Dietáři ji milují jako skvělou zeleninovou náhražku konvenční „sacharidové“ rýže. Chápeme. Dá se koupit zamražená v sáčcích, nebo snadno připravit doma. Můžete na ni použít celý květák nebo brokolici, případně si ty hezké růžice nechat (třeba do salátu nebo polévky) a využít jen dužnaté stonky. Tenhle přístup má výhodu nejen v udržitelném zužitkování i zbytkové části ingredience, ale také v tom, že tuhé stonky si lépe udrží tvar rýže.


Stonky důkladně omyjte, očistěte a zbavte listů. Pak je nakrájejte na menší části a dejte do mixéru. Sekejte tak dlouho, dokud svou strukturou a velikostí nebudou připomínat rýži. S větší dávkou námahy to zvládnete i nožem. Pak je pomalinku na troše másla nebo olivového oleje restujte (nebo spíše prohřívejte) do změknutí. Špetka soli, pepře, kmínu a muškátového oříšku pak přílohu dotáhne.


Květáková rýže se dobře vyjímá v indických receptech – třeba s masovými kuličkami nebo sýrem panýr v omáčce. A proč si ji nedat na talíř pro odlehčení, když servírujete českou omáčkovou klasiku? Brokolicovou zase zkuste s pečenými plátky masa nebo ryb. Je to přesně ta příloha, když nechcete vařit nic komplikovaného, ale toužíte po tom, aby jídlo mělo nějaký nápad a dodalo vám dávku vitamínů.

Zdroj: Youtube

Vlahý salát

Připravte květákovou rýži, ale část květáku vyjměte z pánve dřív a nechte ji lehce křupavou. Na pánvi opečte i kuřete. Hrst svých oblíbených bylinek vmíchejte do rýže, ochuťte dresinkem z jogurtu, citronu, soli a pepře, případně zasypte parmazánem.

Zdroje: