Nenápadnému keříku s dřevnatými stonky, jehličkovitými lístky a květy v podobě drobných zvonků nejvíc svědčí suchá místa s hlinitopísčitým podložím a dostatkem slunce. Vyskytuje se hojně po celé Evropě s výjimkou té jihovýchodní. U nás roste především v horských oblastech nad 500 m n. m.
Co Sbírat?
Nejčastěji se sbírá nať, ale nejvíce účinných látek obsahují květy a pupeny. Jsou nabité tříslovinami (mají protizánětlivý a antiseptický účinek) a dalšími hořčinami, flavonoidy (antioxidační účinky), silicemi, minerály a jinými užitečnými látkami. Květy je možné snadno stáhnout z větvičky, aniž by se musela ustřihnout celá rostlina. Uchovávají se nejčastěji sušením – ideálně na slunci nebo v troubě při teplotě do 45 °C.
Jak ho využít
Vřes se užívá nejčastěji ve formě odvarů a čaje – ten si lze připravit i z čerstvých květů nebo nati. Velmi praktické jsou tinktury. Využít se dá ale i v nečekaných podobách a rolích. Za delikatesu je považovaný vřesový med. Z vřesu se také vařilo pivo v časech, kdy se ještě nevyužíval chmel. Velkou roli hraje tato rostlinka v zimě – slouží jako čerstvá pastva pro volně žijící zvěř, ale i pro ovce na zimních pastvinách.
S čím pomůže
Věřilo se, že vřes chrání před zlými silami, a pokud v přírodě narazíte na jeho bílou variantu, měla by vám přinést štěstí. Prokazatelně ale vřes pomáhá při zánětech močového měchýře nebo močových cest a zmírňuje potíže spojené s močovými kameny nebo zvětšenou prostatou. Podporuje tvorbu moči, proto se hodí při otocích, zvyšuje pocení při horečce, pomáhá odvádět sůl z těla, takže se doporučuje při revmatismu a bolestech kloubů. Svíravé účinky vřesu se využívají i při kašli a nachlazení. Navíc zklidňuje, pomáhá uvolnit se a zlepšuje spánek.
Vyzkoušejte: Vřesový med při nachlazení a kašli
Vřes je považovaný za bylinu bez vedlejších účinků, proto se hodí i pro malé děti a těhotné ženy. Uchovat si ho můžete třeba v podobě léčivého medového sirupu – tři lžičky denně pomohou vyléčit kašel a zotavit se z nachlazení. Receptů mezi lidmi koluje více, nás zaujal tenhle: Ve větším hrnci zahřejte 250 ml vody, přimíchejte dvě vrchovaté polévkové lžíce vřesového květu a jeden malý svitek skořice a na mírném ohni vařte 20 minut. Potom odvar sundejte z plotny a vsypte do něj plátky citronu (bude stačit jeden malý) a nechte 24 hodin louhovat. Tekutinu pečlivě sceďte přes plátno, smíchejte s půl kilem medu a v uzavřené sklenici schovejte do chladu a tmy.
Zdroje:
Kondice 9/2021
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9370339/
https://www.researchgate.net/figure/Calluna-habit-and-plant-morphological-terms-used-in-this-study-The-yearly-increment_fig1_356414379