Premium obsah

Mozzarella je sice skvělá, ale drahá. Zvládnete si ji vyrobit doma sami?

Mozzarella je sice skvělá, ale drahá. Zvládnete si ji vyrobit doma sami?
Na skvělou mozzarellu je nejlepší vyrazit například na Bari. Za Burratou se pak vydejte do Puglie. Pokud ale nemáte momentálně čas nebo finance, máme pro vás možnost, jak si tyto italské sýry připravit jednoduše doma. 

Mozzarelle to výborně sluší s rajčaty, bazalkou a olivovým olejem. Vynikající je zní ale také smažený sýr! Zároveň má sýr mozzarella i pozitivní účinky na naše zdraví. Obsahuje vitaminy B2, B3 a B7. Je skvělým zdrojem bílkovin a vápníku a zinku. Jedinou nevýhou mozzarelly je ovšem její cena.

V České republice se v supermarketech nejčastěji setkáme s mozzarellou z kravského mléka, která má zhruba 45 % tuku v sušině a s nízkotučnou variantou (light) s 30 % tuku.
Mozzarella se vyrábí z čerstvého mléka, které se zahřívá a nechá za pomoci syřidla srazit. Vzniklá sýřenina či tvaroh (cagliata) se odděluje od syrovátky. Syrovátka se někdy dál zpracovává na ricottu.
Cagliata se následně rozřeže na malé kousky, čemuž se v italštině říká „mozzare“. V horké vodě se pak kousky hnětou, vytahují a překládají jako těsto, dokud se hmota nepromění na hutnou a lesklou. Ta se pak dobře tvaruje, nejčastěji do bochánků a kuliček.
Právě proto, že se mozzarella výrábí v horké vodě, označuje se jako sýr pařený,
Zhlazená mozzarella se nakládá do mírně slaného nálevu, ve kterém se dostává až k zákazníkovi.
Mozzarella podle tradiční italské receptury neobsahuje nic jiného než čerstvé mléko, mléčné kultury, syřidlo, vodu a sůl.

Cena mozzarelly se momentálně pohybuje okolo 30-40 korun za 125 gramů. Cena burraty je téměř dvakrát vyšší. Čerstvý sýr si ale můžete vyrobit snadno doma, jeho příprava pak vyjde finančně mnohem levněji a můžete z ní udělat rodinnou zábavu.

Mozzarella se syřidlem

Dokonalé chuti mozzarelly se připodobníte nejlépe použitím syřidla.

Potřebovat budete:

  • 2 litry plnotučného mléka

  • 1 čajová lžička kyseliny citronové

  • 0,5 čajové lžičky tekutého syřidla

  • voda

  • sůl

Postup:

Zdroj: Youtube

Čerstvý sýr ze tří surovin

Domácí mozzarellu ale zvládnete připravit i bez použítí syřidla. Stačit vám k tomu bude mléko, podmáslí a sůl. 

Smíchejte litr mléka s půl litrem podmáslí, osolte, a na mírném plameni zahřívejte (nejlépe v litinovém) hrnci. Zahřívejte tak dlouho, než se tekutina nesrazí - rozdělí se na tekutinu (syrovátku) a bílé kousky.

Cedník vyložte jemným plátnem (použít můžete několikrát přeloženou gázu).

Obsah hrnce přeceďte pečlivě přes plátno. Ze sraženin vytvarujte ovál a pořádně vymačkejte šťávu. Syrovátku si uschovejte, můžete v ní domácí sýr skladovat až 3 dny. Syrovátku můžete dále použít jako pleťovou masku, použít ji místo mléka nebo vody při dělání těsta, nebo ji jednoduše vypít. 

Zdroje:

Ikona
Ale ne! Používáte zastaralou verzi prohlížeče, kterou náš videoportál Kondice nepodporuje!
Pro sledování cvičebních videí, poslouchání meditací a čtení nejnovějších článků, receptů i speciálů Kondice si prosím aktualizujte svůj prohlížeč.