Mangold je plný vitaminů a dalších živin – najdete v něm vitaminy A, B, C, E a K, ale obsahuje i železo, hořčík, měď, zinek, draslík či fosfor a další velmi cenné prvky. Díky vysokému obsahu kyseliny listové ho ocení i těhotné ženy. Prospěje také lidem, kteří trpí zažívacími problémy. Je totiž bohatý na vlákninu, takže urychluje trávení a podporuje vylučování odpadních látek z těla.

Pokud se tato vytrvalá listová zelenina zasadí už časně zjara, první úrodu můžete sklízet hned v červnu. Velmi ji oceníte jak ve studené, tak v teplé kuchyni, a to nejen díky živinám, které obsahuje.

Mladé listy jsou nejlepší čerstvé, tudíž se jako ideální volba jeví lehký letní salát. Veliké listy můžete zpracovat stejným způsobem jako špenát. A co s barevnými stonky? Pokrm jimi můžete ozdobit nebo si je připravit třeba samostatně. Dají se smažit, dusit i vařit.

Recept: Pesto z mangoldu

Na těsto:

  • 250 g mangoldových listů
  • 100 g piniových oříšků
  • 40 g strouhaného parmazánu
  • 1 stroužek česneku
  • špetka soli
  • 5 lžic olivového oleje

Listy mangoldu omyjte, usušte, odřežte z nich stonky, poté pokrájejte na menší kusy. Připravte si mixér, do kterého přendejte zeleninu společně s oříšky, parmazánem, česnekem a solí. Přidejte dvě lžíce olivového oleje. Mixujte, dokud se všechny ingredience nerozmělní, případně ještě přilévejte zbytek oleje. Hotové pesto přemístěte do čisté a vysterilované zavařovací skleničky. V lednici se dá skladovat zhruba týden.

Recept: Barevný salát

Na salát:

  • 20 kusů růžičkové kapusty
  • 1 lžíce olivového oleje
  • špetka soli
  • 150 g listů mangoldu
  • semínka z poloviny granátového jablka
  • 1 broskev, omytá a pokrájená na měsíčky

Na dresink:

  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžička javorového sirupu
  • špetka soli
  • 1 lžička jablečného octa
  • 1 lžíce olivového oleje

Předehřejte troubu na 200 stupňů a pekáč vyložte pečicím papírem. Rozkrájejte si růžičkové kapusty na půlky, položte je řezem na papír, osolte a pokropte olivovým olejem. Vložte do trouby a pečte 15 minut.

Mezitím si připravte do velké mísy salát. Mangold omyjte, usušte, natrhejte na menší kousky, posypte semínky granátového jablka a přidejte nakrájenou broskev. V jiné, menší misce, smíchejte ingredience na zálivku.

Když je růžičková kapusta upečená, počkejte ještě 10 minut, než trochu vychladne. Pak ji opatrně přidejte do salátu a nakonec vlijte dresink a směs promíchejte. Podávejte samostatně nebo třeba jako přílohu ke grilovanému masu.

Zdroje:

Kondice 6/2020

https://www.researchgate.net/publication/358525435_Productivity_and_profitability_of_spinach_beet_as_affected_by_organic_and_inorganic_sources_of_nutrients

https://www.researchgate.net/publication/360100931_VRPLK-2_A_superior_genotype_of_spinach_beet_for_round_the_year_cultivation