Blaho pro močové cesty

Brusinky jsou přímo nadupané antioxidanty a vitaminy. Ty chrání buňky před poškozením volnými kyslíkovými radikály. Vypíchnout bychom měli především vysoký podíl manganu a vitaminu C. Spojení právě těchto dvou látek snižuje hladinu škodlivých látek v moči a tím i riziko tvorby nebezpečných ledvinových kamenů. Navíc brusinky obsahují glykosid arbutin. Tato pro nás neznámá látka zabraňuje bakteriím přilnout na sliznici močového měchýře. Brusinky tak dokážou močové cesty dezinfikovat, a dokonce přímo likvidují původce zánětu.

Zdravé srdce

Většina bobulovitého ovoce působí pozitivně na funkci našeho srdce. Můžou za to především polyfenoly a vysoký obsah vlákniny. Některé studie prokázaly, že konzumace brusinek pomáhá roztahovat cévy, což zlepšuje zásobení orgánů krví. Naše srdce podpoříme konzumací brusinek také proto, že snižují hladinu cholesterolu v krvi.

Pomocník při hubnutí

Skvělou zprávou je, že brusinky jsou nízkokalorické. Ve 100 g brusinek najdeme pouze 54 kalorií. Můžete si je tedy bez obav dopřávat i v období, kdy se snažíte redukovat váhu. A nemůže za to pouze nízký obsah kalorií. Studie prokazují, že brusinky podporují střevní mikroflóru a více se uplatňují bakterie, které podporují hubnutí. Pokud do svého jídelníčku pravidelně přidáte brusinky, bude pro vás snazší udržet si váhu i při konzumaci stravy s vysokým obsahem tuků. Brusinky totiž pomáhají potlačovat účinky enzymu, který tělo potřebuje pro trávení tuků z přijaté potravy. Pokud tuky netrávíte, dostane se do těla méně kalorií.

Zdravý chrup

S pravidelným příjmem brusinek dokonce můžeme eliminovat vznik zubního kazu a zubního kamene. Díky vysokému obsahu antioxidantů chrání před zánětem dutiny ústní. Mají tedy skvělý efekt na náš chrup, protože působí antibakteriálně v prostředí úst. I v tomto případě je potřeba dávat pozor na to, v jaké formě brusinky konzumujete. Sušené plody a šťávy z brusinek obsahují zároveň vysoký podíl cukru, což pro zdraví zubů rozhodně není nejlepší. Zkuste tedy raději mražené ovoce, které si přidáte do nějaké domácí dobroty.

Jak jíst brusinky

Právě podzim je ten správný čas, kdy můžete jednoduše do svého jídelníčku zařadit čerstvé plody brusinek. Pokud se nedostanete do lesa, můžete si čerstvé plody koupit. Pokud čerstvé plody ihned nesníte, zamrazte je. Jedině tak si dokážou uchovat nutriční hodnoty a veškeré antioxidanty a vitaminy. Sušením se tyto vlastnosti vytrácí. Konzumovat sušené plody brusinek tedy není zrovna ideální a nepřináší kýžený výsledek. Čerstvé nebo mražené brusinky můžete jíst jako zobání k televizi nebo přidávat do kaší, smoothie, koláčů či nepečených dezertů.

Brusinky už dávnou nejsou jen sušené sladké plody, které jsou doplněné snad tunou cukru. Takový přísun bobulovitých plodů není tím ideálním řešením. Pokud sáhnete po čerstvém nebo mraženém ovoci, můžete těžit z vitaminy nadupaného ovoce. To vašemu tělu přinese nejedno pozitivum.