Působí blahodárně na zažívání

Je obecně známo, že kvašené potraviny zlepšují zdraví a rovnováhu trávicího systému. Kysané zelí je asi tou nejznámější a nejúčinnější kvašenou zeleninou. Pomáhá absorbovat živiny z potravin, které jíme, a také z nich odstranit veškeré odpady. Pokud by tento proces neprobíhal správně, mohly by nastat některé zdravotní potíže, jako jsou například bolesti hlavy, nadýmání, špatné trávení, kožní problémy, zácpa nebo bolesti zad a únava.

Zlepšuje funkce mozku

Všechno souvisí se vším. V našem těle to platí dvojnásob. Trávicí systém totiž ve skutečnosti produkuje více neurotransmiterů než mozek. Jedna studie uvádí, že u žen, které pravidelně konzumovaly probiotika, se projevila lepší funkce mozku. Je prokázáno, že signály, které jsou odesílány ze střeva do mozku, mohou ovlivnit způsob myšlení. Jakmile budete věnovat pozornost svým střevům, zlepší se i funkce vašeho mozku. A právě kysané zelí dodá organismu dostatek probiotických kultur pro to, aby střeva byla v té správné kondici.

Prevence rakoviny

Zelí patří mezi brukvovitou zeleninu. A právě ta je obecně známá pro svou schopnost bojovat s rakovinou. Hlavním důvodem je vysoký obsah antioxidantů a vlákniny. Další látky obsažené v zelí dokážou až dvojnásobně zvýšit v těle počet enzymů, které mohou pomoci bojovat proti volným radikálům. Nejvíce se zelí a kvašená zelenina spojují s bojem proti rakovině prsu. Navíc kromě vitaminů a antioxidantů obsahují některé organické sloučeniny, které zabraňují vzniku zánětu, snižují bolest svalů a kloubů.

Zdravé oči a kůže

Přestože kysané zelí neobsahuje téměř žádný karoten, je často spojováno se zdravím očí. Je to ale především díky vysokému podílu vitaminu A, který snižuje riziko šedého zákalu a zároveň se dokáže postarat o vaši pokožku. Pomáhá udržovat integritu pokožky, zpomaluje vznik vrásek a odstraňuje pigmentové skvrny. S přibývajícím věkem se kromě kolagenu doporučuje konzumace právě vitaminu A, který udržuje kůži mladší a zdravější.

Doplnění energie

Kysané zelí obsahuje také vysoký podíl železa. To je známé především díky své schopnosti výroby energie. V těle totiž zvyšuje metabolismus a krevní oběh a díky tomu se zvyšuje okysličení orgánů a buněk. Obecně je známo, že doplnit železo do těla volně prodejnými doplňky stravy není úplně jednoduché. Většinu železa podávaného v tabletách není naše tělo schopno vstřebat. Proto je ideálním řešením konzumace potravin s vysokým podílem železa. I v tomto případě nám pomůže právě kysané zelí.

Toto je jen pár vybraných pozitiv, která na nás čekají, pokud do svého jídelníčku zařadíme kysané zelí. Navíc nám pomůže bránit se podzimním chřipkám, zlepší zdraví našich střev při užívání antibiotik a v neposlední řadě zvedne náladu a zatočí se stresem. Pochmurný podzim tedy nemá šanci nás rozhodit!

Zdroj: Fermentace pro zdraví