Premium obsah

Čekanka a její využití v kuchyni. Slaďte zdravě a bezpečně

Čekanka a její využití v kuchyni. Slaďte zdravě a bezpečně
Čekanka je bylinka, která je u nás zatím bohužel poměrně nedoceněná, avšak postupně o ní získáváme větší povědomí. Určitě jste si například v obchodě všimli rozšíření sortimentu s různými sladidly a sirupy také o sirup čekankový.

Jaké přínosy nám přináší kořen čekanky? A je opravdu čekankový sirup zdravější sladidlo než ostatní?

Čekanka pomáhá trávení. V přírodním lékařství je tato bylinka známá již stovky let, ale až za poslední roky se její blahodárné účinky opírají také o vědecké podklady.

Čekanka je přínosná zejména pro trávení, pomáhá regenerovat střevní sliznici a dobře funguje na různé poruchy trávení. Významně posiluje funkci žlučníku, jater a slinivky.

Dokáže ale také snížit hladinu cholesterolu a tuků v krvi, a tím umožňuje předcházet vysokému krevnímu tlaku, riziku infarktu nebo mrtvice. Prospívá také krevnímu oběhu a srdci.

Obsah a využití kořene čekanky. Nejléčivější částí čekanky je její kořen, který je možné sbírat od dubna do října. Kořen můžete usušit, zpracovat na prášek, čaj či kapky. Je velmi cenným zdrojem minerálních látek (hořčík, draslík, železo), tříslovin a především inulinu.

Inulin jako supervláknina i náhrada cukru A právě inulin je látka, která se z čekanky „těží“ ve velkém. Inulin je poměrně známý polysacharid (konzumací se tedy nedodává téměř žádná energie), jedná se o bílý jemný prášek s nasládlou chutí.

Ve střevě působí jako rozpustná vláknina, inulin je tedy zdrojem energie pro střevní bakterie, chová se jako tzv. prebiotikum. Jeho kalorická hodnota je velmi nízká až nulová, nezvyšuje tedy hladinu krevního cukru. Zároveň je inulin sladký, takže funguje skvěle jako náhrada cukru, a je tak velmi vhodný pro diabetiky.

Navíc pomáhá předcházet infekčním průjmům, střevním zánětům i nádorovým onemocněním tračníku.

Kořen čekanky je jedním z nejbohatších zdrojů inulinu. Nemalé množství ale najdeme také například v cibuli, česneku nebo topinamburech. Inulin můžeme také vidět jako součást různých tyčinek, sušenek či doplňků stravy v oddělení zdravé výživy. Pozor ale na vysoký příjem inulinu.

Čekankový sirup – zázračné sladidlo? V poslední době je hojně propagován jako skvělé sladidlo čekankový sirup, vyrobený právě z kořenu čekanky. Sirup se chlubí vysokým obsahem inulinu a nízkým glykemickým indexem.

Jako sladidlo je tak vhodný i v případě, že se pokoušíte shodit nějaké to kilo, ale nechcete se vzdát sladkých jídel.

 

VYZKOUŠEJTE KAKAOVÉ VAFLE

Suroviny

●      30 g hladké špaldové mouky

●      10 g kakaového prášku

●      10 g čekankového sirupu

●      1 polévková lžíce bílého jogurtu

●      1 vejce

●      ¾ čajové lžičky prášku do pečiva

 

Postup

Všechny ingredience spolu smícháme.

Vaflovač vymažeme kapkou oleje a nalijeme do něj těsto.

Hotové vafle podáváme například s jogurtem, ovocem, čokoládou a sirupem.

 Zdroj:

magazín Kondice

Ikona
Ale ne! Používáte zastaralou verzi prohlížeče, kterou náš videoportál Kondice nepodporuje!
Pro sledování cvičebních videí, poslouchání meditací a čtení nejnovějších článků, receptů i speciálů Kondice si prosím aktualizujte svůj prohlížeč.