Premium obsah

Je Ghí lepší než klasické máslo?

Je Ghí lepší než klasické máslo?
O ghí jste zcela jistě poslední dobou slyšeli. Můžete ho najít v každém farmářském obchodě. Ve skutečnosti se nejedná o žádnou novinku. Ghí neboli přepuštěné máslo znaly už naše babičky a v ájurvédě se využívá již po tisíc let. Kolem ghí vzniká mnoho zvěstí, že se jedná o lepší alternativu másla. Je ale opravdu zdravější a lepší než samotné máslo?

Co je máslo a co je ghí?

Abychom mohli pochopit, co je ghí, musíme nejdřív vědět něco málo o másle. Máslo musí obsahovat minimálně 80 % mléčného tuku, zbytek pak tvoří voda a mléčná sušina. Ghí je máslo, které je zbavené vodní složky a mléčné bílkoviny. V podstatě se tedy jedná o čistý mléčný tuk. Z toho vyplývá, že ghí je vhodné pro lidi s alergií na mléčnou bílkovinu, protože to malé množství mléčných bílkovin se z másla při přípravě ghí odstraní.

Výhody ghí

Loading
Ikona
Ale ne! Používáte zastaralou verzi prohlížeče, kterou náš videoportál Kondice nepodporuje!
Pro sledování cvičebních videí, poslouchání meditací a čtení nejnovějších článků, receptů i speciálů Kondice si prosím aktualizujte svůj prohlížeč.