Pitný režim

K nastartování organismu neodmyslitelně patří pitný režim, který většina z nás dost často zanedbává. Proč je ale pitný režim tak důležitý? Naše tělo je z 65 % tvořeno vodou a až 99 % veškeré látkové výměny probíhá ve vodě. Některé vitaminy jsou rozpustné pouze ve vodě. Neexistuje rozpouštědlo, které by dokázalo rozpustit tolik látek jako voda. Pokud tedy dostatečně nepijeme, naše krev se zhušťuje a nevykonává plně svou funkci. Není schopna odvádět toxické látky z těla. Nahromaděné toxické látky potom způsobují nemoci.

Dostatečný pitný režim je tedy alfou a omegou k tomu, aby organismus fungoval na plné obrátky. Mimo jiné se díky tomu vyvarujete zbytečného zadržování vody v těle, což je také pouze následek toho, že málo pijete. A co pít? Vodu! Zní to jednoduše, ale většina lidí neumí vůbec pravidelně pít. Pijte čistou vodu bez bublinek a příchutí. Ráno po probuzení vypijte sklenici vody s citronem, čímž nabudíte organismus hned po ránu.

Bylinky

Bylinky jsou takové zelené zlato, které na jaře můžeme potkat na každém rohu. Velmi úzce souvisí také s pravidelným pitným režimem. Během jarního období popíjejte bylinkové čaje. Když vyjdete na procházku, narazíte na spoustu bylinek, které stačí natrhat – a máte skvělý životabudič. Třeba takové jarní kopřivy umí hotové zázraky.

Určitě se ale zaměřte i na další bylinky, například ostropestřec mariánský. Pokud se do nej pustíte, určitě nebudete litovat. Nejlépe uděláte, když koupíte celá semena a ta si doma nadrtíte a připravíte si z nich čaj. Za tu námahu to stojí.

Dále zkuste třeba čaj z přesličky rolní. Můžete ho kombinovat i s čajem z citronové trávy. Obojí působí jako skvělý životabudič a čistič organismu.

Ovocné a zeleninové šťávy

Je jasné, že tělo nenastartuje žádné těžké jídlo. Proto se zaměřte na takové potraviny, které nejsou průmyslově zpracovány. Čerstvá ovoce a zelenina jsou jasnou volbou. Obsahují totiž důležité enzymy a získáte také dostatečný přísun vlákniny. Ideální množství vlákniny za den, které bychom měli zkonzumovat, je 30 g. Vláknina má totiž tu úžasnou vlastnost, že na sebe váže toxické látky, které jsme přijali stravou. Jít cestou ovocných a zeleninových šťáv je tedy nejlepší způsob, který můžete zvolit.

Kořenová zelenina dodá sílu. Zkuste si připravit ranní šťávu z mrkve, celeru, zázvoru a řepy. Přidejte do jídelníčku také listovou zeleninu – rukolu, špenát a medvědí česnek. Přidejte si i tyto zelené potraviny do smoothie z ovoce či zeleniny. Skvěle chutná kombinace jablka, mrkve a čerstvých kopřiv. Takový přísun energie vás nenechá zahálet a nebudete po pár minutách v práci pokukovat po kávě.

Čeho se vyvarovat

Jak asi jistě tušíte, jsou i potraviny, které organismus jen a jen brzdí. Vyhněte se tedy různým přílohám, jako jsou knedlíky, rýže, těstoviny nebo bílý chléb. Tyto potraviny nahraďte spíše přílohami s nízkým glykemickým indexem, jako je například quinoa, pohanka nebo ječné kroupy. Ke snídani si místo pečiva vychutnejte jáhlovou kaši s medem a oříšky. V obchodech nyní najdete také tzv. brokolicovou rýži, která nahradí tu standardní, obsahuje méně kalorií, a dokonce více zasytí.

Základem jarního stravování jsou obecně čerstvé potraviny a zelené bylinky. Nechte si tento jarní trend vpustit i do svého jídelníčku. Pokud máte pocit, že jste neustále unavení, změna stravy a pravidelná spánková hygiena je to první, co je potřeba změnit. Jaro je tu od toho, aby nás nakoplo, a samo nám nabízí spoustu potravin, které stojí za to vyzkoušet. Stačí jen začít!

Zdroj:
https://www.celostnimedicina.cz/jak-nastartovat-telo-pred-uspesnym-hubnutim-detoxikacni-jidelnicek-pro-kazdeho.htm
https://www.slimming.cz/jarni-detoxikace-vas-nastartuje-na-zbytek-roku/