Ač kakao patří mezi superpotraviny, většina z nás o tom nemá ani potuchy. Je bohatým zdrojem hořčíku, draslíku, železa, zinku, mědi, vápníku a najdete v něm i vitaminy B, C a E. „Díky obsahu dopaminu a tryptofanu navíc působí jako přírodní antidepresivum, což se ještě násobí ve spojení s probiotickými produkty. Takže zapomeňte na prášky, kakao chutná i voní lépe,“ vzkazují z firmy Wild & Coco, která benefitů kakaa využívá ve svých produktech.

Kakao také obsahuje velké množství flavonoidů, které tělo zbavují volných radikálů a chrání kardiovaskulární systém. „Díky tomu pomůže při regeneraci organismu, chrání před UV zářením, mírní projevy stárnutí nebo snižuje riziko onemocnění kloubů,“ doplňuje Kateřina Rae z Wild & Coco. Mimochodem, železo, které je v kakau v nemalé míře obsažené, podporuje tvorbu červených krvinek. Kakao je také zdrojem zdravých tuků. „Nejvýznamnější látka zastoupená v kakau je alkaloid theobromin, který rozšiřuje průdušky – kakao je tedy velmi vhodné při dýchacích obtížích způsobených jak akutní virózou, tak při chronických potížích, jako je třeba astma. Theobromin také společně s aminokyselinou tryptofanem a probiotickými bakteriemi ve střevech vytvářejí serotonin, námi často zmiňovaný hormon radosti,“ předávají svoje poznatky nadšenci z Wild & Coco.

Teď v chladnější části roku se vám budou hodit i jeho prohřívací schopnosti. Kakao přispívá ke správnému prokrvení organismu, protože dovede uvolnit svaly a rozšířit cévy. Po cvičení si tak rozhodně neodpírejte čtvereček nebo dva hořké čokolády s vysokým podílem kakaa.

NASLADKO I NASLANO

Kakao si oblíbili milovníci raw nebo sugar free stravovacích režimů. Dají se s ním kouzlit nepečené dezerty bez mouky. Třeba kuličky nebo lanýže, kdy kakao je barvivem i výrazným dochucovadlem a základ tvoří mleté oříšky, datle, fíky, ovoce nebo kokos. Kakao se dá skvěle použít také na obalování kuliček. Můžete ho přidat do rozehřátého kokosového tuku a vytvořit z něj super jednoduchou polevu na kokosové tyčinky či kešu dorty. A určitě si zamilujete i krém, který tvoří kakao, zralé avokádo a med (nebo jiné sladidlo), společně vyšlehané do hladké hmoty, kterou můžete použít na palačinky nebo do skleničkových dezertů s jogurtem či tvarohem.

Výsledná chuť ale vždy závisí na tom, jaké kakao použijete. Proto dejte přednost tomu raw. Při pátrání po dobrém kakau se můžete setkat také s černým kakaem, které vzniká alkalizací kakaových bobů. To oceníte třeba při halloweenském pečení, kdy těstu dodá opravdu tmavou barvu. Kakao bývá dostupné nejčastěji ve formě prášku nebo jako drcené kakaové boby. Prášek je ideální na vaření nápoje našeho dětství – kakaa s mlékem (vyzkoušejte ho třeba s kokosovým nebo ovesným, se špetkou kardamomu nebo pomerančovou kůrou), k posypání dezertů, jako je třeba italské tiramisu, nebo při pečení. Oproti tomu u drcených kakaových bobů využijte jejich křupavost – sypejte je do jogurtů, koktejlů, na hotové dezerty. Zkuste do kakaa, ať už ho zrovna dáváte kamkoli, přidat i koření, jako je chil li nebo pepř. Bavit vás bude i vaření s kakaem naslano, jedna kostička čokolády nebo lžička kakaa se obvykle přidává do chilli con carne nebo do marinád.

KAKAOVÝ OBŘAD

Ve spirituálních duších má kakao rozeznít vnitřního ducha, otevřít energetická centra či srdce, pomoci najít vnitřní klid, harmonii, oprostit se od negace. Kakaové rituály mohou prohloubit meditaci i jógovou praxi, využívají se v rámci mindfulness terapií nebo v ženských kruzích. Rituál, vedený cvičitelkou třeba během jógového pobytu, nemá přesně daný vzorec, ale obvykle probíhá ve společnosti několika lidí, v klidném prostoru, který odborník vyčistí třeba pomocí vykuřovadel či šamanského bubnu. Čeká vás servírování kakaa, kdy společně vzdáte úctu rostlině, požehnáte nápoji a napojíte se na kořeny samotné rostliny. A pak kakao v klidu vědomě pijete. Přidat se k tomu může tanec, dechová cvičení, zvuky, hudba, hraní na nástroje, meditace.

Kakao, které bývá nazývano stravou bohů, je také silné afrodiziakum a část původních amerických kultur ho považovala dokonce za lék. Právě z těchto jihoamerických kultur vzešly kakaové rituály. Ty můžete vyzkoušet i sami doma. Když budete pátrat, kde rituál ní kakao sehnat, mrkněte na e-shop Wild & Coco, kde nabízí kakaové koule Elimba.

„S Elimbou vracíme život starodávným kakaovým ceremoniím z dob Toltéků a Mayů. Tajemstvím plné chuti a aromatu Elimby jsou ručně sbírané, raw peruánské kakaové boby odrůdy Criollo,“ vysvětluje Kateřina Rae z Wild & Coco. „Ceremoniální kakao je výjimečné od začátku do konce – od chvíle, kdy jej vezmete do ruky, až po poslední doušek. Vychutnejte si obřadnost, která se s touto přírodní medicínou pojí,“ dodává.

MŮJ DOMÁCÍ KAKAOVÝ RITUÁL

Mám ráda svoje malé denní rituály. Malé espresso, když si ráno zapisuji, co vše musím udělat, a večerní sklenka vína, když děti usnou, v klidu u krbu nebo na zahradě. Jenže alkohol každý den už byl pro mě přes čáru, a tak jsem vymýšlela, čím ho nahradit. V létě jsem si dopřávala beauty kolagenové drinky, v zimě se mi ale do studeného pití nechtělo. Něco mi chybělo. Něco hřejivého, kvalitního, čeho stačí málo, aby se vám v těle rozlil pocit klidu. Potřebovala jsem nápoj k zastavení se. A kakaový rituál přesně takový prostor pro zklidnění poskytuje. Hořící krb mi nahradil malý oltář, který bývá u kakaových rituálů obvyklý, přidala jsem pár voňavých svíček místo vykuřovadel a pustila hudbu místo šamanských bubínků. A uvařila si kakao z koulí Elimba od Wild & Coco. Teď už si bez tohoto obřadu svůj den nedokážu vůbec představit!

Zdroj:

magazín Kondice 11/2022