultury, syřidlo, vodu a sůl.

Cena mozzarelly se momentálně pohybuje okolo 30-40 korun za 125 gramů. Cena burraty je téměř dvakrát vyšší. Čerstvý sýr si ale můžete vyrobit snadno doma, jeho příprava pak vyjde finančně mnohem levněji a můžete z ní udělat rodinnou zábavu.

Mozzarella se syřidlem

Dokonalé chuti mozzarelly se připodobníte nejlépe použitím syřidla.

Potřebovat budete:

  • 2 litry plnotučného mléka
  • 1 čajová lžička kyseliny citronové
  • 0,5 čajové lžičky tekutého syřidla
  • voda
  • sůl

Postup:

Zdroj: Youtube

Čerstvý sýr ze tří surovin

Domácí mozzarellu ale zvládnete připravit i bez použítí syřidla. Stačit vám k tomu bude mléko, podmáslí a sůl.

Smíchejte litr mléka s půl litrem podmáslí, osolte, a na mírném plameni zahřívejte (nejlépe v litinovém) hrnci. Zahřívejte tak dlouho, než se tekutina nesrazí - rozdělí se na tekutinu (syrovátku) a bílé kousky.

Cedník vyložte jemným plátnem (použít můžete několikrát přeloženou gázu).

Obsah hrnce přeceďte pečlivě přes plátno. Ze sraženin vytvarujte ovál a pořádně vymačkejte šťávu. Syrovátku si uschovejte, můžete v ní domácí sýr skladovat až 3 dny. Syrovátku můžete dále použít jako pleťovou masku, použít ji místo mléka nebo vody při dělání těsta, nebo ji jednoduše vypít.

Zdroje: