Mangold je plný vitaminů a dalších živin – najdete v něm vitaminy A, B, C, E a K, ale obsahuje i železo, hořčík, měď, zinek, draslík či fosfor a další velmi cenné prvky. Díky vysokému obsahu kyseliny listové ho ocení i těhotné ženy. Prospěje také lidem, kteří trpí zažívacími problémy. Je totiž bohatý na vlákninu, takže urychluje trávení a podporuje vylučování odpadních látek z těla.
Pokud se tato vytrvalá listová zelenina zasadí už časně zjara, první úrodu můžete sklízet hned v červnu. Velmi ji oceníte jak ve studené, tak v teplé kuchyni, a to nejen díky živinám, které obsahuje.
Mladé listy jsou nejlepší čerstvé, tudíž se jako ideální volba jeví lehký letní salát. Veliké listy můžete zpracovat stejným způsobem jako špenát. A co s barevnými stonky? Pokrm jimi můžete ozdobit nebo si je připravit třeba samostatně. Dají se smažit, dusit i vařit.
Recept: Pesto z mangoldu
Na těsto:
- 250 g mangoldových listů
- 100 g piniových oříšků
- 40 g strouhaného parmazánu
- 1 stroužek česneku
- špetka soli
- 5 lžic olivového oleje
Listy mangoldu omyjte, usušte, odřežte z nich stonky, poté pokrájejte na menší kusy. Připravte si mixér, do kterého přendejte zeleninu společně s oříšky, parmazánem, česnekem a solí. Přidejte dvě lžíce olivového oleje. Mixujte, dokud se všechny ingredience nerozmělní, případně ještě přilévejte zbytek oleje. Hotové pesto přemístěte do čisté a vysterilované zavařovací skleničky. V lednici se dá skladovat zhruba týden.
Recept: Barevný salát
Na salát:
- 20 kusů růžičkové kapusty
- 1 lžíce olivového oleje
- špetka soli
- 150 g listů mangoldu
- semínka z poloviny granátového jablka
- 1 broskev, omytá a pokrájená na měsíčky
Na dresink:
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 lžička javorového sirupu
- špetka soli
- 1 lžička jablečného octa
- 1 lžíce olivového oleje
Předehřejte troubu na 200 stupňů a pekáč vyložte pečicím papírem. Rozkrájejte si růžičkové kapusty na půlky, položte je řezem na papír, osolte a pokropte olivovým olejem. Vložte do trouby a pečte 15 minut.
Mezitím si připravte do velké mísy salát. Mangold omyjte, usušte, natrhejte na menší kousky, posypte semínky granátového jablka a přidejte nakrájenou broskev. V jiné, menší misce, smíchejte ingredience na zálivku.
Když je růžičková kapusta upečená, počkejte ještě 10 minut, než trochu vychladne. Pak ji opatrně přidejte do salátu a nakonec vlijte dresink a směs promíchejte. Podávejte samostatně nebo třeba jako přílohu ke grilovanému masu.
Zdroje:
Kondice 6/2020